Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Sfântul la care nu te aștepți

Fericit, dulce și afabil

Adevăratul portret al sfântului Toma de Aquino

De Daniele Rocchi

"De statură impunătoare, un pic supraponderal, păr blond, dar rărit pe la tâmple. Robust din punct de vedere fizic, până acolo încât - în timpul uneia dintre călătoriile sale - a împins un ponton pe care vântul potrivnic îl împiedica să fie mișcat cu vâslele. Delicat în caracter și extrem de sensibil la durere. Cei 42 de martori care au dat depoziții la Napoli în 1319 la procesul pentru canonizare îl descriu ca un călugăr cu viața exemplară". Cel care a relatat acestea, la 8 martie 2014, a fost câștigătorul "Premiului Internațional Toma de Aquino", părintele dominican Jean Pierre Torrell, unul dintre cei mai mari studioși ai vieții lui Toma, citat și de Benedict al XVI-lea în catehezele sale dedicate sfântului Toma de Aquino. Nu degeaba, lectio magistralis a lui Torrell, absent la premierea desfășurată la Aquino, citită pentru acesta de rectorul universității din Friebourg, dominicanul Guido Vergauwen, avea ca titlu "Adevăratul portret al sfântului Toma de Aquino".

Portretul sfântului Toma. Din text a reieșit nu numai măreția teologică și filozofică a lui Toma de Aquino, ci și umanitatea sa profundă. "Ca teolog - scrie Torrell - Toma era dispensat de la recitarea corală a Liturgiei Orelor și era văzut numai la recitarea Completoriului. Era de o distragere monumentală până acolo încât, în sufragerie, i se puteau lua farfuriile din față fără ca el să-și dea seama de asta. Dar era și un om de rară umilință și de mare răbdare care acorda multă atenție ca să nu rănească pe nimeni prin cuvinte. Mereu fericit pe chipul său, dulce și afabil, nu-i plăcea să piardă timp în spatele cuvintelor inutile, dar în același timp nu disprețuia viața în mijlocul celorlalți, așa ca printre studenții săi cu care adesea se plimba și cărora le oferea o masă în ziua sărbătorii sfintei Agneza față de care era evlavios până acolo încât purta cu el o relicvă". Sunt multe curiozitățile revelate de părintele Torrell despre Toma de Aquino. Un om puternic și robust, dar care se temea de tunete. "De fiecare dată când auzea un tunet își făcea semnul crucii, în amintirea morții surorii care a avut loc din cauza unui fulger. Este greu de crezut asta - a adăugat după aceea dominicanul - însă Toma se pare că a purtat în jurul gâtului un lănțișor cu un dinte al său care i-a provocat multe dureri și pe care după aceea l-a pierdut, se spune, în mod miraculos". În afară de asta, Toma a fost un om a cărui producție intelectuală are ceva "miraculos" așa cum dau mărturie, de exemplu, "cei trei ani și șapte luni de predare la Paris" în timpul cărora, conform lui Torrell, Toma de Aquino ar fi produs pe la 4.200 de pagini pentru lucrările sale. O muncă și angajare serioasă cu care Învățătorul Bisericii avea să scrie cele mai mari tratate ale sale. "Aceste reprezintă și astăzi o minieră inepuizabilă care trebuie investigată", a spus monseniorul Georg Gänswein, prefect al Casei Pontificale și secretar particular al Papei emerit Benedict al XVI-lea, care a intervenit la ceremonia de conferire a premiului. "Sfântul Toma - a adăugat el - este una dintre rădăcinile gândirii noastre în Europa. Cunoscându-l înseamnă a cunoaște rădăcinile noastre și cel care cunoaște propriile rădăcini trăiește bine". Asupra actualității învățătorului Bisericii s-a oprit și episcopul de Sora-Aquino-Pontecorvo, monseniorul Gerardo Antonazzo, pentru care "lecția sfântului Toma astăzi se extinde pe toate fronturile, e suficiente să ne gândim, de exemplu, la problema ideologiilor cu privire la gen. Sfântul Toma este o cheie de lectură a istoriei trecute care rămâne valabilă pentru a rezolva în mod ridicat din punct de vedere cultural adevăratele probleme ale omului de astăzi".

Concursul. După lectio magistralis, au fost premiați câștigătorii concursului internațional "Veritas et Amor", la care au luat parte peste 200 dintre Universitățile și Academiile de arte frumoase din toată lumea. Cei doi premiați au fost Therese Scarpelli Cory, de la Catholic University of America din Washington, și Michele Pecora, un tânăr din Salerno care a produs o "fabulă animată" inspirată din viața lui Toma de Aquino, proiectată în școlile elementare și medii din Aquino. Cu această ceremonie, Cercul "Sfântul Toma de Aquino" a sărbătorit și a cincea aniversare de la întemeiere. O circumstanță subliniată de președintele Tommaso Di Ruzza: "Cercul se naște pe urma îndemnului lui Paul al VI-lea", în vizită la Aquino în 1974 pentru al șaptelea centenar de la moartea sfântului. "Unde dacă nu la Aquino studiul religiei noastre?", a spus Paul al VI-lea. Și, a adăugat Di Ruzza, "ducem înainte un mesaj în direcția indicată de Papa Montini: aprofundarea gândirii lui Toma și practicarea deschiderii la dialog, la confruntare cu noile limbaje ale culturii, ale artei". Pentru aceasta, Cercul, recunoscut de dieceză și inserat în Proiectul Cultural al Bisericii Italiene, se bucură de înaltul patronaj al Consiliului Pontifical al Culturii prezidat de cardinalul Gianfranco Ravasi și acum și de adeziunea președintelui Republicii.

(După agenția SIR, 10 martie 2014)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 18.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat