Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

București: Piesa Anton Durcovici - omul cu fața de bronz la Teatrul "Țăndărică"

"Teatrul din Clopotniță" a reprezentat pe scena Teatrului "Țăndărică" din București, la 15 martie 2014, piesa "Anton Durcovici, omul cu fața de bronz", de Laurențiu Budău, în regia artistică a domnului Ion Coșa. Evenimentul a fost organizat de Episcopia Romano-Catolică de Iași, Asociația "Anton Durcovici" din Roman, Decanatul Romano-Catolic de Bacău și Asociația Romano-Catolicilor "Dumitru Mărtinaș", în colaborare cu Academia "Anton Durcovici" din București. Redăm integral relatarea trimisă de Laurențiu Budău.

*

"Jurnal de București - Popești Leordeni" sau "Ziua în care până și diavolii au plâns" sau "Despre cum e să călătorești alături de un preot și cu episcopul Durcovici în față" sau "Despre sosirea monseniorului Durcovici și a secretarului Friedrich de la București la Popești-Leordeni, după 65 de ani"

15 martie 2014. Ora 5.00. Sâmbătă.

Caravana este pregătită. Plecăm, ca de obicei, cu noaptea în cap. Încărcatul decorului, costumelor și recuzitei a început să devină o rutină și se desfășoară în cea mai desăvârșită liniște. Ne-am luat toate precauțiile ca să ajungem la timp. Alături de noi, reîntors cu puțin timp înainte de la Chișinău, părintele Fabian Doboș.

Ajunși la Focșani, oprim pentru o scurtă pauză de cafea și ne mai dezmorțim în lumina superbului răsărit de soare care prevestește o zi minunată.

Ne continuăm drumul fără absolut niciun eveniment notabil în afara bunei dispoziții generale până la intrarea în București când, se produce inevitabilul.

Ora 10.00

Roata remorcii atașate de microbuz se rupe absolut fără niciun motiv în parcarea complexului comercial Dragonul Roșu. Planul B. Planul C. Planurile D, E, F... Toată lumea se mobilizează și se caută soluții urgente. Părintele Fabian tace. După mai bine de o oră în care se încearcă tot soiul de formule se găsește o rezolvare de moment.

Ora 11.00

Răsuflăm ușurați și ne îndreptăm spre sediul Arhidiecezei Romano-Catolice din București unde suntem așteptați. După numai un kilometru se produce dezastrul. Șasiul remorcii se frânge, inexplicabil, ca o foiță de hârtie. Celestin, conducătorul auto, prietenul nostru, se înnegrește la față pentru câteva clipe bune. Părintele Fabian tace și începe să studieze cu atenție agenda telefonului sau. Urmează planurile neplănuite. Se dau telefoane la Arhidieceză, la Bacău, la prietenii și rudele noastre din capitală. Urmează planurile G, H... de fapt toate planurile care ne vin in minte. În cel mai scurt timp se găsesc soluții pur și simplu miraculoase.

Ora 11.45

Ajungem la arhiepiscopie unde suntem așteptați la masă. N-am întârziat decât 15 minute peste ora programată. Sfertul academic. Ne întâlnim cu Preasfințitul Robu în curtea catedralei "Sfântul Iosif". Ne strânge mâinile părintește. Prezența domniei sale impune respect, dar și admirație. Regizorul Ion Coșa ne arată ceasul și preia comanda.

Ora 14.00.

Am terminat de făcut montarea pe scena teatrului "Țăndărică". Colegii noștri de la București sunt foarte amabili și niște veritabili profesioniști.

Ora 14.30

Primii spectatori încep să apară. Totul se desfășoară conform programării. Celestin se hotărăște să mute microbuzul pentru a nu bloca accesul spectatorilor. Introduce cheia în contact și aceasta... se rupe. Nu ne mai miră nimic. Se rezolvă și această problemă... datorită planului divin. Diavolii plâng, nu prea le-a reușit nimic cu noi. N-au putut să ne împiedice să-l facem cunoscut și aici pe Fericit. Părintele Fabian tace. Lung. Nu toate rugăciunile se spun cu voce tare.

Ora 15.00. Fix.

După un cuvânt introductiv rostit de părintele Fabian Doboș în fața celor prezenți, începem...

Ora 15.00... Ora 16.30.

Cu sufletul în palme.

Ora 16.30.

Final de spectacol. Aplauze la scenă deschisă. Preasfințitul Ioan Robu ne adresează felicitări și cuvinte de apreciere pentru efortul nostru. Îi mulțumim.

Ora 18.20

Ajungem la Popești-Leordeni pe același traseu din fața cimitirului Bellu pe care în 26 iunie 1949 a fost arestat episcopul Durcovici împreună cu secretarul său Rafael Friedrich. Suntem întâmpinați cu brațele deschise în fața Parohiei "Sfânta Fecioară Maria, Regina Sfântului Rozariu" de către părintele paroh Solomon Ioan și de către pr. Fabian Măriuț. Imediat, după terminarea slujbei, dăm mâna și cu părintele Vasile-Lucian Ianuș cu care schimbăm impresii. Suntem înconjurați de aprecieri călduroase din partea tuturor și, inedit și surprinzător, cu aplauze călduroase la intrarea în Casa Comunității de către tinerii și surorile prezente acolo. Ne simțim ca acasă, ca la Bacău.

Plecăm, cu regret, la o oră târzie din noapte. A doua zi avem spectacol și trebuie să fim în formă.

Ora 2.35. Duminică.

Am ajuns acasă cu bine. Părintele Fabian zâmbește. Oare de ce?

Reporter de suferințe și de bucurii,
Laurențiu Budău

* * *

Redăm textul rostit de pr. Fabian Doboș pe scena Teatrului Țăndărică, înainte de începerea spectacolului

Vorbește, banditule, scrie!

Sunt cuvintele pe care deseori episcopul Anton Durcovici le-a auzit din gura torționarilor. Și a vorbit, dar mai ales, a scris. Ce anume?

Că nu poate fi de acord cu ideologia comunistă, pentru care Dumnezeu nu există.

Că ascultarea față de Biserica Universală este mai importantă pentru creștini decât aderarea la o politică materialistă.

Că sufletul omului este veșnic, iar trupul trecător.

Că cine își iubește dușmanii se mântuiește.

A vorbit, dar cine l-a ascultat? A scris, dar cine l-a citit? Prea puțini!

Astăzi, după mai bine de jumătate de veac, la Teatrul Țăndărică din București, episcopul martir Anton Durcovici vorbește din nou despre puterea credinței, prin gura actorilor Teatrului din Clopotniță din Bacău; scrie din nou că nu este de acord cu materialismul comunist, împrumutând mâna și talentul Domnului Laurențiu Budău, autorul piesei Anton Durcovici, omul cu fața de bronz.

Spectacolul pe care îl vom urmări nu este o ficțiune, o fantezie, o legendă, ci este realitate: Episcopul Anton Durcovici a murit în anul 1951, la Sighet, ca martir. Acolo, în afara granițelor diecezei sale de Iași, aproape de localitatea sa natală, l-au răstignit comuniștii, pe Calvarul închisorii din Sighet.

Dar, ca și Isus, până la Calvar, episcopul Anton Durcovici a trebuit să-i înfrunte pe iudeii de atunci - comuniștii; asemenea lui Isus, episcopul martir a avut parte de martori mincinoși - informatorii politicoși; Calea Crucii pe care Anton Durcovici a străbătut-o a fost foarte lungă și a trecut prin diferite închisori comuniste: Uranus-București, Jilava, Sighet. Doamne, iartă-i că nu știu ce fac, s-a rugat Isus pe Cruce. Același lucru l-a făcut episcopul Durcovici înaintea morții: s-a rugat și i-a iertat pe dușmanii săi.

Toate aceste asemănări între moartea lui Isus și cea a lui Anton Durcovici i-au condus pe cei care l-au cunoscut și l-au iubit să ceară Vaticanului beatificarea sa. Celebrarea va avea loc la Iași, la 17 mai anul acesta, eveniment la care vă așteptăm pe toți cu drag.

Suntem în Postul Mare. În multe biserici se celebrează Calea Sfintei Cruci, adică Drumul Calvarului pe care Isus l-a străbătut cu crucea pe umeri și cununa de spini pe cap. Personajele și elementele care compun acest act de pietate sunt prezente și în Drumul Crucii pe care episcopul Durcovici l-a străbătut cu maximă demnitate. El nu și-a scurtat și nici nu a lepădat crucea pe care Dumnezeu i-a oferit-o.

Vă invit să retrăim Via Crucis, aici și acum, ajutați de această minunată trupă de teatru, care a avut strălucita idee de a interpreta, în regia Domnului Ion Coșa, în mod fidel, viața și martiriul episcopului Anton Durcovici.

Pr. Fabian Doboș

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 15 martie: București: Piesa Anton Durcovici - omul cu fața de bronz la Teatrul "Țăndărică"


 

lecturi: 54.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat