Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

A început la Fanar adunarea primaților Bisericilor autocefale ortodoxe

Spre marele conciliu

La invitația patriarhului ecumenic Bartolomeu, joi, 6 martie 2014 a început la Istanbul, în sediul din Fanar, adunarea primaților Bisericilor autocefale ortodoxe. Reuniunea, care se va încheia duminică, 9 martie 2014, va folosi pentru a delibera despre chestiuni referitoare la întreaga Biserică Ortodoxă din lume și îndeosebi despre procedurile care trebuie urmate pentru convocarea marelui conciliu panortodox, a cărui pregătire se îndreaptă spre sfârșit.

Miercuri, 5 martie, și marți, 4 martie, s-a reunit în schimb, tot la Fanar, comisia pregătitoare a adunării, prezidată de mitropolitul de Pergam, Ioan. Misiunea sa era aceea de a formula programul și de a întocmi mesajul primaților care la 9 martie vor concelebra dumnezeiasca Liturghie în biserica patriarhală "Sfântul Gheorghe" cu ocazia Duminicii ortodoxiei (sau a Triumfului ortodoxiei) care amintește victoria asupra iconoclasmului și reafirmă unitatea vizibilă a Bisericii. Mesajul va fi proclamat de la amvonul patriarhal și adresat credincioșilor ortodocși din toate lumea.

La lucrările comisiei pregătitoare a participat și mitropolitul de Volokolamsk, Hilarion, președinte al Departamentului pentru relațiile externe al Patriarhiei de Moscova. "Pentru noi toți, păstrarea creștinismului în Orientul Mijlociu este tema numărul unu", a spus Hilarion făcând referință la una dintre chestiunile care vor fi tratate de adunare. "Acest lucru se datorează faptului că în ultimii ani evenimentele care se întâmplă în Orientul Mijlociu amenință însăși existența creștinismului în țara unde el s-a născut și unde a trăit timp de două milenii, unde timp de multe secole creștinii au trăit în pace cu musulmanii și cu alte religii". Uciderea creștinilor, răpirea preoților, episcopilor și surorilor, distrugerea sau profanarea bisericilor și sanctuarelor este "o tragedie care se întâmplă sub ochii noștri" și "ca reprezentanți ai Bisericilor ortodoxe locale trebuie să facem tot posibilul pentru a atrage atenția lumii cu privire la această situație".

Însă de la reuniunea din Fanar se așteaptă noutăți în special în privința marelui conciliu panortodox care se pregătește de peste cincizeci de ani. "Mulți dintre noi - a comentat mitropolitul Hilarion - se întreabă cât timp mai poate să ceară această pregătire. Probabil, cu scopul de a desfășura în mod adecvat conciliul, trebuia înainte de toate să accelerăm faza pregătitoare și să stabilim un mecanism care să ajute la rezolvarea tuturor problemelor care sunt în fața noastră, adică ordinea de zi și regulile de procedură a conciliului, să decidem cine și cum va fi reprezentat, cine și cum va lua decizii. Avem de relatat comunitățile noastre și toate problemele care ne privesc astăzi și nu cele care privesc Bisericile ortodoxe din anii '70-'80".

Patriarhia de Moscova "este gata să participe la pregătirea conciliului, să investească resursele sale intelectuale pentru a înțelege provocările care ne așteaptă".

(După L'Osservatore romano, 6 martie 2014)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 26.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat