Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Obama: "În momentele de descurajare lectura exortației Evangelii gaudium mă va ajuta"

De Luca Marcolivio

Cetatea Vaticanului, ora 10.15: cortegiul blindat care îl însoțește pe Barack Hussein Obama a trecut în curtea "Sfântul Damasus". Primul care-l primește pe președintele Statelor Unite este prefectul Casei Pontificale, Monseniorul Georg Gainswein.

Acesta din urmă este una din puținele fețe "vaticane" deja cunoscute de Obama: l-a cunoscut în iulie 2009, cu ocazia întâlnirii cu Benedict al XVI-lea, când Gainswein era secretar al pontifului german.

A urmat una dintre cele mai lungi întâlniri din istoria recentă din diplomația vaticană: timp de circa 50 de minute Barack Obama și papa Francisc au discutat despre teme, care merg de la pace, la apărarea vieții, de la migrație la obiecția de conștiință.

Însoțit, printre alții, de secretarul de stat, John Kerry, de ambasadorul SUA la Sfântul Scaun, Susan Rice, și de purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Jay Carney, președintele Obama a fost primit de Sfântul Părinte în sala care se află înainte de biroul său din Palatul Apostolic Vatican.

"Este o onoare să vă întâlnesc, sunt un mare admirator al dumneavoastră", a spus Obama adresându-se lui Francisc. Colocviul între cei doi șefi de stat s-a ținut apoi în biroul pontifului, în prezența a doi traducători. Nefiind însoțit de soție, nici de fiice, Obama a adus episcopului de Roma salutările familiei sale.

În momentul tradiționalului schimb de daruri, președintele american a încredințat papei o casetă din piele și lemn, luată din câteva fragmente de lemn din vechiul Sanctuar al Ridicării la Cer a Fecioarei Maria, la Baltimore, considerată cea mai veche catedrală catolică din Statele Unite.

În interiorul cutiei erau conținute câteva pachețele de semințe de specii orto-fructifere diferite, cultivate în grădina de la Casa Albă. "Dacă veți avea posibilitatea să vizitați Casa Albă, dumneavoastră veți putea vedea grădina", a explicat președintele papei, care, în spaniolă, a replicat imediat: "Como no!".

Biletul care a însoțit omagiul singular pentru Sfântul Părinte explică faptul că acel dar "onorează angajarea Sanctității Sale de a semăna semințele de pace globală pentru generațiile viitoare".

La rândul său, Francisc i-a dăruit lui Obama două medalii: prima, turnată în bronz, reprezintă un înger care în mod simbolic îmbrățișează cele două emisfere nordică și sudică ale globului și, în același timp, îl învinge pe balaurul infernal. Pe medalie este înscrisă scrierea: "O lume de solidaritate și pace întemeiată pe dreptate".

Figura îngerului ilustrează provocările lumii contemporane, începând de la armonia dintre nordul și sudul lumii, în combaterea forțelor distructive cum ar fi exploatarea omului, noile forme de colonialism, indiferența, neîncrederea și prejudecata.

A doua medalie este o replică a unei medalii comemorative a punerii primei pietre a colonatului de nord al Pieței "Sfântul Petru". Sculptura reprezintă proiectul niciodată realizat al lui Bernini pentru un al treilea colonat care substanțial ar fi înconjurat întreaga piață.

Papa Francisc i-a dăruit lui Obama și un exemplar al exortației sale apostolice Evangelii gaudium. "Probabil o voi citi în Salonul Oval, în momentele mele de profundă frustrare și sunt sigur că îmi va da calm și forță", a comentat președintele.

La încheierea întâlnirii, înainte de a începe un colocviu succesiv cu cardinalul secretar de stat, Pietro Parolin, Obama i-a mulțumit papei Francisc în spaniolă: "Muchas gracias. Vă rog, rugați-vă pentru mine și pentru familia mea. Ei sunt semnificația acestei călătorii", a spus președintele american, făcând aluzie la călătoria vieții. Glumind, a adăugat: "Soția mea și fiicele mele trebuie să mă suporte...".

"Colocviile cordiale - se citește într-o notă a Săli de Presă a Sfântului Scaun - au permis un schimb de vederi despre câteva teme care țin de actualitatea internațională, dorind pentru zonele de conflict respectarea dreptului umanitar și a dreptului internațional și o soluție negociată între părțile implicate".

În afară de asta papa Francisc și Obama s-au oprit asupra "problemelor de relevanță specială pentru Biserică în țară, cum ar fi exercitarea drepturilor la libertate religioasă, la viață și la obiecție de conștiință precum și tema despre reforma migratoare".

În sfârșit, ambii au afirmat "angajarea comună în dezrădăcinarea traficului de ființe umane în lume", conclude nota.

(După Zenit, 27 martie 2014)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat