Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Primul meu an ca papă Papa "total" a știut să-i surprindă pe toți frații săi

În editorialul său din "Il Sole 24 Ore" de duminică, 9 martie 2014, Mons. Bruno Forte, arhiepiscop de Chieti-Vasto, reparcurge primul an al lui Francisc

De Bruno Forte

Un an cu papa Francisc: ce a spus și spune nouă tuturor? Scriam pe aceste pagini în ziua de după alegerea sa ca episcop de Roma: "Biserica nu încetează să ne surprindă... doar într-o zi, iată-l pe noul papă. Un semn puternic de unitate, un mesaj lansat satului global" (14 martie 2013). Și adăugam: "Așteptarea întregii lumi... imaginile mai elocvente decât orice cuvânt ale mulțimii din Piața «Sfântul Petru» și ale noului papă apărut cu simplitate și uimire asupra Romei și asupra lumii, fac să înțelegem că ceea ce s-a întâmplat are o semnificație care merge dincolo de comunitatea catolică și de însuși poporul de credincioși".

Așa cum am făcut atunci, la distanță de un an voi încerca să privesc la actualul succesor al lui Petru privind din diferite unghiuri vizuale, dintre care primul nu poate să fie decât cel al credinței: Francisc, Jorge Mario Bergoglio, s-a manifestat prin ceea ce este, un om cu credință profundă, exprimată într-un stil de viață simplă, auster, apropiat de cei săraci, capabil să iradieze și să trezească iubire. Acest papă, care se prezintă cu un dezarmant "bună seara!" și cere ca poporul să se roage asupra lui înainte de a da binecuvântarea "urbi et orbi", a știut și a voit să fie înainte de toate episcopul Bisericii din Roma, care vestește și alimentează credința, purtând pe el "mirosul oilor".

Întâlnirile sale cu preoții și oamenii din Cetatea eternă, vizitele sale în parohii, grupurile de credincioși care din fiecare comunitate romană merg pe rând să participe la euharistia celebrată de el la Sfânta Marta, dau pontificatului său o însemnătate pastorală deosebită și fac ca lumea să descopere ceea ce este înainte de toate un papă: episcopul Bisericii de Roma, care prin plan divin prezidează în caritate toate Bisericile. Departe de a-i diminua autoritatea, acest caracter puternic pastoral face slujirea Succesorului lui Petru mai incisivă și atrăgătoare, și față de celelalte confesiuni creștine, și în general mai apropiată de inima femeilor și bărbaților din orice parte a pământului.

Nu mai puțin Francisc a știut să valorizeze identitatea sa de cel dintâi papă care vine din America Latină, continentul cu cel mai mare număr de catolici, dar și cu situații dramatice de sărăcie și de inegalitate. Dacă, așa cum a spus în seara alegerii, "cardinalii au mers să-l ia pe noul episcop de Roma la capătul lumii", acest "capăt al lumii" n-a fost niciodată uitat de el: Francisc s-a făcut încontinuu glas al tuturor săracilor de pe pământ, atrăgând atenția cu privire la multele situații care așteaptă dreptate și drumuri de eliberare. Oamenii îl simt ca pe un tată și un frate, un slujitor al celor umili, un prieten al celor mici, cărora le rezervă duioșie și respect profund.

Este papa care știe să vorbească despre un Dumnezeu care este iubire oricărei realități marcate de sărăcie și de suferință. Este evanghelizatorul neobosit al milostivirii divine, în special față de cel care se poate simți judecat sau exclus de la această privire de iubire infinită. Zâmbetul său și simplitatea gesturilor sale reușesc să amintească sau să-i facă pe toți să descopere că Dumnezeu ajunge la fiecare inimă și vorbește toate limbile și este aproape de orice durere, pentru că limba sa este limba iubirii! Acest papă vestește astfel valoarea imensă și demnitatea persoanei umane fără a fi nevoie să recurgă la expresii greu de înțeles (ca aceea de valori "non-negociabile", care nu este iubită de el, pentru că în realitate numai valorile de piață sunt negociabile!), înălțând un imn vieții cu elocvența gesturilor și încărcătura de proximitate afectuoasă pe care o transmite, legând cu hotărâre și umilință - asemenea "Sărăcuțului" căruia îi poartă numele - "legăminte de pace" între oameni.

Chiar emoționant este raportul de prietenie al lui Francisc cu poporul ebraic: continuând în întregime ceea ce a făcut deja la Buenos Aires, el a arătat că relația cu fiii lui Israel este o prioritate în inima sa, un mod vizibil de a-l iubi pe Isus din Nazaret, evreu pentru totdeauna, în poporul ales și în misiunea pe care conform apostolului Paul el o păstrează până la sfârșitul timpurilor.

Și creștinii necatolici arată că privesc la Francisc cu simpatie singulară și interes, pentru că li se prezintă ca un frate, episcopul Bisericii care prezidează în iubire, hotărât să evanghelizeze cu nou elan înainte de toate Roma, și tocmai așa să ofere o slujire de mărturie și de caritate tuturor Bisericilor. Era ceea ce de mulți ani dialogul ecumenic și ecleziologia Conciliului al II-lea din Vatican cereau gândindu-se la o slujire universală de unitate pentru toți creștinii: și apropiata întâlnire la Ierusalim cu patriarhul de Constantinopol Bartolomeu (prezent deja la celebrarea de inaugurare a pontificatului) va fi desigur o confirmare. La rândul lor, moștenitorii reformei privesc la el cu o sintonie specială, pentru acel suflu de Evanghelie care se simte în tot ceea ce face și spune și care poate să fie adevăratul izvor al unității tuturor discipolilor lui Cristos.

Apoi, credincioșilor din celelalte religii Francisc le propune calea încrederii reciproce, al fraternității universale în fața unicului Dumnezeu. Sinceritatea sa, profundul său simț al divinului au atins deja atâtea inimi și vor deschide desigur drumul spre întâlniri până acum inedite. Cine nu crede pare la rândul său atras de modul de a fi al acestui martor al lui Isus, prieten al oamenilor, care nu vrea să judece pe nimeni, care îi respectă pe toți și de care toți pot să se simtă primiți și iubiți. Această bogăție de raporturi în mișcare va avea incidență asupra Bisericii însăși, chemată și în parte provocată să trăiască o nouă primăvară de reforme și de reînnoire în numele Evangheliei.

Nu vor lipsi frici și rezistențe, neînțelegeri și întârzieri. Francisc nu pare să se înspăimânte. Cu convingere și încredere demonstrează că simte că Biserica și lumea aveau nevoie de acest nou curs, vechi precum milostivirea divină, foarte nou precum setea de iubire cu care fiecare ființă umană se trezește în fiecare zi! De aceea, credincioși și necredincioși împreună, primii răspunzând la invitația sa continuă de a se ruga pentru el, ceilalți cu acea simpatie pe care o inspiră tuturor, putem să-i spunem din adâncul inimii: la mulți ani, papa Francisc!

(După Zenit, 9 martie 2014)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat