Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

"Cu inima deschisă". Interviu despre cursurile pentru logodnici de la Traian

Nu mai este o noutate că Dieceza de Iași, prin Oficiul pentru Pastorația Familiei și a Laicilor, propune cursuri de formare umană pentru tinerii logodnici care s-au decis să încheie sacramentul Căsătoriei. Tema acestor cursuri este "Pentru că vrem familii autentice". Și pentru că toate au un început, și aceste cursuri au avut unul, unul timid, uneori cu aspecte de teamă, alteori cu gândul la posibilitățile materiale, dar până la urmă, trei dintre multele perechi de tineri ale diecezei s-au decis și au participat la prima serie a acestor cursuri, desfășurată pe parcursul a trei sâmbete, în perioada 1-15 martie 2014.

Chiar dacă nu-i reprezintă pe toți logodnicii și, ca atare, răspunsurile lor sunt doar păreri strict personale, pe două dintre perechi, care au parcurs cele șase lecții propuse, le-am rugat să ne răspundă la câteva întrebări, oarecum și pentru a putea face o evaluare a acestui proiect.

• Mai întâi o să vă rog să vă prezentați.

Valer-Marian și Cristina; Mihai și Andreea-Roxana.

• Spuneți-mi, vă rog, cum ați reacționat prima dată când părintele paroh v-a vorbit despre aceste cursuri și cum le considerați voi?

Afară de distanță, inițiativa ni s-a părut interesantă și foarte bine venită pentru o viitoare familie.

• Dacă e să faceți o evaluare a ceea ce vi s-a transmis pe durata celor douăsprezece ore de curs, cum găsiți conținutul propus?

În ansamblu, conținutul a fost bine gândit, ceea ce poate ar mai trebui revăzut ar fi structura, mă refer la detalii. Am auzit prea de multe ori vorbindu-se despre Prima Scrisoare a Sfântului Apostol Paul către Corinteni sau despre Cartea Genezei.

• Ce ați recomanda acum, la sfârșitul cursului, tinerilor care ca și voi doresc să se căsătorească? Evident din parcursul acestor lecții!

Să participe la cursuri, dar să nu vină cu preconcepții. Să fie deschiși noutăților și să vină la cursuri cu inima deschisă, pentru că vor auzi destule!

• Ce credeți că nu a funcționat și mai trebuie îmbunătățit?

În mare ne-a plăcut, ar fi bine totuși dacă relatorii, cei care prezintă temele din program, ar participa cu familia completă, ne gândim la soț și la soție. Și apoi, dacă orele ar fi mai scurte...

• Din câte știu mulți din tinerii care vor să participe reclamă distanța prea mare, dat fiind faptul că aceste cursuri se țin la Centrul social pentru promovarea valorilor umane "Gaudium et Spes" de la Traian. Credeți că acesta poate fi unul din impedimente?

Afară de faptul că nu prea au fost popularizate aceste cursuri, adică prea multe în parohie nu prea am auzit, sigur că poate fi o problemă și deplasarea. Cine conștientizează însă importanța lor pentru viitoarea viață de familie, depășește orice impediment.

• Vedeți vreo legătură între aceste cursuri și sărbătoarea Paștelui?

Da, faptul că s-a celebrat mereu sfânta Liturghie. Și apoi, chiar dacă la început par a fi un fel de "mormânt gol", pentru că nu știi ce te așteaptă, la capătul lor realizezi că ajungi la înviere.

• Mulțumesc mult pentru timpul acordat. E adevărat că a fost un început, cum spuneam timid și poate cu multe lipsuri, dar experiența va veni, cred, cu fiecare nouă etapă, cu o deschidere sinceră din partea participanților și mai ales cu multă iubire din partea lor. În fond, aceste cursuri de formare umană nu sunt altceva decât ocazia cea mai potrivită prin care Dieceza de Iași spune viitoarelor familii: "Nouă ne pasă de voi"!

Interviu realizat de pr. Felician Tiba

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 1-15 martie: "Cu inima deschisă". Interviu despre cursurile pentru logodnici de la Traian


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat