Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Pavithra, o brahmană hindusă care se convertește la catolicism: "Fără Cristos nu suntem nimic"

De Pavithra Subramaniyan Iyer

Un "stimulent natural spre creștinism", trecut printr-o căutare spirituală și culminat cu decizia de "a-l urma pe Cristos pentru că fără el nu suntem nimic". Așa povestește tânăra Pavithra Subramaniyan Iyer, 25 de ani, agenției AsiaNews cum s-a format decizia sa de a se converti la catolicism. Născută într-o familie hindusă din casta brahmană influentă și instruită, tânăra este fiică unică și lucrează în comerț. Tatăl său este bancher și mama o profesoară universitară de economie. În continuare istoria lui Pavithra. (Traducere în italiană îngrijită de AsiaNews)

Încă din copilăria mea am simțit mereu un mare stimulent spre creștinism și Dumnezeu m-a chemat la El. Acum, împreună cu logodnicul meu, pot să ascult dorințele inimii mele. Nu mi-aș fi imaginat vreodată cum evenimentele m-au schimbat pe mine și viața mea, de când le-am spus părinților mei că vreau să îmbrățișez credința catolică. N-au avut obiecții și amândoi vor fi prezenți la botezul meu, în ziua vegherii de Paști, pentru a împărtăși bucuria mea.

În acea vreme treceam printr-o fază de căutare spirituală și citisem din diferite tradiții religioase, inclusiv cea creștină. Înțelesesem că Dumnezeu era un soi de figură paternă, dar nu știam că Isus Cristos era Fiul său, zămislit în mod miraculos și născut dintr-o fecioară. Dar știam că Isus a înviat din morți după ce a fost răstignit.

Mama mea a fost educată într-o școală catolică, crede în Isus Cristos și știe tot despre viața sa și despre învățătura sa. Mă ducea cu ea în biserică și la novena Stăpânei Noastre a Ajutorului Veșnic la Mahim: de la ea am luat această obișnuință de a merge la biserică. Atunci când intram în acest loc am simțit mereu un sentiment de pace. Aproape în fiecare an celebram Crăciunul - eu primeam cadouri și haine noi - și organizam o masă frumoasă acasă pentru Paști.

Nu aveam idee că El avea un plan pentru mine, că exista un plan deja schițat. Domnul mi-a trimis îngeri pentru ca să se îngrijească de mine, să mă conducă și să-mi arate drumul, în care fiecare lucru își avea locul său.

Am l-am cunoscut pe acest tânăr creștin: a devenit cel mai bun prieten al meu și acum este logodnicul meu. M-a susținut și încă mă susține în fiecare moment al vieții, oricum ar fi el trist sau bucuros. Mama sa mi-a explicat importanța lui Cristos în viețile noastre. "Fără El - îmi spunea - nu suntem nimic. Orice lucru pe care l-am obținut a venit prin El și motivul pentru care suntem vii este El". Credința sa este într-adevăr puternică și m-a determinat s-o urmez.

Am decis să-l urmez pe Cristos. În scurt timp m-am adresat centrului pastoral diecezan și l-am cunoscut pe părintele Terrence. El mi-a dat timp pentru a reflecta asupra alegerii mele și mi-a explicat consecințele. Într-un fel credeam că acest lucru îmi va face bine, că ceva înlăuntrul meu m-a determinat să iau această decizie, chiar dacă aș fi putut întâlni probleme, exact cum i s-a întâmplat lui Moise sau Iona.

Lucrările lui Dumnezeu sunt minunate, El mi-a trimis un grup de îngeri - cateheții mei Zita, Fatima, Patricia și Rose - care m-au învățat și m-au însoțit. Aceste persoane au îngrijit sămânța credinței care era în mine și pe care o voi purta tot restul vieții mele și după aceea dincolo de moarte. Modul în care îmi vorbesc despre Domnul mă face să vreau să știu tot mai mult despre El.

Nu aveam idee ce tip de "lecții" vor fi, sau ce mă vor învăța ei. Aveam multe întrebări în capul meu. Încă îmi amintesc că ploua tare în prima zi, când am intrat în cameră și am găsit alte persoane ca mine care voiau să îmbrățișeze credința catolică. Cu toată onestitatea, acest lucru m-a făcut să mă simt în siguranță. Am discutat, am adresat multe întrebări și am primit multe răspunsuri, ne-am rugat împreună. Acum când se apropie sfârșitul acestui curs mă simt tristă: aș vrea ca să nu se termine niciodată. Îmi place să învăț lucruri despre Domnul de la profesorii mei și chiar de la colegii mei. Nu pot să-mi imaginez să nu mai fac asta! A devenit parte din viața mea.

Încă de la început am descoperit că Isus, mai înainte de a fi "Fiu al lui Dumnezeu", este "Dumnezeu"; este un Mesia venit să mântuiască lumea, a murit pentru a ne elibera de păcatele noastre. O jertfă imensă pentru persoane care trăiesc în păcat ca și noi.

Îi mulțumesc lui Dumnezeu pentru că m-a făcut s-o întâlnesc pe nașa mea și pe nașul meu, Auxelia și Tony Gonsalves, două persoane iubitoare care mi-au fost alături în acest nou parcurs al vieții mele. Mi-au făcut cunoscută parohia, s-au așezat și s-au rugat cu mine, au răspuns la îndoielile mele. Dar, mai ales, m-au ajutat să construiesc o legătură cu Isus, un prieten care este mereu disponibil să asculte și să înțeleagă.

În timpul acestui drum de cunoaștere a lui Isus, întreprins pentru a mă putea boteza în parohia mea și a mă converti, viața mea s-a schimbat. Am început să citesc Biblia, să merg la liturghie în mod obișnuit, să învăț rugăciunile și să citesc cărți despre credință. Dar și mai importante sunt efectele: Fericirile au început să facă parte din viața mea. Am început să-l văd pe Cristos în ceilalți și acest lucru a schimbat modul meu de a privi viața. Acum sunt conștientă că au un efect comportamentele mele și că nu trebuie să uit că îl îmbrățișez pe Isus și învățăturile sale. Trebuie să devin un exemplu pentru alții prin modul în care mă conduc. Am trecut examenele, am găsit de muncă la 15 zile după ce am absolvit facultatea și am regăsit încrederea în mine însămi.

Când am fost admisă la catecumenat m-am simțit o privilegiată, pentru că parohul, familia mea, părinții mei și ceilalți credincioși făceau parte din drumul meu. Au fost spuse rugăciuni speciale de mijlocire pentru mine și am fost primită în comunitate cu mare căldură. Am primit și binecuvântarea episcopului. Nu voi uita niciodată liturghia celebrată în ziua aceea.

Mă apropii de ziua în care voi deveni catolică, îl voi primi pe Duhul Sfânt, care mă va conduce și mă va ocroti pentru totdeauna. Nu văd ora de a primi trupul și sângele lui Cristos: ziua în care Isus va trăi în mine, așa cum a spus sfântul Paul, și prin această forță voi putea răspândi în lume Vestea Bună!

(După agenția AsiaNews, 28 martie 2014)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 16.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat