Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Traian: Primul curs de formare pentru lectori

În perioada 28-30 martie 2014, la Casa de Reculegere Traian din comuna Săbăoani, jud. Neamț, s-a desfășurat primul curs de formare pentru cei care și-au oferit disponibilitatea de a citi lecturile în cadrul liturgiei. Această formare a fost destinată tuturor celor care doresc să participe la proclamarea cuvântului lui Dumnezeu.

"Fericit cel care citește și cei care ascultă cuvintele profeției și țin cele scrise în ea" (Ap 1,3).

La aceste cursuri, au participat credincioși de mai toate vârstele, bărbați și femei, tineri și tinere din următoarele parohii: Bacău "Inima Neprihănită a Mariei"; Săbăoani "Înălțarea Sfintei Cruci"; Nicolae Bălcescu "Inima lui Isus"; Târgoviște; Roman "Fericitul Ieremia"; Roman "Sfânta Tereza"; Iași "Sfântul Anton de Padova"; Traian - Neamț; Huși - Corni; Moinești; Piatra Neamț "Sfânta Tereza", Iași "Sfânta Tereza"; Oțeleni; Iugani; Florești; Satu Nou, la care s-au adăugat apoi doi tineri din Gherăești: în total, 52 de persoane.

În cadrul acestei formări, au fost prezentate câteva cursuri cu teme interesante susținute pe rând de pr. Daniel Iacobuț, cu titlul "Identitatea liturgică a lectorului"; apoi pr. Iulian Fărăoanu a discutat despre "Aprofundarea citirii Cuvântului lui Dumnezeu în Biserică". Pr. Corneliu Berea a vorbit despre "Citirea Scripturii în viața de zi cu zi", iar pr. Eduard Pătrașcu a explicat "De ce trebuie să citim Biblia pentru noi dar și pentru alții". Temele propuse de acești preoți au susținut necesitatea formării unui lector ca urmare a importanței slujirii acestuia în folosul lui Dumnezeu și a cuvântului său, dar și al comunității. Această slujire presupune o temeinică pregătire tehnică, dar și spirituală a celui care cu iubire și umilință își oferă vocea sa ca instrument pentru proclamarea cuvântului lui Dumnezeu. Cursurile au oferit ocazia de aprofundare a Sfintei Scripturi, mergând pe ideea că nimeni nu poate să facă cunoscut cuvântul Domnului dacă nu deține o imagine clară a structurii textului și o înțelegere corectă a Cărții Sfinte. De aceea, o inimă deschisă, plină de iubire și de umilință față de Domnul care ne vorbește împiedică o lectură superficială, grăbită, rece și amorfă, privată de conținut viu.

Un rol important l-a avut și seminarul coordonat de actrița Mihaela Murafa și regizorul Ioan Coșa de la Teatrul din Clopotniță din Bacău, seminar bazat pe exerciții de dicție și respirație necesare citirii în public a unui text biblic. Tot ei au dat si multe alte detalii "banale" care condiționează uneori foarte mult citirea.

Într-una din zile, ne-a vizitat PS Estanislau Marques Chindekasse, SVD, episcop de Dundo, în Angola (Africa), care ne-a povestit, într-o scurtă relatare, situația grea a creștinilor din ținuturile pe care le păstorește. Lipsa vocațiilor la preoție face ca unele triburi să aștepte luni de zile ca un preot să ajungă în zona lor pentru celebrarea sfintei Liturghii. Setea oamenilor pentru cuvântul lui Dumnezeu a înregistrat o creștere a numărului de creștini, astfel încât un preot catolic să fie nevoit să slujească la circa 33.000 de credincioși.

Partea spirituală a întâlnirii a culminat cu o cateheză de tip lectio divina având ca titlu "Un orb întâlnește lumina", temă inspirată din evanghelia duminicii a IV-a din Postul Mare (anul A). Programul fiecărei zile a avut rezervat un timp special pentru spovezi și Liturghie.

Materialele prezentate au fost primite cu multă deschidere și interes de persoanele prezente, însetate de cunoașterea cât mai profundă a cuvântului lui Dumnezeu, motiv pentru care concluziile trase au condus la idea continuării acestui tip de formare, pe de o parte, pentru o mai bună aprofundare a Cuvântului Scripturii, și, pe de altă parte, pentru o proclamare cât mai exactă și corectă a Sfintei Scripturi. Participanții au sugerat campusuri de vară formative liturgico-biblice, pe cât posibil pe categorii de vârstă, în care pe lângă un fundal teoretic să se introducă și exerciții practice de citire a unui text biblic evidențiind necesitatea de a citi ideile, nu cuvintele.

Mulțumim organizatorilor și gazdelor pentru atmosfera plăcută care ne-a permis să ne bucurăm de momentele frumoase din cadrul conferințelor și a celorlalte momente.

Marilena Bartic

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 28-30 martie: Traian: Primul curs de formare pentru lectori


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat