Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Vatican: Angelus (30 martie 2014)

Iubiți frați și surori, bună ziua!

Evanghelia de astăzi ne prezintă episodul despre omul orb din naștere căruia Isus îi dăruiește vederea. Relatarea lungă se deschide cu un orb care începe să vadă și se închide - este curios acest lucru - cu niște presupuși văzători care continuă să rămână orbi în suflet. Minunea este relatată de Ioan în doar două versete, pentru că evanghelistul vrea să atragă atenția nu asupra minunii în sine, ci asupra a ceea ce se întâmplă după, asupra discuțiilor pe care le provoacă; și asupra bârfelor, de atâtea ori o faptă bună, o faptă de caritate provoacă bârfe și discuții, pentru că sunt unii care nu vor să vadă adevărul. Evanghelistul Ioan vrea să atragă atenția asupra a ceea ce se întâmplă și în zilele noastre atunci când se face o faptă bună. Orbul vindecat este mai întâi interogat de mulțimea uluită - a văzut minunea și-l interoghează - apoi învățătorii Legii; și aceștia îi interoghează pe părinții lui. La sfârșit, orbul vindecat ajunge la credință și acesta este harul cel mai mare care îi este dăruit de Isus: nu numai să vadă, ci să-l cunoască pe el, să-l vadă pe el ca "lumină a lumii" (In 9,5).

În timp ce orbul se apropie treptat de lumină, învățătorii Legii în mod contrar se adâncesc tot mai mult în orbirea lor interioară. Închiși în aroganța lor, cred că au deja lumina; pentru aceasta nu se deschid la adevărul lui Isus. Ei fac orice pentru a nega claritatea. Pun la îndoială identitatea omului vindecat; apoi neagă acțiunea lui Dumnezeu în vindecare, luând ca scuză că Dumnezeu nu acționează sâmbăta; chiar ajung să se îndoiască de faptul că acel om s-a născut orb. Închiderea lor în fața luminii devine agresivă și ajunge la expulzarea omului vindecat din templu.

În schimb, drumul orbului este un parcurs pe etape, care pornește de la cunoașterea numelui lui Isus. Nu știe altceva despre el; de fapt, spune: "Omul care se numește Isus a făcut tină, mi-a uns ochii" (v. 11). În urma întrebărilor insistente ale învățătorilor Legii, îl consideră mai întâi un profet (v. 17) și apoi un om apropiat de Dumnezeu (v. 31). După ce a fost înlăturat din templu, exclus din societate, Isus îl găsește din nou și îi "deschide ochii" pentru a doua oară, revelându-i propria identitate: "Eu sunt Mesia", așa îi spune. În acest moment cel care fusese orb exclamă: "Cred, Doamne!" (v. 38) și se prosternează în fața lui Isus. Acesta este un text din evanghelie care arată drama orbirii interioare a atâtor oameni, și a noastră, pentru că noi uneori avem momente de orbire interioară.

Viața noastră uneori este asemenea cu aceea a orbului care s-a deschis la lumină, care s-a deschis la Dumnezeu, care s-a deschis la harul său. Din păcate, uneori este un pic ca aceea a învățătorilor Legii: din înălțimea orgoliului nostru îi judecăm pe alții și chiar pe Domnul! Astăzi, suntem invitați să ne deschidem la lumina lui Cristos pentru a aduce rod în viața noastră, pentru a elimina comportamentele care nu sunt creștine; noi toți suntem creștini, dar noi toți, toți, uneori avem comportamente necreștine, comportamente care sunt păcate. Trebuie să ne căim pentru acest lucru, să eliminăm aceste comportamente pentru a merge cu hotărâre pe calea sfințeniei. Ea își are originea în Botez. De fapt, și noi am fost "iluminați" de Cristos la Botez, pentru ca, așa cum ne amintește sfântul Paul, să ne putem comporta ca "fii ai luminii" (Ef 5,8), cu umilință, răbdare, milostivire. Acești învățători ai Legii nu aveau nici umilință, nici răbdare, nici milostivire!

Eu vă sugerez, astăzi, când vă întoarceți acasă, luați Evanghelia lui Ioan și citiți acest text din capitolul 9. Vă va face bine, pentru că astfel veți vedea acest drum de la orbire la lumină și celălalt drum rău spre o orbire mai profundă. Să ne întrebăm cum este inima noastră? Am o inimă deschisă sau o inimă închisă? Deschisă sau închisă spre Dumnezeu? Deschisă sau închisă spre aproapele? Mereu avem în noi unele închideri născute din păcat, din greșeli, din erori. Nu trebuie să ne fie frică! Să ne deschidem la lumina Domnului, el ne așteaptă mereu pentru a ne face să vedem mai bine, pentru a ne da mai multă lumină, pentru a ne ierta. Să nu uităm asta! Să încredințăm Fecioarei Maria drumul Postului Mare, pentru ca și noi, asemenea orbului vindecat, cu harul lui Cristos să putem "ajunge la lumină", să mergem mai înainte spre lumină și să ne renaștem la o viață nouă.

_______________

După Angelus

Salut cordial familiile, grupurile parohiale, asociațiile și pe fiecare credincios care provin din Italia și din atâtea țări, îndeosebi pe cei din Ponferrada și Valladolid; pe studenții și profesorii de la colegiile din Murcia, Castelfranco de Cordoba și Laganés; pe elevii de la colegiile din Paris și pe emigrați portughezi din Londra.

Salut Mișcarea de Tineret Lasalliană, grupul "Tineri, artă și credință al sfintei Paola Frassinatti", pe universitarii din Veneția.

Un salut deosebit adresez militarilor italieni care au făcut un pelerinaj pe jos de la Loreto la Roma, rugându-se pentru rezolvarea pașnică și dreaptă a neînțelegerilor. Și acest lucru este foarte frumos: Isus în fericiri spune că sunt fericiți cei care lucrează pentru pace.

Un gând se îndreaptă spre grupurile de credincioși din Potenza, Atella, Sulmona, Lomagna, Conegliano, Locara, Napoli, Afragola, Ercolano și Torre del Greco; sore tinerii de la Mir din Gardone Valtrompia, Ostia, Reggio Emilia, Fane, Serramazzoni e Parma; spre studenții din Massa Carrara și Genova-Pegli.

În sfârșit salut corul din Brembo, Polisportiva Laurentino din Roma, pe motocicliștii din Terni-Narni; pe reprezentanții de la WWF-Italia, încurajându-i în angajarea lor în favoarea ambientului.

Și nu uitați astăzi: acasă, să luați Evanghelia lui Ioan, capitolul 9 și să citiți această istorie despre orb care a devenit văzător și despre presupușii văzători care s-au afundat mai mult în orbirea lor.

Tuturor vă doresc o duminică frumoasă și poftă bună. La revedere!

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 


lecturi: 46.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat