Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Casa de la Nazaret este școala Evangheliei

Sfântul Părinte papa Francisc a propus pentru anul acesta, în luna octombrie, un Sinod al episcopilor care să trateze problemele actuale ale familiei. Este vorba de un sinod care va continua și anul viitor, întâlnirea din octombrie trasând doar liniile directoare. După cum se anticipă deja, de la acest Sinod, atât papa cât și Biserica întreagă așteaptă o aprofundare sistematică profundă a tot ceea ce înseamnă sacramentul Căsătoriei și viața de familie ca atare.

La sugestia multor familii din lumea întreagă, Oficiul pentru Familii, din cadrul vicariatului de Roma, s-a propus această variantă de rugăciune pentru toți cei care vor să însoțească parcursul de dinaintea Sinodului, Sinodul ca atare, ca și familia în general.

Rugăciunea se poate face și în particular, dar și în cadru organizat.

*

Casa de la Nazaret este școala Evangheliei

Aici înțelegem ce înseamnă a trăi în familie

Introducere

Ne rugăm cu bucurie pentru papa Francisc și pentru toate familiile din lume care sunt în așteptarea celebrării Sinodului episcopilor pentru familii de la Roma. A ne ruga în familie și pentru familia înrădăcinată în sacramentul Căsătoriei constituie pentru creștini o datorie profetică, mai mult ca oricând actuală și urgentă.

În fața atâtor provocări de astăzi, alegerea a doi tineri, băiat și fată, de a se căsători în Domnul, vrea să sublinieze că o astfel de alegere este darul lui Dumnezeu, care devine în același timp chemare la a mărturisi iubirea umană printr-o iubire și mai profundă. De aceea, mai mult decât oricând este necesar să privim spre familia de la Nazaret, spre a învăța de la ea cum trebuie să trăim evanghelia.

C. În numele Tatălui și al Fiului și al Sfântului Duh.

C. Binecuvântat să fie Dumnezeu și Tatăl Domnului nostru Isus Cristos;...

T....în marea sa îndurare, ne-a renăscut la o speranță vie prin învierea lui Isus Cristos din morți,

C...pentru o moștenire nepieritoare, neîntinată, neofilită,

T. Păstrată pentru voi în ceruri. Voi sunteți păziți de puterea lui Dumnezeu prin credință, pentru mântuirea care este gata să fie manifestată în timpul din urmă.

C. Pentru această vă bucurați, deși acum, pentru puțin timp, trebuie să vă întristați de feluritele încercări pentru ca valoarea credinței voastre, mai prețioasă decât aurul pieritor, care se încercă în foc, să fie un motiv de laudă, glorie și cinste la arătarea lui Isus Cristos.

T...Pe el, fără să-l fi văzut, îl iubiți,

C. Fără a-l vedea, credeți în el, tresăltați de o bucurie negrăită și glorificată.

T. Încredințați că veți ajunge la țelul credinței voastre: mântuirea sufletului. (1Pt 1,3-9)

Să ne rugăm:

O, Dumnezeule, Tatăl și creatorul nostru, tu ai voit ca Fiul tău să se nască într-o familie; înnoiește în noi respectul față de misterul vieții și al familiei, pentru ca părinții să se împărtășească din plin din fecunditatea iubirii tale, iar copiii să crească în vârstă, experiență și har, dând astfel mărire numelui tău preasfânt. Prin Domnul nostru Isus Cristos, Fiul tău, care viețuiește și domnește în unire cu Duhul Sfânt în toți vecii vecilor. Amin.

Expunerea Preasfântului Sacrament. Cântec, tăcere adoratoare, muzică.

Prima parte. A-l lăuda pe Domnul

Citire din Evanghelia Domnului nostru Isus Cristos după sfântul Luca (2,33-39)

În acel timp, tatăl și mama lui se mirau de cele spuse despre el. Simeon i-a binecuvântat și i-a spus Mariei, mama lui: "Iată, acesta este pus spre ridicarea multora în Israel și ca semn de contradicție - ca să se dezvăluie gândurile din multe inimi - o sabie va străpunge sufletul tău.

Era acolo și Ana, profetesa, fiica lui Fanuel din tribul lui Așer. Aceasta era mult înaintată în vârstă. După ce trăise cu bărbatul ei șapte ani de la fecioria ei, era acum văduvă și ajunsese la optzeci și patru de ani. Ea nu părăsea templul, slujind zi și noapte în posturi și rugăciuni. Fiind prezentă și ea, îl mărturisea pe Dumnezeu și vorbea despre copil tuturor celor care așteptau eliberarea Ierusalimului.

Când au împlinit toate după Legea Domnului, s-au întors în Galileea, în cetatea lor, Nazaret. Iar copilul creștea și se întărea, plin de înțelepciune, și harul lui Dumnezeu era asupra lui.

Cuvântul Domnului

Din Discursurile papei Paul al VI-lea

Casa de la Nazaret este școala unde începe să se înțeleagă viața lui Isus, adică școala Evangheliei. Aici se observă pentru prima dată ascultarea, meditația, ca și pătrunderea semnificației atât de profunde și atât de misterioase a acestei simple manifestări a Fiului lui Dumnezeu, umilă și în același timp frumoasă. Ceea ce cu siguranță mai învățăm, și de care poate nici nu ne dăm seama, e că învățăm și să-l imităm. Aici învățăm metoda care ne dă posibilitatea să știm cine este Cristos. [...]

Aici totul prinde viață, fiecare lucru înseamnă ceva. Aici, la această școală, dacă vrem să urmăm ceea ce ne spune Evanghelia și să devenim discipolii lui Cristos, cu siguranță înțelegem de ce trebuie să menținem o anumită disciplină spirituală. O, cum ne-am dori să mai devenim încă o dată copii pentru a merge la această umilă școală de la Nazaret! (Paul VI- Discurs ținut la Nazaret în anul 1964).

Din Discursurile papei Francisc

Mai putem extrage încă un aspect din Cuvântul lui Dumnezeu: familia care trăiește bucuria. În psalmul (33/34,3) găsim această expresie: "Să audă cei umili și să se bucurie". Tot acest psalm este un imn închinat lui Dumnezeu, izvorul bucuriei și al păcii. Dar care este motivul acestei bucurii? Cu siguranță este acesta: Domnul este aproape, ascultă strigătul celor umili și îi eliberează de orice rău. Și apostolul Paul repetă în același fel: «Bucurați-vă mereu în Domnul... Domnul este aproape!» (Fil 4,4-5). Îmi place să vă întreb astăzi. Îl purtați în inimile voastre sau acasă? Să fie ca o temă pentru fiecare. Fiecare să răspundă pentru el. Cum stai cu bucuria acasă la tine? Cum merge cu bucuria în familia din care provii? Dați-vă voi răspunsurile...

Să rămânem câteva momente în tăcere

Iubirea față de Dumnezeu (Dt 6,4-13)

Ascultă, Israele: Domnul Dumnezeul nostru este singurul Domn.

Să-l iubești pe Domnul Dumnezeul tău din toată inima ta, din tot sufletul tău și din toată puterea ta!

Să fie aceste cuvinte pe care ți le poruncesc astăzi în inima ta! Să le sădești în fiii tăi și să vorbești despre ele când stai în casa ta, când mergi pe drum, când te culci și când te scoli.

Să le legi ca un semn la mâini și să-ți fie ca un pandativ între ochi! Să le scrii pe ușorii casei tale și pe porțile tale!

Când Domnul Dumnezeul tău te va face să întri în țara pe care a jurat părinților tăi, lui Abraham, lui Isaac și lui Iacob, că ți-o va da;

cetăți mari și bune pe care nu tu le-ai zidit, case pline de bunuri pe care nu tu le-ai umplut, fântâni cu apă săpate pe care nu tu le-ai săpat, vii și măslini pe care nu tu le-ai plantat,

când vei mânca și te vei sătura,

ai grijă să nu-l uiți pe Domnul, care te-a scos din țara Egiptului, din casa sclaviei! Să te temi de Domnul Dumnezeul tău, lui să-i slujești și pe numele lui să juri!

Cântec

A doua parte. Rugăciune în familie

Citire din Evanghelia Domnului nostru Isus Cristos după sfântul Luca (2,41-52)

Părinții lui mergeau în fiecare an la Ierusalim de sărbătoarea Paștelui. Când avea el doisprezece ani, au urcat acolo după obiceiul sărbătorii. După ce s-au împlinit acele zile, pe când se întorceau, copilul Isus a rămas în Ierusalim, dar părinții lui nu știau. Crezând însă că este cu grupul de pelerini, au mers cale de o zi și-l căutau printre rude și cunoscuți. Negăsindu-l, s-au întors la Ierusalim, căutându-l. După trei zile, l-au găsit în templu, stând în mijlocul învățătorilor, ascultându-i și punându-le întrebări. Toți cei care îl ascultau se mirau de înțelepciunea și de răspunsurile lui. Văzându-l, ei au rămas înmărmuriți și mama lui i-a spus: "Fiule, de ce ne-ai făcut aceasta? Iată, tatăl tău și cu mine te-am căutat îngrijorați". El însă le-a spus: "De ce m-ați căutat? Nu știați că eu trebuie să fiu în casa Tatălui meu?" Însă ei n-au înțeles cuvântul pe care li-l spusese. Apoi a coborât cu ei, a venit la Nazaret și era supus lor. Iar mama lui păstra toate acestea în inima ei. Isus creștea în înțelepciune, statură și har, înaintea lui Dumnezeu și a oamenilor.

Papa Francisc

În lumina Cuvântului lui Dumnezeu aș vrea să vă întreb, dragi familii: voi vă rugați în familie? Unii, da, știu. Dar sunt mulți cei care îmi spun: Dar cum am putea să ne rugăm? E simplu! Ca publicanul din evanghelie: cu umilință și în fața lui Dumnezeu. Fiecare dintre voi să se lase privit de către Dumnezeu și să dorească ca bunătatea lui să vină la noi. Cum se poate face aceasta în familie? E adevărat că rugăciunea pare a fi o chestiune personală și apoi nu prea se găsește un moment potrivit pentru ea, un moment de liniște pentru familie... E adevărat, dar până la urmă este și chestiune de umilință, de a recunoaște că avem nevoie de Dumnezeu, asemenea publicanului! Toate familiile au nevoie de Dumnezeu: toate, toate! Avem nevoie de ajutorul său, de forța sa, de binecuvântarea sa, de milostivirea sa și mai ales de iertarea sa. Avem nevoie de simplitate: pentru a ne ruga în familii, avem nevoie de simplitate! Rugați-vă împreună "Tatăl nostru" înainte de masă. Nu e un gest extraordinar! E ceva ușor! Și mai rugați-vă împreună Rozariul! În familie este foarte frumos și pe deasupra dă și o forță extraordinară! Rugați-vă unul pentru celălalt: soțul pentru soție și soția pentru soț, amândoi pentru copii, copiii pentru părinți, pentru bunici... Rugați-vă unul pentru celălalt. Aceasta înseamnă să te rogi în familie. Doar rugăciunea face familia puternică!

Tăcere

Binecuvântarea lui Dumnezeu asupra familiei celui drept Cântarea treptelor. (Solist și adunare)

Fericiți toți cei care se tem de Domnul

și umblă pe căile sale!

Atunci te vei hrăni din munca mâinilor tale;

vei fi fericit și toate îți vor merge bine.

Soția ta va fi ca o viță roditoare

înlăuntrul casei tale:

copiii tăi vor fi ca vlăstarele măslinului

împrejurul mesei tale.

Iată, așa va fi binecuvântat omul

care se teme de Domnul!

Să te binecuvânteze Domnul din Sion,

ca să vezi fericirea Ierusalimului

în toate zilele vieți tale

și să vezi pe fiii fiilor tăi!

Pace peste Israel!

Cântec

A treia parte. Armonia diferențelor

Citire din Evanghelia Domnului nostru Isus Cristos după sfântul Ioan (2,1-5)

În ziua a treia, s-a făcut o nuntă în Cana Galileii și mama lui Isus era acolo. A fost chemat și Isus cu discipolii săi la nuntă. Lipsind la un moment dat vinul, mama lui Isus i-a zis: "Nu mai au vin". Dar Isus i-a spus: "Ce ne privește pe mine și pe tine, femeie! Încă nu a venit ceasul meu". Mama lui Isus le-a spus slujitorilor: "Faceți tot ce vă va spune!"

Cuvântul Domnului

Papa Francisc

Dragi familii, voi știți bine: adevărata bucurie care se experimentează în familie nu este ceva superficial, nu provine de la realitățile pământești sau de la anumite circumstanțe favorabile. Adevărata bucurie vine de la armonia profundă care se realizează între persoane, pe care cu toții o simt în inimă și care te face să simți frumusețea de a fi împreună, de a te simți susținut pe drumul vieții. Însă, la baza acestui sentiment de bucurie profundă se află mereu prezența lui Dumnezeu, prezența lui Dumnezeu în familie, unde se află cu iubirea sa primitoare, milostivă, respectuoasă față de toți [...] Acolo unde există diferențe, doar Dumnezeu poate să realizeze armonia.

Rugăciuni spontane urmate de rugăciunea Tatăl nostru.

Rugăciunea papei Francisc către Sfânta Familie

Isuse, Marie, Iosife, către tine, Sfântă Familie de la Nazaret, ne îndreptăm privirea astăzi cu admirație și gingășie; în tine contemplăm frumusețea comuniunii în adevărata iubire; ție ți le recomandăm pe toate familiile noastre, pentru ca să se reînnoiască în ele frumusețea harului.

Sfântă Familie de la Nazaret, școala atrăgătoare a Sfintei Evanghelii, învață-ne să imităm virtuțile tale, iar prin intermediul unei adevărate discipline spirituale, dă-ne o privire curată prin care să recunoaștem lucrarea providenței în realitățile de fiecare zi.

Sfântă Familie de la Nazaret, păzitoarea fidelă a misterului mântuirii: fă să renască în noi respectul față de tăcere, fă din familiile noastre cenacole de rugăciune și transformă-le în mici Biserici domestice, reînnoiește în ele dorința de a fi sfinte, susține-le în dificila, dar nobila greutate a muncii și a educației, a ascultării, a reciprocei înțelegeri și a iertării.

Sfântă Familie de la Nazaret, redă societății noastre de astăzi conștiința caracterului sacru și inviolabil al familiei, binele inestimabil și de neînlocuit.

Orice familie să fie o locuință primitoare a bunătății și a păcii pentru copii și pentru bătrâni, pentru cei care sunt bolnavi și singuri, pentru cei care sunt săraci și nevoiași.

Isuse, Marie, Iosife, ne rugăm vouă cu încredere și ne încredințăm vouă cu bucurie.

Binecuvântarea finală și cântecul final.

Traducere de pr. Felician Tiba


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat