Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Vatican: Angelus (16 martie 2014)

Iubiți frați și surori, bună ziua!

Astăzi Evanghelia ne prezintă evenimentul Schimbării la față. Este a doua etapă a drumului Postului Mare: prima, ispitirile din deșert, duminica trecută; a doua: Schimbarea la față. Isus "a luat cu sine pe Petru, pe Iacob și pe Ioan și i-a dus deoparte pe un munte înalt" (Mt 17,1). Muntele în Biblie reprezintă locul apropierii de Dumnezeu și al întâlnirii intime cu El; locul rugăciunii, unde se stă în prezența Domnului. Acolo sus pe munte, Isus se arată celor trei discipoli transfigurat, luminos, foarte frumos; și apoi apar Moise și Ilie, care stau de vorbă cu El. Fața lui este așa de strălucitoare și hainele sale așa de albe, încât Petru este străfulgerat, așa că ar vrea să rămână acolo, aproape să oprească momentul acela. Imediat răsună din înălțime glasul Tatălui care-l proclamă pe Isus ca Fiul său preaiubit, spunând: "Ascultați de el!" (v. 5). Acest cuvânt este important! Tatăl nostru care a spus acestor apostoli, și ne spune și nouă: "Ascultați-l pe Isus, pentru că este Fiul meu preaiubit". Să ținem, săptămâna aceasta, acest cuvânt în minte și în inimă: "Ascultați-l pe Isus!". Și asta n-o spune Papa, o spune Dumnezeu Tatăl, tuturor: mie, vouă, tuturor, tuturor! Este ca un ajutor pentru a merge înainte pe drumul Postului Mare. "Ascultați-l pe Isus!". Nu uitați.

Este foarte importantă această invitație a Tatălui. Noi, discipoli ai lui Isus, suntem chemați să fim persoane care ascultă glasul său și iau în serios cuvintele sale. Pentru a-l asculta pe Isus, trebuie să fim aproape de El, să-l urmăm, așa cum făceau mulțimile din Evanghelie care mergeau după el pe străzile din Palestina. Isus nu avea o catedră sau un pupitru fixe, ci era un învățător itinerant, care propunea învățăturile sale, care erau învățăturile pe care i le dăduse Tatăl, de-a lungul drumurilor, parcurgând trasee nu întotdeauna previzibile și uneori mai puțin ușoare. A-l urma pe Isus pentru a-l asculta. Dar îl ascultăm pe Isus și în Cuvântul său scris, în Evanghelie. Vă pun o întrebare: voi citiți în fiecare zi un text din Evanghelie? Da, nu... da, nu... Jumătate și jumătate... Unii da și unii nu. Dar este important! Voi citiți Evanghelia? Este un lucru bun; este un lucru bun a avea o mică Evanghelie, mică, și a o purta cu noi, în buzunar, în geantă, și a citi din ea un mic text în orice moment al zilei. În orice moment al zilei eu iau din buzunar Evanghelia și citesc ceva, un mic text. Acolo este Isus cel care ne vorbește, în Evanghelie! Gândiți-vă la asta. Nu este greu, nici nu este necesar să fie cele patru: una dintre Evanghelii, micuță, cu noi. Mereu Evanghelia cu noi, pentru că este Cuvântul lui Isus pentru a-l putea asculta.

Din acest episod al Schimbării la față aș vrea să subliniez două elemente semnificative, pe care le sintetizez în două cuvinte: urcare și coborâre. Noi avem nevoie să mergem deoparte, să urcăm pe munte într-un spațiu de tăcere, pentru a ne găsi pe noi înșine și a percepe mai bine glasul Domnului. Asta facem în rugăciune. Dar nu putem să rămânem acolo! Întâlnirea cu Dumnezeu în rugăciune ne determină din nou "să coborâm de pe munte" și să ne întoarcem jos, la câmpie, unde întâlnim atâția frați împovărați de trude, boli, nedreptăți, ignoranțe, sărăcie materială și spirituală. Acestor frați ai noștri care sunt în dificultate, suntem chemați să le ducem roadele experienței pe care am avut-o cu Dumnezeu, împărtășind harul primit. Și acest lucru este curios. Atunci când noi auzim Cuvântul lui Isus, ascultăm Cuvântul lui Isus și îl avem în inimă, acel Cuvânt crește. Și știți cum crește? Dăruindu-l celuilalt! Cuvântul lui Cristos în noi crește atunci când noi îl proclamăm, atunci când noi îl dăm altora! Și aceasta este viața creștină. Este o misiune pentru toată Biserica, pentru toți cei botezați, pentru noi toți: a-l asculta pe Isus și a-l oferi altora. Nu uitați: săptămâna aceasta, ascultați-l pe Isus! Și gândiți-vă la acest lucru din Evanghelie: veți face asta? Veți face asta? Apoi duminica viitoare îmi veți spune dacă ați făcut asta: să aveți o mică Evanghelie în buzunar sau în geantă pentru a citi un mic text de-a lungul zilei.

Și acum să ne adresăm Mamei noastre Maria și să ne încredințăm călăuzirii ei pentru a continua cu credință și generozitate acest itinerar al Postului Mare, învățând un pic mai mult să "urcăm" cu rugăciunea și să-l ascultăm pe Isus și să "coborâm" cu caritatea fraternă, vestindu-l pe Isus.

_______________

După Angelus

Frați și surori,

Vă salut pe voi toți, iubiți credincioși din Roma și pelerini!

Saludo a los peregrinos de Valencia, Espa?a [Salut pelerinii din Valencia, Spania]; precum și grupurile care provin din Mannheim (Germania) și Skara (Suedia).

Salut și mulțumesc grupurilor de fanfară și corale venite din Piemonte, Liguria, Emilia și Toscana, cu câteva autorități civile.

Un cuvânt se îndreaptă spre Comunitatea "Papa Ioan al XXIII-lea", întemeiată de pr. Oreste Benzi, care vinerea viitoare, seara, va conduce pe străzile din centrul Romei o specială "Via Crucis" pentru femeile victime ale traficului de persoane. Sunt buni aceștia!

Vă invit să-i amintim în rugăciune pe pasagerii și echipajul avionului din Malaysia și pe rudele lor. Suntem aproape de ei în acest moment dificil.

Salut grupurile parohiale, îndeosebi pe credincioșii din Giave, Liedolo, San Prospero, Sorrento, Codogno și Stăpâna Noastră de Czestochowa din Roma; și pe Surorile Franciscane Minime ale Preasfintei Inimi.

Salut numeroasele școli din atâtea părți ale Italiei și din alte țări - nu pot să le nominalizez pe toate! - dar amintesc școala catolică "Mar Qardakh" din Ebil, în Kurdistan. S-o amintim împreună: este departe, dar cu inima noastră s-o amintim; și pe cea din dieceza de London în Ontario - Canada.

Îi salut pe tinerii din Societatea Sfântul Vincențiu de Paoli, Rotary Club din Massafra-Mottola, pe tinerii din Calcio și pe cei din None, pe copiii din Soliera și San Felice sul Panaro.

Tuturor vă doresc o duminică frumoasă și poftă bună. La revedere!

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 20.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat