Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Via Crucis, meditațiile Monseniorului Bregantini: "Pe fața omului care suferă este profilul lui Isus"

Monseniorul Giancarlo Bregantini, arhiepiscop de Campobasso-Boiano, va fi cel care va scrie anul acesta meditațiile pentru Via Crucis din Vinerea Sfântă, care se va desfășura la 18 aprilie 2014 în mod tradițional la Colosseum din Roma, prezidată de papa Francisc și transmis de postul Rai în mondovision. Roberta Gisotti l-a intervievat pe prelat, cunoscut pentru angajarea sa socială în teritoriu pentru apărarea celor din urmă și pentru afirmarea culturii legalității.

• Vârsta de șaizeci și trei de ani, născut în Trentino, un trecut în tinerețe ca muncitor, timp de 13 ani episcop de Locri în Calabria, ținut cu ridicată densitate de criminalitate organizată, a făcut vâlvă cartea sa de rugăciuni Rugăciunea provoacă mafia. Numit de Benedict al XVI-lea în 2007 la conducerea Diecezei de Campobasso-Boiano, președinte al Comisiei CEI pentru problemele socială și muncă, dreptate și pace. Monseniore Bregantini, cum ați primit vestea și care a fost primul gând în fața acestei ocazii: responsabilitate, chemare a Domnului?

Da, chiar o chemare a Domnului, care mi-a permis să trăiesc înainte de toate recunoștința foarte specială față de figura papei Francisc, care este deja în inima tuturor. În al doilea rând, a fost onorată, în manieră indirectă dar vitală, și dieceza mea de Campobasso-Boiano. Și al treilea lucru, scriind am simțit foarte vie forța lui Via Crucis. Niciodată ca în această ocazie n-am simțit adevărată pătimirea lui Isus, legată cu pătimirea omului, în rugăciune și în reflecție.

• Care va fi tema de bază a meditațiilor?

Tema care mi-a fost încredințată, în manieră foarte înțeleaptă, de Vatican este tocmai aceasta: "Fața lui Cristos, fața omului". Acesta este titlul pe care-l voi dezvolta cu ajutorul Domnului. Înaintea feței omului care suferă, din profil este mereu fața lui Isus. Și, cu cât privești mai mult fața omului, cu atât descoperi mai mult că în spate este nevoie de fața sa. Și cu cât citești mai mult fața lui Isus, cu atât simți mai mult că se întrupează astăzi în miile de suferințe din timpul nostru, dar că El este deja prezent în fiecare lacrimă. Însă n-o lasă fără răspuns. Ne privește, ne observă și o șterge, așa cum a făcut cu trădarea, renegarea lui Petru.

• Vor fi teme deosebite pentru fiecare stațiune ale Via Crucis? Gândindu-ne la personalitatea dumneavoastră, și umană, ne vine să ne gândim care vor fi și teme sociale...

Desigur, aproape toate, stațiune cu stațiune. Vor fi țesute însă mereu cu spiritualitate, cu privirea îndreptată spre criza de astăzi, spre realitatea șomajului, spre problemelor tineretului, spre lumea din închisori, spre lumea drogurilor, spre drama bolnavilor, în special a bolnavilor terminali, spre situația dificilă a atâtor realități fără speranță. Și apoi, foarte important, este și a simți că toate situațiile sunt mereu marcate de atâta forță care se naște tocmai din Cuvântul lui Dumnezeu. Versetele de la fiecare stațiune au fost alese tocmai în relație cu tema și cu reflecția. Apoi, fiecare stațiune se încheie cu o rugăciune. Eu m-am inspirat din două figuri, care m-au ajutat în viața mea de călugăr stigmatin - eu aparțin acestei mici Congregații a Stigmatinilor: figura sfântului Gaspare Bertoni, ca fondator al stigmatinilor - în urmă cu două secole, la Verona, în 1816 - și apoi figura unui om de mare credință, care a trăit la Campobasso, mort în urmă cu 25 de ani, fratele Immacolato, care a fost timp de 50 de ani la pat și care a scris și el o Via Crucis esențială, din care eu m-am inspirat în anumite momente deosebite.

• Vom găsi ecou al chemării papei Francisc de a duce, a trăi Evanghelia în periferiile lumii?

Ah, desigur! Via Crucis este un întreg omagiu adus lui Evangelii gaudium. În unele locuri, am citat-o în mod expres, în altele apare în toată frumusețea sa de conținuturi. A devenit pentru mine - Evangelii gaudium - un cuvânt foarte clar, care ne ajută tocmai să citim până la capăt dramele de astăzi, însă pe fața luminoasă și milostivă mai ales a lui Isus. Pentru că așa cum spune Francisc la început: "Fără Isus noi n-am avea nici lumină, dar cu el vom învinge fricile, întunericul, golul și izolarea". Adică o întreagă serie de mesaje pe care el ni le lasă în această splendidă exortație.

(După news.va, 25 martie 2014)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 22.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat