Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Călătoria în Țara Sfântă

Francisc și Bartolomeu se vor întâlni la Sfântul Mormânt

De Daniele Rocchi

O călătoria care își are centrul în întâlnirea cu patriarhul greco-ortodox Bartolomeu de Constantinopol și cu responsabilii Bisericilor din Ierusalim, la 50 de ani de la istorica îmbrățișare dintre papa Paul al VI-lea și patriarhul Atenagora de Constantinopol la Ierusalim. "Ut unum sint" afirmă motoul acestui pelerinaj care nu întâmplător exprimă și în logo dorința de unitate: îmbrățișarea dintre sfântul Petru și sfântul Andrei: sfântul Petru, patronul Bisericii din Roma, sfântul Andrei, al celei din Constantinopol. Programul călătoriei papei Francisc în Iordania, Palestina și Israel (24-26 mai) a fost difuzat astăzi (27 martie 2014) la Ierusalim și ilustrat de patriarhul Fouad Twal. "Va fi o vizită rapidă - a explicat patriarhul - pontiful va vizita aceste trei țări, va întâlnii pe șefii de stat și îi va încuraja să guverneze în mod corect pe cetățenii lor și să lucreze pentru a depăși obstacolele care se interpun pe drumul binelui comun". În același timp, a adăugat el, "Sfântul Părinte îi va întâlni pe cei care suferă, cum sunt refugiații și neputincioșii, pe preoți și pe călugări, pe frații și surorile noastre evrei și musulmani pentru a face în așa fel încât să lucrăm uniți pentru dreptate și pace. Speranța este ca papa să ne stimuleze tot mai mult să fim curajoși pentru a rupe lanțurile urii".

Programul. Prima etapă Iordania unde pontiful va ajunge la 24 mai. După sosirea la Amman, papa va merge în Palatul Regal Al-Husseini pentru ceremonia de bun-venit și vizita la regele și regina Iordaniei. În fața autorităților regatului hashemit va ține primul dintre cele zece discursuri ale sale, în timp ce la International Stadium din capitala iordaniană va celebra Liturghia. Momentele finale ale etapei din Iordania vor fi vizita la locul Botezului la Bethany beyond the Jordan și, în apropiata biserică latină, întâlnirea cu refugiații și cu tineri neputincioși. La 25 mai a doua etapă, la Betleem, Palestina, unde pontiful va ajunge cu elicopterul. După saluturile de protocol adresate președintelui palestinian și autorităților, va celebra Liturghia în piața Ieslei și va recita rugăciunea Regina coeli. La sfârșit papa va lua prânzul cu câteva familii la conventul franciscan Casa Nova. După-amiază este prevăzută vizita privată la grota Nașterii, după care va urma un salut adresat copiilor din lagărele de refugiați din Dheisheh, Aida și Beit Jibrin. La sfârșit, papa va ajunge cu elicopterul mai întâi la Tel Aviv și apoi la Ierusalim. În Cetatea Sfântă, seara este prevăzută o întâlnire privată cu patriarhul ecumenic de Constantinopol, Bartolomeu I, și semnarea unei declarații comune. Urmează în bazilica "Sfântul Mormânt" întâlnirea ecumenică ocazionată de a 50-a aniversare a îmbrățișării la Ierusalim dintre Paul al VI-lea și Atenagora. Ultima zi (26 mai) va fi dedicată unei serii de vizite, între care cele la liderii religioși evrei și musulmani, la Zidul occidental, la memorialul Yad Vashem, la președintele statului Israel, Shimon Peres și la premierul Benjamin Netanyahu. Înainte de plecare papa Francisc va saluta preoții, călugării și seminariștii, la Ghetsemani. Liturghia cu ordinariii din Țara Sfântă, în Cenacol, a cărui restituire se așteaptă, va încheia vizita.

O vizită ecumenică. Celebrarea de la 26 mai, în sala Cenacolului, a comentat custodele din Țara Sfântă, părintele Pierbattista Pizzaballa, "este o excepție dar nu o noutate absolută. În mod obișnuit nu se celebrează acolo. Cu toate acestea, în niciun mod nu se poate înțelege ca un gest relaxant izraelian așa încât să ne facă să ne gândim la o restituire a Cenacolului Bisericii". Cu privire la Cenacol, afirmă custodele, "există deja un acord de principiu cu guvernul. Nu se vorbește despre restituire". "Ioan Paul al II-lea - amintește Pizzaballa - a celebrat în Cenacol cu ordinariii catolici, în timp ce Benedict al XVI-lea s-a rugat acolo Regina coeli. Aceasta a fost un precedent util pentru a obține celebrarea Liturghiei în Cenacol. Însuși Paul al VI-lea n-a celebrat în Cenacol. Am insistat pentru această celebrare tocmai pentru a reafirma că există acest drept și dorință, dar rămâne o excepție". Lărgind privirea la program, custodele vede "în aspectul ecumenic noutatea aceste vizite așa cum dă mărturie întâlnirea la Sfântul Mormânt cu Bartolomeu I. În urmă cu cincizeci de ani, Paul al VI-lea și Atenagora s-au întâlnit în periferia Ierusalimului. Acum, în schimb, Francisc și Bartolomeu I vor fi în acel mormânt care este și simbolul diviziunilor noastre. Un semn foarte puternic care pune bazele pentru viitor". O călătorie importantă, dar riscantă, din cauza grevelor personalului de la ministerul de externe din Israel: "Niciun risc - spune custodele - nu vor fi nici modificări, nici ștergeri". Asupra temei grevelor a intervenit și părintele Federico Lombardi, director al Sălii de Presă a Sfântului Scaun: "Pregătirea călătoriei continuă așa cum a fost prevăzut. Suntem conștienți că în Israel este o situație de tensiune sindicală, dar se dorește ca să se poată relua cât mai curând contactele formale cu autoritățile competente pentru pregătirea corespunzătoare a vizitei papei".

(După agenția SIR, 27 martie 2014)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat