Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Editura "Sapientia": Polifonii sacre pentru liturgia catolică

Editura "Sapientia" anunță apariția cărții Polifonii sacre pentru liturgia catolică, scrisă de Florin Spătariu. Cartea apare în colecția "Muzică bisericească", formatul 17x24 cm, are 88 pagini și poate fi procurată de la Librăria "Sapientia" (www.librariasapientia.ro), precum și de la orice librărie catolică din țară la prețul de 12 lei.

Vorbind despre rolul muzicii sacre în liturgia Bisericii, Conciliul al II-lea din Vatican se exprimă astfel în Constituția despre liturgie Sacrosanctum Concilium: "Tradiția muzicală a Bisericii universale constituie o comoară de o valoare inestimabilă și ea are întâietate asupra altor expresii ale artei; cântul sacru constituie o parte necesară și integrantă a liturgiei catolice. Desigur, cântul sacru a fost proslăvit atât de Sfânta Scriptură, cât și de sfinții părinți și de pontifii romani care în vremea din urmă, începând cu papa Pius al X-lea, au subliniat cu tărie funcția de slujire a muzicii sacre în serviciul divin. De aceea muzica sacră va fi cu atât mai sfântă cu cât va fi mai strâns legată de acțiunea liturgică, fie exprimând mai plăcut rugăciunea sau favorizând unitatea, fie contribuind la o mai mare solemnitate a riturilor sacre" (nr. 112).

Acest îndemn al Conciliului a fost preluat de părintele Florin Spătariu, profesor de muzică sacră la Institutul Teologic Romano-Catolic din Iași și dirijor al Corului Mare al catedralei din Iași, care, prin volumul apărut recent la Editura "Sapientia": Polifonii sacre pentru liturgia catolică, intenționează să contribuie la îmbogățirea repertoriului de muzică sacră liturgică, așa cum mărturisește el însuși în introducerea cărții: "Trecute prin laboratorul muzical al Corului Mare al catedralei catolice din Iași, inspirate și meșteșugite în momente de tăcere sau de tumultum sufletesc, dorite mereu în slujba muzicii sacre de calitate și filtrate prin solul științei muzicale, lucrările din acest volum sunt dăruite corurilor mixte doritoare de muzică sacră de factură catolică".

Partiturile din Polifonii sacre pentru liturgia catolică sunt structurate în două părți; prima parte conține diverse compoziții și armonizări ale autorului; partea a doua, în schimb, cuprinde imnuri corale construite pe baza unor texte ale părintelui Claudiu Dumea, traducere și prelucrare ale imnurilor din Liturgia Orelor și publicate în volumul Jubilate Deo. "Din punct de vedere al construcției muzicale, unele pagini se dezvoltă preponderent armonic, altele sub forma unor mici imitații polifonice. Acompaniamentul instrumental este rezervat orgii clasice și apare, fie sub forma dublării vocilor corale, fie sub forma unui acompaniament diferit de mersul vocilor din cor".

Mesajul pieselor muzicale adunate în acest volum se deduce din "căldura" și pacea care emană din interpretarea acestor piese. Ele vor să creeze condițiile necesare pentru dezvoltarea spiritului religios necesar comuniunii cu Dumnezeu. Asemenea razelor solare, cântecele stimulează încolțirea "semințelor speranței" și dezvoltarea "plantelor recunoștinței" atât în inimile celor care le vor pregăti, cât și în ale celor care le vor asculta. Adevărată artă muzicală religioasă, ele au darul de a potența încolțirea și creșterea recunoștinței pe care o datorăm Creatorului, piesele fiind tocmai lucrări menite să-l laude pe Dumnezeu.

Aceasta este și optica prin care autorul a realizat aceste polifonii, după cum spune el însuși în introducere: "Cât privește mesajul muzical din acest volum, consider că nu e greșit a-l parafraza pe profetul Isaia, care spune: «Cât de frumoși sunt pașii celui care aleargă peste munți ducând vestea cea bună a mântuirii» (Is 52,7). Dar cei care duc vestea cea bună printr-o muzică de calitate nu sunt tot la fel de frumoși? Ei, care sădesc speranța în inimile altora și le întăresc credința prim muzica sacră pe care o proclamă prin glasurile lor, oare nu sunt vestitori la fel de valoroși?"

Recomandăm aceste polifonii tuturor celor care sunt în căutarea frumosului muzical și vor să găsească un prilej de fortificare a credinței spre o mai intimă comuniune cu Dumnezeu.

Ștefan Tamaș

* * *

Polifonii sacre pentru liturgia catolică,
Florin Spătariu, Ed. "Sapientia", 2014, ISBN 978-606-578-135-1, 17x24 cm, 88 p., 12 lei

* * *

Această carte, în limita stocului disponibil, poate fi procurată prin comandă (cu plata taxelor poștale aferente expedierii):

Din Librăria "Presa Bună":

  • prin poștă: Librăria "Presa Bună", Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26; 700064-Iași;
  • prin telefon și WhatsApp: 0770.477.565: de luni până vineri, între orele 9.00 și 19.00; duminica, între orele 10.00 și 18.00
  • prin e-mail: libraria@ercis.ro
  • prin Internet: www.ercis.ro/libraria

* * *

Vă invităm să accesați pagina "Noutăți editoriale" pe www.ercis.ro


 

lecturi: 58.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat