Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Luncani: O zi de reculegere printre tineri din Bacău

Un grup de 65 de tineri din Parohia "Sfântul Nicolae" Bacău, coordonați de pr. Lucian Adam, responsabil cu pastorația tinerilor, și îndrumați de pr. Ionuț Eremia Imbrișcă, formator la Institutul Teologic Romano-Catolic "Sfântul Iosif" din Iași, a participat, sâmbătă, 29 martie 2014, la mănăstirea carmelită din Luncani, la o zi de reculegere în vederea unei mai bune pregătiri atât pentru sărbătorile pascale ce se apropie, cât și pentru viață.

Pentru toți cei prezenți a fost un prilej de a fi mai aproape de Dumnezeu, de aproapele și de noi înșine. Punctul de referință pentru această zi de reculegere l-a constituit crucea ca simbol și suferința ca trăire, sub îndrumarea pr. Ionuț Eremia Imbrișcă.

Parabola bunului samaritean ne-a introdus în tematica propusă, aceea de a înțelege mai bine suferința, de a accepta propria cruce nu ca pe o povară, ci ca pe un sens bine definit în scopul mântuirii noastre.

Plecând de la ideea că "a fi bogat nu înseamnă cât de mult ai, ci cât de mult dăruiești", am înțeles că acesta a fost și scopul dăruirii lui Cristos pe lemnul crucii, renunțând la propria viață în favoarea mântuirii noastre. Sensul pe care îl are suferința în viața noastră nu trebuie să ne facă să ne răzvrătim împotriva lui Dumnezeu sau să-i negăm existența, ci să privim suferința ca un drum simplu spre apropierea de el. Am meditat asupra faptului că viața unui om este o tragico-comedie, deoarece ea este un amalgam de bucurie și tristețe.

Momentul central al zilei a fost sfânta Liturghie celebrată de pr. Isidor Dâscă, decan de Bacău, împreună cu pr. Lucian, pr. Cristi și pr. Ionuț Eremia, moment în care fiecare dintre noi și-a expus intențiile ca împlinire și suferințele ca rezolvare.

Imediat după pauza de prânz s-au mobilizat toți tinerii pentru discuțiile pe grupe legate de găsirea de soluții la unele suferințe cotidiene. A urmat Calea sfintei cruci celebrată într-un mod aparte, apropiindu-i pe tineri de suferința lui Cristos.

"Viața începe atunci când se termină frica", când reușim să renunțăm la propriile orgolii și să fim capabili să ne încurajăm în situații dificile având încredere deplină în prezența permanentă a lui Dumnezeu.

Iată o mărturie a unui tinere, Oana, despre această zi: "M-a impresionat într-un mod deosebit această ieșire la această mănăstire frumoasă. Cu toții am fost curioși la început de zi și pregătiți spre a ne dedica cu totul acestei ocazii de a fi mai aproape de noi, de ceilalți și de Dumnezeu. Pot spune că așa am aflat durerea altuia și poate chiar am rezolvat-o într-o oarecare măsură, conștientizând aceasta: crucea aproapelui poate fi mult mai grea decât propria cruce. Îmi place să cred că prin aceste mici ocazii putem avea de-a face cu fapte mari".

Ziua s-a încheiat cu misiunea de a medita în continuare și de a acționa în consecință, mulțumind Domnului pentru ocazia aceasta de a ne detașa de orice preocupare care am fi putut-o realiza în acea zi.

Mădălina Luciana Gălățanu

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 29 martie: Luncani: O zi de reculegere printre tineri din Bacău


 

lecturi: 25.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat