Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Vatican: Sfânta Liturghie pentru parlamentarii italieni

Joi, 27 martie 2014, în bazilica "Sfântul Petru", Sfântul Părinte Francisc a celebrat o Sfântă Liturghie pentru un grup de peste 500 de parlamentari italieni, însoțiți de E.S. Mons. Lorenzo Leuzzi, rector al bisericii "Sfântul Grigore Nazianzenul" la Montecitorio. Publicăm în continuare omilia pe care papa a rostit-o în cursul celebrării euharistice:

Lecturile pe care Biserica ni le oferă astăzi le putem defini un dialog dintre plângerile lui Dumnezeu și justificările oamenilor. Dumnezeu, Domnul, se plânge. Se plânge că n-a fost ascultat de-a lungul istoriei. Este mereu același: "Ascultați glasul meu... Eu voi fi Dumnezeul vostru... Vei fi fericit..." - "Dar ei n-au ascultat și n-au luat aminte, ci au urmat îndemnurile și pornirile inimii lor rele, au dat înapoi, în loc să meargă înainte" (Ier 7,23-24). Este istoria infidelității poporului lui Dumnezeu.

Și această plângere a lui Dumnezeu vine pentru că a fost o muncă foarte, foarte mare aceea a Domnului pentru a scoate din inima poporului său idolatria, pentru a-l face docil față de Cuvântul său. Însă ei mergeau pe acest drum pentru scurt timp și apoi se întorceau înapoi. Și așa timp de secole și secole, până în momentul în care a venit Isus.

Și același lucru s-a întâmplat cu Domnul, cu Isus. Unii spuneau: "Acesta este Fiul lui Dumnezeu, este un mare Profet!"; alții, cei despre care vorbește astăzi Evanghelia, spuneau: "Nu, este un vrăjitor care vindecă prin puterea Satanei". Poporul lui Dumnezeu era singur și această clasă conducătoare - învățătorii legii, saduceii, fariseii - era închisă în ideile sale, în pastorația sa, în ideologia sa. Și această clasă este aceea care n-a ascultat Cuvântul Domnului, și pentru a se justifica spune ceea ce am auzit în Evanghelie: "Acest om, Isus, îi alungă pe diavoli cu puterea lui Belzebul" (Mt 11,15). Este același lucru cu a spune: "Este un soldat al lui Belzebul sau al Satanei sau din clica Satanei", este același lucru. Se justifică de faptul că n-au ascultat chemarea Domnului. Nu puteau s-o audă: erau atât, atât de închiși, departe de popor, și acest lucru este adevărat. Isus privește poporul și se înduioșează, pentru că îl vede ca "oi fără păstori", așa spune Evanghelia. Și merge la săraci, merge la bolnavi, merge la toți, la văduve, la leproși pentru a-i vindeca. Și le vorbește cu un așa cuvânt încât provoacă admirație în popor: "Dar acesta vorbește ca unul care are autoritate!", vorbește diferit de această clasă conducătoare care s-a îndepărtat de popor. Și era numai cu interesul în lucrurile sale: în grupul său, în partidul său, în luptele sale interne. Și poporul, acolo... Au abandonat turma. Și acești oameni erau păcătoși? Da. Da, toți suntem păcătoși: inima acestor oameni, a acestui mic grup cu timpul s-a împietrit așa de mult, așa de mult încât era imposibil să asculte glasul Domnului. Și ca păcătoși, au alunecat, au devenit corupți. Este atât de dificil ca un corupt să reușească să se întoarcă înapoi. Păcătosul da, pentru că Domnul este milostiv și ne așteaptă pe toți. Însă cel corupt este fixat în lucrurile sale și aceștia erau corupți. Și pentru aceasta se justifică, pentru că Isus, cu simplitatea sa, dar cu forța sa de Dumnezeu, îi deranja. Și, pas după pas, ajung să se convingă că trebuiau să-l ucidă pe Isus, și unul dintre ei a spus: "Este mai bine ca un om să moară pentru popor".

Aceștia au greșit drumul. Au opus rezistență mântuirii de iubire a Domnului și astfel au alunecat de la credință, de la o teologie de credință la o teologie a datoriei: "Trebuie să faceți asta, asta, asta...". Și Isus le spune acel adjectiv atât de urât: "Fățarnicilor! Atâtea greutăți apăsătoare legați pe umerii poporului. Și voi? Nici măcar cu un deget nu le atingeți! Fățarnicilor!". Au refuzat iubirea Domnului și acest refuz a făcut în așa fel încât ei să fie pe un drum care nu era acela al dialecticii libertății pe care o oferea Domnul, ci aceea a logicii necesității, unde nu există loc pentru Domnul. În dialectica libertății este Domnul cel bun, care ne iubește, ne iubește mult! În schimb, în logica necesității nu este loc pentru Dumnezeu: trebuie să se facă, trebuie să se facă, trebuie să se... Au devenit comportamentali. Oameni cu bune maniere, dar cu obiceiuri rele. Isus îi numește, pe ei, "morminte văruite". Aceasta este durerea Domnului, durerea lui Dumnezeu, plângerea lui Dumnezeu.

"Veniți să-l adorăm pe Domnul pentru că el ne iubește". "Întoarceți-vă la mine cu toată inima" - ne spune - "pentru că sunt milostiv și îndurător". Aceștia care se justifică nu înțeleg nici milostivirea nici îndurarea. În schimb, acel popor care îl iubea mult pe Isus, avea nevoie de milostivire și îndurare și mergea s-o ceară de la Domnul.

Pe acest drum al Postului Mare ne va face bine, nouă tuturor, să ne gândim la această invitație a Domnului la iubire, la această dialectică a libertății unde este iubirea, și să ne întrebăm, cu toții: Dar eu sunt pe acest drum? Sau am pericolul de a mă justifica și de a merge pe un alt drum?, un drum conjunctural, pentru că nu duce la nicio promisiune. Și să-l rugăm pe Domnul să ne dea harul de a merge mereu pe acest drum al mântuirii, de a ne deschide la mântuirea care vine numai de la Dumnezeu, de la credință, nu de la ceea ce propuneau acești "învățători ai datoriei", care pierduseră credința și susțineau poporul cu această teologie pastorală a datoriei. Să cerem noi acest har: Dă-mi, Doamne, harul de a mă deschide la mântuirea ta. Postul Mare este pentru aceasta. Dumnezeu ne iubește pe toți: ne iubește pe toți! A face un efort pentru a ne deschide: numai asta ne cere. "Deschide-mi ușa. Restul am să fac eu". Să lăsăm ca El să intre în noi, să ne mângâie și să ne dea mântuirea. Așa să fie.

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 16.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat