Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Copiii din Moldova

Noua viață a lui Vasile. A privi la Europa cu zâmbetul pe buze

de Maria Chiara Biagioni

Sunt viitorul Europei și speranța ei, dar din păcate sunt și cei mai vulnerabili și tocmai pentru aceasta sunt victime nevinovate ale răutății adulților. Despre copiii din periferiile europene s-a vorbit la 14 martie 2014, seara, la Trieste, oraș la granița dintre Europa de Est și de Vest, ales pentru a prezenta cartea editată în sfârșit în limba italiană Copiii din Europa vorbesc papei Francisc. Volumul - născut dintr-o idee a CCEE - conține o minunată și colorată serie de desene și scrisori pe care copii aleși din fiecare Conferință Episcopală Europeană le-au adresat papei Francisc. Cartea a fost încredințată în septembrie anul trecut de un tânăr moldovean de 11 ani, Vasile, și atunci când papa a văzut-o a exclamat: acești copii "deschid porțile speranței".

Vasile și surioara sa Maria. Însă istoria lui Vasile arată cât de mult copilăria și în Europa este adesea amenințată, uneori lovită mortal. Mama lui Vasile a fost ucisă în mod dramatic când tatăl decedase deja strivit de alcoolism. Primit în casa-familia Regina Pacis din Chișinău, pentru Vasile și pentru surioara sa Maria este începutul unei vieți noi, probabil pur și simplu normale, formate din casă, școală și jocuri. Istoria lor dă glas miilor de copii care în periferiile îndepărtate și apropiate din continentul nostru suferă din cauza abandonării, a sărăciei și a violențelor de tot felul.

Copilări rănită. Alături de ei s-a situat Biserica din Moldova. "25% din populația moldoveană a imigrat și 68% dintre acești emigrați sunt femei", explică Monseniorul Cesare Lodeserto, preot fidei donum italian, care de mai mulți ani trăiește în Republica Moldova. Sunt numiți "orfani sociali" și sunt copii lăsați de părinți în mâna bunicilor, rudelor sau pur și simplu abandonați. Cifrele sunt mai puțin credibile: însă se numără că sunt circa 12.000 minorii care trăiesc în institute. Moldova are și primatul de a fi țara din lume cu cel mai mare număr de sinucideri de minori. Și la copiii străzii s-a adăugat plaga teribilă a pedofiliei, a minorilor abuzați. Un fenomen în creștere în mod dramatic. "Nu sunt puțini - afirmă părintele Lodeserto - europenii în închisoare datorită turismului sexual cu minori. Un fenomen care pornește de la o idee fundamentală de vulnerabilitate. Minorul moldovean este un subiect vulnerabil, nu pentru că este sărac, ci pentru că este un subiect puternic sărăcit din punct de vedere afectiv, deci foarte ușor de atras de oricine". "Nu poate crește un copil - conclude preotul - fără ca să poată rosti vreodată numele de tată și mamă, pentru că înseamnă a-i fura viitorul".

Biserica, o prezență tăcută. "A fi alături de sărăcii - spune Monseniorul Anton Coșa, episcop de Chișinău - a fost mereu un obiectiv al nostru, care provine numai din Evanghelia carității. Iată deci angajarea noastră: de la cei mici la cei bătrâni, de la femeile victime ale violenței la tinerii aflați în dificultate, de la deținuți la cei bolnavi. Este vorba despre o prezență tăcută a Bisericii Catolice, convinsă că trebuie să slujească și nu să fie slujită, convinsă că trebuie să dea și nu să primească, să iubească și nu să fie iubită". Biserica Catolică foarte mică din Moldova reușește să susțină proiecte și inițiative și grație ajutorului diecezelor precum cea de Trieste, al mișcărilor și asociațiilor precum Mișcarea creștină a muncitorilor. De trei ani, în lunile de vară, pleacă din orașul Trieste un grup de tineri conduși de părintele Mario De Stefano. Printre operele realizate până acum se evidențiază un teren sportiv polifuncțional la Varvareuca. Din grup face parte și Luca Tedeschi, 30 de ani. Povestește el: "Erau multe frici și o întrebare. Cine erau săracii? Mergând acolo, am descoperit că săraci eram și noi. Bogățiile noastre puse în comun cu ale lor au format un fel de împărtășire din care am ieșit cu toții diferiți și îmbogățiți. Am pus cu toții acel puțin pe care-l aveam și care eram și am crescut împreună".

Zâmbetul pe buze și lumina în ochi. "Misiunea Bisericii - a spus părintele Michel Remery, vice-secretar general al Consiliului Conferințelor Episcopale Europene - este și aceea de a îmbrățișa și de a merge în întâmpinarea copiilor care trăiesc la periferiile societăților noastre". Și arhiepiscopul de Trieste, Monseniorul Gianpaolo Crepaldi, a exprimat trei "vise": "O Europă creștină, care să nu fie dezrădăcinată din rădăcinile sale, o Europă solidară, o Europă în pace: dacă toți împreună vom începe să lucrăm deja de astăzi în această direcție, copii vor putea să privească la Europa cu zâmbetul pe buze și cu lumina în ochi".

(După agenția SIR, 15 martie 2014)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 7.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat