Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Vatican: Angelus (9 martie 2014)

Iubiți frați și surori, bună ziua!

Evanghelia din prima duminică din Postul Mare prezintă în fiecare an episodul ispitirilor lui Isus, când Duhul Sfânt, coborât asupra lui după botezul în Iordan, l-a condus să-l înfrunte deschis pe Satana în deșert, timp de 40 de zile, înainte de a începe misiunea sa publică.

Ispititorul încearcă să-l abată pe Isus de la proiectul Tatălui, adică de la calea jertfei, a iubirii care se oferă pe sine ca ispășire, pentru a-l face să meargă pe un drum ușor, de succes și de putere. Duelul dintre Isus și Satana are loc prin lovituri de citate din Sfânta Scriptură. De fapt, diavolul, pentru a-l abate pe Isus de la calea crucii, îi prezintă speranțele mesianice false: bunăstarea economică, indicată de posibilitatea de a transforma pietrele în pâine; stilul spectaculos și miraculos, cu ideea de a se arunca de pe locul cel mai înalt al templului din Ierusalim și a fi salvat de îngeri; și în sfârșit scurtătura puterii și a dominării, în schimbul unui act de adorație față de Satana. Sunt trei grupuri de ispite: și noi le cunoaștem bine!

Isus respinge cu hotărâre toate aceste ispite și reafirmă voința fermă de a urma calea stabilită de Tatăl, fără niciun compromis cu păcatul și cu logica lumii. Observați bine cum răspunde Isus. El nu dialoghează cu Satana, așa cum a făcut Eva în paradisul pământesc. Isus știe bine că nu se poate dialoga cu Satana, pentru este foarte viclean. Pentru aceasta Isus, în loc să dialogheze așa cum a făcut Eva, alege să se refugieze în cuvântul lui Dumnezeu și răspunde cu puterea acestui cuvânt. Să ne amintim de acest lucru: în momentul ispitei, al ispitelor noastre, fără argumentări cu Satana, ci mereu apărați de cuvântul lui Dumnezeu! Și asta ne va mântui. În răspunsurile sale date Satanei, Domnul, folosind cuvântul lui Dumnezeu, ne amintește înainte de toate că "nu numai cu pâine va trăi omul, ci și cu tot cuvântul care iese din gura lui Dumnezeu" (Mt 4,4; cf. Dt 8,3); și acest lucru ne dă putere, ne susține în lupta împotriva mentalității lumești care îl înjosește pe om la nivelul necesităților primare, făcându-l să piardă foamea de ceea ce este adevărat, bun și frumos, foamea de Dumnezeu și de iubirea sa. În afară de asta amintește că "este scris: «Nu-l vei ispiti pe Domnul Dumnezeul tău»" (v. 7), pentru că drumul credinței trece și prin întuneric, îndoială și se hrănește cu răbdare și cu așteptare perseverentă. În sfârșit, Isus amintește că "este scris: «Pe Domnul Dumnezeul tău îl vei adora și numai lui îi vei aduce cult»" (v. 10); adică, trebuie să ne debarasăm de idoli, de lucrurile zadarnice, și să construim viața noastră pe esențial.

Aceste cuvinte ale lui Isus vor avea apoi repercusiune concretă în acțiunile sale. Fidelitatea sa absolută față de planul de iubire al Tatălui îl va conduce după circa trei ani la încheierea socotelilor cu "conducătorul acestei lumi" (In 16,11), în ora pătimirii și a crucii, și acolo Isus va repurta victoria sa definitivă, victoria iubirii!

Iubiți frați, timpul Postului Mare este ocazie propice pentru noi toți ca să parcurgem un drum de convertire, confruntându-ne sincer cu această pagină a evangheliei. Să reînnoim promisiunile de la Botezul nostru: să ne lepădăm de Satana și de toate faptele și seducțiile sale - pentru că el este un seducător -, pentru a merge pe cărările lui Dumnezeu și "a ajunge la Paști în bucuria Duhului" (Rugăciunea zilei din Duminica I din Postul Mare, Anul A).

_______________

După Angelus

Adresez un salut cordial credincioșilor din Roma și tuturor pelerinilor!

Salut grupurile parohiale care provin din Biella și Vercelli, din Laura di Paestum, San Marzano, Aosta, Latina, Avellino și Pachino.

Saludo al Colegio "Santa María" de Elche, Espa?a.

Un gând special se îndreaptă către tinerii din Rosolina, care duminica viitoare vor primi Mirul, către cei din Toscana care fac la Roma "promisiunea" de a-l urma pe Isus și către cei din Paderno Dugnano, Seregno, Bellaria și Curno. Salut și părinții și copiii din Cabiate.

În timpul acestui Post Mare să ținem cont de invitația de la Caritas Internațional în campania sa împotriva foametei în lume. Doresc tuturor ca drumul Postului Mare început de puțin timp să fie bogat în roade; și vă cer vouă să vă amintiți în rugăciune de mine și de colaboratorii din Curia Romană, care în această seară vom începe săptămâna de exerciții spirituale. Mulțumesc!

Duminică frumoasă și poftă bună! La revedere!

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu

* * *


 


lecturi: 22.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat