Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Bad Deutsch-Altenburg (Austria) și Iași: În pregătirea comună a celebrării beatificării episcopului martir Anton Durcovici

Preasfințitul Petru Gherghel, însoțit de pr. Mihai Budău, pr. Eusebiu Bulai, pr. Iosif Bălteanu, precum și de Ciprian Dumea, videojurnalist TVR, a făcut o vizită, în ziua de 2 martie 2014, în Bad Deutsch-Altenburg (Austria), localitatea natală a episcopului martir Anton Durcovici. În urma acestei vizite, pr. Pavel Balint, decan și paroh de Bad Deutsch-Altenburg, a trimis la redacție câteva impresii despre această vizită și despre bucuria așteptării beatificării episcopului Anton Durcovici.

Bucurie și mulțumire

Vestea că Sfântul Părinte papa Francisc a recunoscut la 31 octombrie 2013 martiriul episcopului Andon Durcovici s-a răspândit foarte repede. Eu eram întrebat încontinuu, atât de localnici cât și de cei care sunt la tratament în băile termale, ce reprezintă aceasta pentru noi, cei din locul natal al episcopului martir. Desigur că pe buzele noastre erau numai cuvinte de bucurie și recunoștință. Bucurie, pentru că viitorul fericit s-a născut aici, la Bad Deutsch-Altemburg, iar recunoștința a fost adusă bunului Dumnezeu pentru împlinirea dorinței și rugilor atât de multor credincioși care așteptau plini de speranță această veste. Un credincios, văzându-mă în camera lui chiar în ziua publicării acestei vești, mi-a zis cu lacrimi în ochi că și el este plin de bucurie și recunoștință. Și chiar "poate mai fericit" este nepotul episcopului martir, Anton Durkowitsch, care își trăiește "toamna vieții" într-o casă de pensionari din Hainburg, pe Dunăre, și este trist că nu poate merge la Iași pentru a fi de față la sărbătoarea care se apropie cu pași repezi.

În luna decembrie 2013 nu s-a mai ținut "Novena de rugăciune pentru beatificarea episcopului martir Durcovici", ci s-au celebrat sfinte Liturghii de mulțumire, în cadrul cărora ne-am rugat și am meditat asupra vieții și morții episcopului martir. Una dintre aceste ocazii a fost ziua de 7 decembrie, când am concelebrat sfânta Liturghie de ajun a sărbătorii Neprihănitei Zămisliri a Preasfintei Fecioare Maria, împreună cu pr. Alois Fechet, vicar episcopal de Iași pentru viața consacrată. În cadrul predicii am zis printre altele că Maria, cea zămislită fără păcatul strămoșesc, și episcopul Durcovici ne asigură că e posibil să-l iubim pe Dumnezeu, să credem într-însul și să sperăm că-l vom vedea așa cum este.

Vizita PS Petru Gherghel

Parohia Bad Deutsch-Altenburg a avut duminică, 2 martie 2014, marea bucurie de a-l avea în mijlocul ei pe Preasfințitul Petru Gherghel, episcop de Iași, însoțit de părintele Mihai Budău, vicar episcopal de Iași, de preoții Eusebiu Bulai și Iosif Bălteanu, precum și de domnul Ciprian Dumea, videojurnalist TVR.

La ora 10.00 a fost celebrată sfânta Liturghie duminicală, prezidată de către oaspetele nostru, care a ținut și predica.

Preasfinția sa a adus un omagiu episcopului martir Anton Durcovici, născut aici, scoțând în evidență trei aspecte foarte bine conturate ale viitorului nostru fericit Anton, pornind de la cuvintele papei Francisc din 27 februarie, care a pus întrebarea "Cum trebuie să fie un episcop?", la care el a dat și răspunsul. Din cuvintele papei, Preasfințitul Petru a subliniat aceste trei calități în viața și activitatea episcopului Anton Durcovici: păstor - propovăduitor și rugător - martor al lui Cristos.

Astfel, episcopul de Iași a mulțumit bunului Dumnezeu că a dat Diecezei de Iași un păstor, care a purtat în inima sa poporul încredințat lui, popor pe care l-a pus sub ocrotirea sfintei Fecioare Maria. De asemenea, Excelența sa și-a exprimat mulțumirea față de comunitatea catolică de aici, care a avut familia Durcowitsch cu cei doi fii, din care unul a fost călăuzit de providența divină spre Dieceza de Iași, unde a propovăduit cu înțelepciune cuvântul divin, însoțindu-l cu propria rugăciune.

În sfârșit, episcopul Durcovici a dus la culme iubirea față de Cristos răstignit și înviat, prin oferta vieții sale.

Îndemnul Preasfințitului a fost ca noi să nu-l uităm pe episcopul Anton, care a fost un păstor după inima lui Isus și care va fi totdeauna un mijlocitor pentru noi, atât în căutarea și urmarea lui Isus Cristos, cât și un încurajator în momentele dificile ale vieții de credință, nădejde și dragoste.

La oferirea darurilor, trei copii (unul al strănepoatei episcopului Durcovici și alți doi copii proveniți din România) au oferit Preasfințitului un buchet de flori, gestul lor simbolizând legătura între ținutul austriac și cel românesc.

Iar în semn de comuniune între Dieceza de Iași și cea de Viena, Preasfințitul a binecuvântat în capela "Sfânta Elisabeta de Turingien", locul unde se păstrează imaginea martirului nostru și urna cu pământ din Sigetu Marmației, asemănătoare celei din catedrala veche din Iași.

Aici sunt flori și steaguri mici ale României și Austriei și arde o lumânare ce amintește de iubirea și jertfa episcopului Anton.

Preasfințitul Petru ne-a invitat din toată inima să ne unim în rugăciune în ziua de 17 mai 2014, când va avea loc declararea oficială ca fericit a episcopului martir, salutându-ne prin "La revedere în iași!".

Ca o încoronare a vizitei Preasfințitului Petru Gherghel în Bad Deutsch-Altenburg a fost rugăciunea rostită la piatra comemorativă unde s-a aflat casa de naștere a familiei Durkowitsch. De acolo, a mers la biserica parohială "Înălțarea Sfintei Fecioare Maria la cer", unde s-a rugat în capela de botezuri și a admirat expoziția de fotografii "Durcovici". Profund impresionat a fost de locul unde este așezată această expoziție: chiar sub calea crucii Mântuitorului; episcopul Anton Durcovici și-a unit suferințele sale cu cele ale lui Isus Cristos cel răstignit.

Și eu, împreună cu părintele vicar Yohanes Monteiro, vă zic tuturor:

Lăudat să fie Isus Cristos!
și
Pe curând în Iași!

Pr. Pavel Balint
decan și paroh de Bad Deutsch-Altenburg

* * *

Reportajul realizat de videojurnalistul Ciprian Dumea, difuzat la TVR 1, emisiunea "Universul credinței", duminică, 9 martie 2014.

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: Bad Deutsch-Altenburg (Austria) și Iași: În pregătirea comună a celebrării beatificării episcopului martir Anton Durcovici


 


lecturi: 47.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat