Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Pe umerii uriașilor

Încep vineri în Vatican predicile de Postul Mare

De Nicola Gori

"Pe umerii uriașilor. Marile adevăruri ale credinței noastre contemplate cu părinții Bisericii latine": este tema predicilor de Postul Mare 2014 care încep vineri dimineața, 14 martie 2014, în capela Redemptoris Mater din Palatul Apostolic. Vorbește despre asta predicatorul Casei Pontificale, capucinul Raniero Cantalamessa, în acest interviu acordat ziarului nostru.

Cum se naște această imagine a uriașilor referită la părinții Bisericii?

Mulți cred că această imagine celebră este a lui Isaac Newton, căruia îi este atribuită vorba: "Dacă am văzut mai departe este pentru că mă aflam pe umerii uriașilor". În realitate, ea provine de la teologii medievali. "Noi - spunea unul dintre ei - suntem ca niște pitici care stau pe umerii uriașilor, în așa fel încât să putem vedea mai mult lucruri și mai departe decât ei, nu datorită acurateței privirii noastre sau a înălțimii corpului, ci pentru ca să fim duși mai în sus și să fim ridicați de ei la înălțime uriașă". Este un gând care a avut exprimare artistică în anumite statui și vitralii din catedralele gotice din Evul Mediu, între care aceea din Chartres. În ele se văd personaje cu statură impunătoare care țin, așezați pe umerii lor, oameni mici, aproape niște pitici. Uriașii erau pentru ei, așa cum sunt pentru noi, părinții Bisericii.

Sunt încă actuali părinții Bisericii?

Henri de Lubac a afirmat că n-a existat niciodată în istoria Bisericii o reînnoire fără o întoarcere la părinți. Nu face excepție Conciliul al II-lea din Vatican. Documentele sunt țesute din citate din părinți și mulți dintre protagoniștii săi - de Lubac, Congar, von Balthasar, Daniélou, Bouyer - erau ei înșiși mari studioși ai părinților. După Scriptură, părinții constituie al doilea "strat" de teren pe care se sprijină și din care trage limfă teologia, liturgia, exegeza biblică și întreaga spiritualitate a Bisericii.

De ce să se dedice predicile părinților Bisericii?

Ideea mi-a venit în ziua de după convocarea Anului Credinței din partea lui Benedict al XVI-lea. Intenția era de a redescoperi, în spatele acestor mari părinți, bogăția, frumusețea și fericirea de a crede, de a trece, așa cum spune Paul, "din credință în credință" (Rom 1,17), de la o credință crezută la o credință tot mai trăită, convins că tocmai un "volum" mărit de credință în cadrul Bisericii va constitui forța cea mai mare în vestirea ei lumii de astăzi. Forța de ciocnire a unui corp în mișcare, în afară de viteză, depinde de masa sa. În Postul Mare din 2012 am intrat la școala celor patru mari învățători ai Bisericii orientale - Atanasiu, Vasile, Grigore din Nazianz și Grigore din Nissa - pentru a vedea ce ne spune astăzi fiecăruia dintre noi, cu privire la dogma al cărei campioni au fost, adică, divinitatea lui Cristos, Duhul Sfânt, Sfânta Treime, respectiv cunoașterea lui Dumnezeu. Intenționam să dedic cele patru predici din Postul Mare din 2013 tot atâtor părinți din Biserica latină. Proiectul nu s-a putut realiza pentru că, din cauza renunțării la pontificat a lui Benedict al XVI-lea, predica la Casa Pontificală a fost desigur suspendată. Am reluat ideea în vederea acestui Post Mare. În trecut nu era obișnuita mea predică în prima săptămână din Postul Mare pentru că Papa și Curia făceau exerciții spirituale. anul acesta, deși sunt în afara sediului la Ariccia, pentru exerciții, Papa a voit ca să se țină totuși predica în Vatican. De aceea, va fi o predică de caracter introductiv și aparte. În celelalte patru predici, cu Sfântul Părinte prezent, vom intra la școala a patru mari învățători din Biserica latină - Augustin, Ambroziu, Leon cel Mare și Grigore cel Mare - pentru a vedea, și aici, ce ne spune nouă fiecare dintre ei, cu privire la adevărul de credință pe care l-a afirmat în mod deosebit, adică natura Bisericii, prezența reală a lui Cristos în Euharistie, dogma cristologică din Calcedon și, respectiv, înțelegerea spirituală a Scripturilor.

Ce teme veți trata?

Intenția principală a acestor predici, ca a tuturor celor pe care le-am făcut în cei 34 de ani ai mei de predică la Casa Pontificală, nu este niciodată de erudiție, ci de edificare. Adevărul biblic și teologic nu este scop în sine, ci trebuie să slujească vieții Bisericii și a credincioșilor de astăzi. De exemplu, ceea ce Augustin spune despre Biserică are o relevanță enormă pentru dialogul ecumenic aflat în desfășurare; ceea ce Ambrozie spune despre Euharistie oferă ideea pentru a scoate în evidență continuitatea care există, și pe planul liturgic și sacramental, între ebraism și creștinism; ceea ce Leon cel mare, mare inspirator al conciliului ecumenic din Calcedon, spune cu privire la persoana lui Cristos constituie ocazia pentru a da la o parte atâtea pseudo-reprezentări ale figurii lui Cristos care în anii trecuți au făcut furori în mass-media. În sfârșit, ceea ce Grigore cel Mare învață cu privire la modul de a citi Scriptura ajută să dăm un suflet "spiritual" și mistic redescoperirii lui lectio divina și a Cuvântului lui Dumnezeu în general. Este a lui definiția Bibliei ca "o scrisoare de dragoste scrisă de Creator creaturilor sale".

(După L'Osservatore romano, 14 martie 2014)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 19.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat