Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Gherăești: Întâlnire formativă pentru tineri "Prezența celorlalți: izvor de creștere și de schimbare"

Duminică, 30 martie 2014, între orele 15.00 și 17.30, surorile Campostrini organizează la Gherăești o nouă întâlnire formativă pentru tineri pe tema: "Prezența celorlalți: izvor de creștere și de schimbare".

*

Apoi le-a spus această parabolă: "Un om a plantat un smochin în via sa și a venit să caute fructe în el, dar nu a găsit și i-a spus viticultorului: "Iată, sunt trei ani de când vin să caut fructe în smochinul acesta, dar nu găsesc. Așadar, taie-l! De ce să mai secătuiască pământul?" Acesta i-a răspuns: "Stăpâne, mai lasă-l și anul acesta pentru ca să-l sap de jur împrejur și să-i pun gunoi. Poate va face la anul. Dacă nu, îl vei tăia".

(Lc 13,6-9)

*

Parabola smochinului neroditor este un aspect al realității care se reflectă în viața fiecărei persoane. Trăind împreună, în diferitele grupuri din care facem parte (familie, prieteni, colegi, etc.) putem conștientiza destul de bine adevărul conținut în titlul tematicii propuse spre reflexie. Am putut experimenta cu toții ce înseamnă ca celălalt să ne ajute să "deschidem ochii" asupra unei realități aparent de nedepășit, sau să ne ajute să privim în mod diferit anumite situații pentru a le putea înțelege și apoi depăși. Chiar dacă este inevitabil să ne izbim în neînțelegeri, în dificultatea de a accepta un mod nou de gândire sau de acțiune, totuși în momentul în care reușim să observăm și să ne lăsăm modelați de diversitatea celuilalt, putem simți în adâncul inimii creșterea și maturizarea propriei persoane. Totul pleacă de la voința fermă de a înfrumuseța viața noastră interioară prin diferite "fructe".

Textul propus descrie un smochin aflat într-un moment de ariditate și două atitudini diferite față de el: atitudinea persoanei ce l-a plantat, care, dezamăgit fiind de faptul că nu găsește roade, decide să îl taie și atitudinea viticultorului, care vrea să îi mai acorde o șansă, îngrijindu-l cu multă atenție încă un an.

Atitudinea viticultorului este un bun exemplu de urmat, deoarece și noi uneori avem nevoie de un timp mai lung pentru a realiza o schimbare sau o îmbunătățire în viața noastră. Relațiile interpersonale au nevoie de grijă, răbdare și libertate, fără așteptări exigente care nu țin cont de modul celuilalt de a fi. Într-o relație, fie că primim, fie că oferim, ne schimbăm dacă dorim cu adevărat. Celălalt (precum viticultorul pentru smochin) poate fi într-adevăr izvor de creștere și de schimbare, dacă îi facem loc în viața noastră, dacă ne interesează să învățăm ceva. Însă dacă ne credem atotputernici, ne-greșitori, înțelepți.., nu schimbăm nimic, deoarece reperul nostru este ego-ul și nu eu-l nostru, pe care încă îl mai putem modela.

Orice moment este potrivit pentru a reflecta asupra productivității acțiunilor noastre zilnice. Fiecăruia ne-a fost și ne este mereu dat "timpul" pentru a ne schimba, așa cum i s-a acordat smochinului neproductiv, fiecare avem mijloace, avem persoane în jurul nostru, cu alte cuvinte, avem cam tot ceea ce ne trebuie, important este să știm să alegem. Responsabilitatea noastră zilnică este să rafinăm terenul interior, să aranjăm, să udăm pământul vieții, pentru ca la timpul potrivit, să putem culege roade folositoare nouă și celorlalți. Poate că de multe ori, "smochinul" din viețile noastre ar fi fost tăiat dacă nu ne-ar fi fost acordată o altă șansă, un gest de iertare, de înțelegere, de reflexie, o altă posibilitate pentru a conștientiza și a revitaliza rădăcinile identității noastre. Deci suntem chemați să dăruim la rândul nostru ceea ce am primit cu largă inimă de la viață.

Spontan ne vine însă și întrebarea dacă nu cumva dorința de a "tăia smochinul" naște din lipsa cunoașterii, a experienței, a gândirii și nu doar datorită absenței fructelor. Suntem tentați să luăm decizii față de ceilalți, fără efortul de a-i cunoaște mai bine. Așa cum facem loc în inima noastră lui Dumnezeu pentru a-l cunoaște mai mult și pentru a ne mări credința, tot astfel este necesar să căutăm aproapele nostru, pentru a-l înțelege, a-l asculta și a crește împreună.

Sr. Anișoara Șandru

* * *

Fundația "Teodora Campostrini"
Strada Cobzaru, 21
617205-Gherăești (NT)
Tel. 0233/782580
E-mail: testcenter.gheraesti@campostrini.it

* * *

Gherăești și Tămășeni: Un nou ciclu de întâlniri formative pentru tineri (2013-2014)


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat