Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Vatican: Conferință de presă pentru a prezenta a VIII-a Întâlnire Mondială a Familiilor (Philadelphia, 2015)

Marți, 25 martie 2014, în Aula Ioan Paul al II-lea din Sala de Presă a Sfântului Scaun, a avut loc o conferință de presă pentru a prezenta a VIII-a Întâlnire Mondială a Familiilor, programată de la 22 la 27 septembrie 2015 în orașul Philadelphia (SUA). Au intervenit E.S. Mons. Vincenzo Paglia, președinte al Consiliului Pontifical pentru Familie; E.S. Mons. Charles Joseph Chaput, O.F.M. Cap., arhiepiscop de Philadelphia (SUA); soții Eustauce și Susanne Mita. Publicăm în continuare intervențiile E.S. Mons. Vincenzo Paglia și a E.S. Mons. Charles Joseph Chaput:

Intervenția E.S. Mons. Vincenzo Paglia

Salut cu afect și cu stimă pe arhiepiscopul Diecezei de Philadelphia, Excelența Sa Mons. Charles Chaput, pe primarul orașului, distinsul Michael Nutter, și pe guvernatorului de Pannsylvania, distinsul Tom Corbette, pe toți membrii delegației veniți la Roma pentru a începe în mod oficial pregătirea Zilei Mondiale a Familiilor care se va celebra la Philadelphia de la 22 la 27 septembrie 2015. Cu prezența lor onorează această întâlnire a noastră. Și încă de acum doresc să le mulțumesc, împreună cu întregul staff al Consiliului Pontifical pentru Familie, pentru că au primit acest eveniment extraordinar al Bisericii catolice pe care vrem să începem să-l pregătim și să-l celebrăm.

Așa cu știm, Benedict al XVI-lea a anunțat asta la Milano la sfârșitul Zilei Mondiale a Familiilor. Papa Francisc cu Scrisoarea către Familii din 2 februarie a confirmat asta.

Evenimentul din Philadelphia se situează într-un moment deosebit de important pentru viața Bisericii. Papa Francisc a voit să pună în centrul atenției întregii Biserici tocmai tema familiei. În februarie a fost dedicat ei un consistoriu. În octombrie se va celebra un Sinod extraordinar al Episcopilor despre tema: "Provocările pastorale despre familie în contextul evanghelizării" și în octombrie anul viitor (2015) se va ține Adunarea Generală Ordinară a Sinodului Episcopilor, tot despre familie. Ei bine, tocmai în ajunul Sinodului ordinar din octombrie 2015 se situează a VIII-a Întâlnire Mondială a Familiilor. În afară de asta, nu trebuie uitat că acest itinerar eclezial se inserează și în acel filon de analiză și de dezbatere pe care ONU l-a propus în acest an cu convocarea anului familiei. Nu trebuie subevaluată apropierea fizică dintre evenimentul eclezial care se desfășoară întocmai la Philadelphia și dezbaterile care se desfășoară în sediul central al Națiunilor Unite de la New York. Este o invitație adresată tuturor instituțiilor religioase și civile pentru o muncă împreună pentru un viitor mai bun al familiei în lume.

Întâlnirea de la Philadelphia vrea să implice înainte de toate Bisericile din continentul american: din Alaska până în Țara Focului cu participarea diferitelor culturi care populează acest vast continent. Nu este îndoială că prezența la Roma a primului Papă latinoamerican face acest eveniment deosebit de semnificativ. Papa care poartă numele lui Francisc de Assisi, sfântul fraternității universale, chemat "de la capătul lumii" deja ne însoțește pe acest drum. Munca din acest an petrecut împreună cu Papa Francisc este sub ochii noștri: pelerinajul familiilor în Anul Credinței (26-27 octombrie 2013); a XXI-a Adunare Plenară a Consiliului Pontifical pentru Familie care a analizat Carta Drepturilor Familiei la a XXX-a aniversare (23-24-25 octombrie 2013); întâlnirea Papei Francisc cu logodnicii în piața "Sfântul Petru" în sărbătoarea sfântului Valentin (14 februarie 2014); Scrisoarea Papei către Familii; consistoriul dedicat familiei (20-21 februarie 2014) sunt etape care ritmează drumul care implică femeile și bărbații din toate comunitățile ecleziale din lume. Nu trebuie să uităm chestionarul trimis la toate Bisericile locale pentru a le implica în acest drum singular.

Punctul de început și de desfășurare a itinerarului nostru va fi mereu acela pe care Papa Francisc ni l-a indicat: "frumusețea familiei și a căsătoriei, măreția acestei realități umane așa de simple și în același timp așa de bogate, formate din bucurii și speranțe, din trude și suferințe, precum toată viața. Vom încerca să aprofundăm teologia familiei și pastorația pe care trebuie s-o realizăm în condițiile actuale". Vom face toate acestea - mărturisea Papa Francisc - "cu profunzime și fără a cădea în «cazuistică», pentru că ar face în mod inevitabil să coboare nivelul muncii noastre. Familia - amintea Papa Francisc - astăzi este disprețuită, este maltratată, și ceea ce ni se cere este să recunoaștem cât de frumos, adevărat și bun este a forma o familie, a fi familie astăzi; cât de indispensabil este acest lucru pentru viața lumii, pentru viitorul omenirii. Ni se cere să scoatem în evidență planul luminos al lui Dumnezeu cu privire la familie și să-i ajutăm pe soți să-l trăiască în existența lor cu bucurie, însoțindu-i în atâtea dificultăți, cu o pastorație inteligentă, curajoasă și plină de iubire" (Papa Francisc, Discurs de deschidere a consistoriului extraordinar despre familie, joi 20 februarie 2014).

Asta e ceea ce vom face privind la Philadelphia: să însoțim în drumul lor toate familiile din lume cu o "pastorație inteligentă", "curajoasă" și "plină de iubire". Inteligență în citirea prezentului familiei; curaj pentru a înfrunta problemele complexe și numeroase; iubire pentru a încerca să le rezolvăm, ținând cont mereu de Evanghelia familiei și a vieții. Deci teologie a familiei; spiritualitate și sfințenie conjugală; ecleziologie și pastorație a familiei; familia și raportul cu cultura contemporană; familia și migrațiilor; familia și ecumenismul: acestea sunt câteva dintre pistele și dintre domeniile unei lucrări comune care trebuie duse înainte cu inteligență, cu curaj și cu iubire.

La Întâlnirea din Philadelphia am vrea ca participarea la eveniment să implice în manieră largă și activă și celelalte Biserici și Comunități creștine, precum și reprezentanți ai marilor religii mondiale împreună cu bărbați și femei umaniști care au la inimă destinul unei umanități pașnice și solidare. Convergența în familie ajută toate popoarele să se simtă și să acționeze ca o unică familie.

Intervenția E.S. Mons. Charles Joseph Chaput

Excelențele Voastre Mons. Paglia, Mons. Laffitte și Mons. McIntyre,

Guvernator Corbet și doamna,

Primar Nutter, vice-primar Gillison,

Stimați oaspeți și dragi prieteni,

Înainte de orice alt lucru, doresc să mulțumesc Sanctității Sale Papa Francisc pentru că a confirmat orașul Philadelphia ca sediu al marii întâlniri a familiilor care se va ține în 2015. Pontiful întrupează mesajul de milostivire și de bucurie care se află în inima Evangheliei. Entuziasmul său față de viața și preocuparea sa față de necesitățile persoanelor ne-au inspirat să ne focalizăm asupra misiunii noastre comune de iubire și asupra modului în care să iubim toate familiile și pe respectivii lor membri.

Aprofundăm această temă într-o cateheză pregătitoare nu numai pentru catolici, ci și pentru toate persoanele de bunăvoință, în care accentuăm frumusețea și adevărul vieții familiale, ca locul privilegiat al iubirii, înzestrând cu un dinamism de afect uman reciproc care oferă fiecărei case și fiecărui membru al familiei lumină și căldură unice și viguroase.

Suntem foarte bucuroși să lucrăm cu Consiliul Pontifical pentru Familie, dicasterul Sfântului Părinte căruia i-a fost încredințată responsabilitatea îngrijirii familiei la nivel global. Cu toată inima ne rugăm ca Papa Francisc să se poată uni cu noi pentru această celebrare din anul viitor.

Manifestări de acest gen sunt un extraordinar izvor de bucurie. Ele cer pregătiri mari și angajante care comportă o mare cantitate de lucru. Atrag mii de persoane - în acest caz, de familii cu copii de toate vârstele - și acest lucru pune provocări cu totul speciale. Însă aceste evenimente sunt și oportunități de har și au capacitatea de a transforma pozitiv întreaga societate civilă, în această zonă și în lume.

Acesta este un punct important. Întâlnirea Mondială a Familiilor vrea să fie un dar nu numai pentru catolicii din Philadelphia, ci pentru toate persoanele de bunăvoință care trăiesc în Commonwealth din Pennsylvania, în regiunile vecine și în restul lumii. Oricine are o inimă generoasă va fi binevenit și în lunile viitoare eu voi lucra în contact strâns cu confrații mei întru episcopat, pentru a încuraja familiile din toată lumea să vină la Philadelphia în 2015.

Philadelphia este unul dintre cele mai mari orașe din țara mea, deosebit de bogat în istorie americană. Aici s-au născut Statele Unite ca națiune și aici, în urmă cu peste două secole, s-au dezvoltat idealurile politice în slujba drepturilor umane și a libertății, nu numai în Statele Unite ci în toată lumea. Papa Francisc a subliniat deja importanța demnității umane în "Evangelii gaudium", și nu numai, și a pus un accent deosebit asupra forței familiei ca garanție de dezvoltare a ființei umane. Cu cât încurajăm și susținem mai mult sănătatea familiilor, cu atât devine mai "vie" societatea.

Philadelphia este și o icoană catolică a Statelor Unite, cu doi mari sfinți americani. Maica Katherine Drexel și-a petrecut viața în slujba afro-americanilor și a indienilor din America de Nord. Episcopul John Neumann a creat școli parohiale care au devenit un model național și au ajutat familiile imigrate sărace să-și educe copiii. Rezultă, pentru acest oraș, o mare moștenire eclezială în materie de educație catolică și multe decenii de slujire în favoarea imigraților, minorităților, persoanelor neputincioase, bătrânilor, celor înfometați și celor săraci. Această slujire continuă încă acum în toate slujirile noastre sociale catolice.

Biserica din Philadelphia este o comunitate care are și o mare nevoie de reînnoire, ca urmare a crizei abuzurilor sexuale din deceniul trecut. În acest sens, ea este o fotografie a Bisericii la nivel mondial. Noi avem datoria de a ajuta victimele abuzurilor și familiilor lor ca să se vindece și să-i ocrotim pe copii și pe tineri de daune în anii ce vor urma.

În același timp, Biserica are însă datoria de a ajuta persoanele să-l găsească pe Dumnezeu și să trăiască credința lor cu bucurie și împărtășire. Istoria căinței și a vieții noi era istoria vechiului Israel și este în cel mai bun dintre cazuri istoria Bisericii de-a lungul secolelor.

Cred că toți catolicii știu asta. Ei doresc să aibă posibilitatea de a aprofunda prezența lui Dumnezeu în familiile lor și să împărtășească Evanghelia cu o lume care are urgentă nevoie de speranță. Iată pentru ce - cu ajutorul lui Dumnezeu - Întâlnirea Mondială a Familiilor în 2015 va realiza ceea ce este în planurile Domnului.

Doresc să mulțumesc pentru prezența lor astăzi guvernatorului statului Pennsylvania, Tom Corbett, și soției sale Susan, și primarului de Philadelphia, Michael Nutter, precum și vice-primarului Everett Gillison. Guvernatorul și primarul au acceptat cu respect să fie co-președinți onorari ai Întâlnirii Mondiale a Familiilor. Vreau să afirm public că este foarte recunoscătoare comunitatea catolică din Philadelphia pentru prezența dumneavoastră și pentru sprijinul dumneavoastră.

Sunt de asemenea foarte recunoscător celor mai mari lideri interreligioși și ecumenici din comunitatea de afaceri din Philadelphia care s-au unit cu colegii lor catolici drept co-președinți ai reuniunii Grupului Executiv. Cu sprijinul lor, ei aduc onoare Sfântului Părinte și Întâlnirii noastre Mondiale. Apoi, este o minunată coincidență că această întâlnire a familiilor are loc exact la 50 de ani după încheierea Conciliului al II-lea din Vatican, un conciliu care a deschis Biserica față de comunitatea ebraică și creștină în mod decisiv.

Astăzi sunt cu noi și co-președinții Grupului Executiv, Daniel Hilferty și soția Joan, James Maguire și soția Frances și Giuseppe Neubauer cu soția Jeanette Lerman-Neubauer. Brian Roberts și David Cohen n-au putut să ajungă astăzi la Roma din cauza altor angajamente, dar vreau să extind și la ei mulțumirile mele cele mai sincere.

Vrea să mulțumesc și pentru slujirea extraordinară a E.S. Mons. John McIntyre, care are supervizarea generală a manifestării pentru Biserica din Philadelphia; pr. William Donovan, preot din arhidieceza noastră, atașat la Consiliul Pontifical pentru Familie; dr. Robart Ciaruffoli, președinte și administrator delegat al Întâlnirii Mondiale a Familiilor / Philadelphia corportation; Eustace Mita, membru al consiliului director și om de afaceri, cu soția sa Susan; Donna Crilley Farrell, director executiv al comitetului organizator la Philadelphia, și Brian Tierney, un alt mare susținător al Întâlnirii Mondiale a Familiilor, și soția sa Maud.

Mai trebuie făcut mult pentru a perfecționa structura și conținuturile acestei eveniment. Dar noi vrem ca Întâlnirea Mondială a Familiilor din 2015 să fie un moment de speranță și de bucurie pentru fiecare persoană și fiecare familie care vor fi prezenți. Este deosebit de relevant că luna viitoare fericitul Ioan Paul al II-lea va fi ridicat la cinstea altarelor de Sfântul nostru Părinte. Chiar fericitul Ioan Paul al II-lea, Papa al familiei, a fost cel care a propus cel dintâi aceste reuniuni la nivel mondial. Și noi, în Pennsylvania, suntem recunoscători că putem continua această mare tradiție pentru a reafirma importanța, frumusețea și bucuria vieții familiale creștine.

În acest scop, am reunit pe cei mai buni experți care să pot găsi cu scopul de a răspunde provocările pastorale, sociale, economice și culturale pe care familiile trebuie să le înfrunte acum. În definitiv, obiectivul nostru este simplu: vrem să ajutăm familiile să întărească viața lor familială în mod foarte practic. Și astfel cer tuturor celor care sunt prezenți astăzi să-l roage pe Domnul pentru ca să conducă eforturile noastre ca să putem aduce binefacere poporului său și noi să ne putem arăta demni de familiile și de comunitățile pe care le slujim.

Logoul celei de-a VIII-a Întâlniri Mondiale a Familiilor

Pentru crearea logoului pentru a opta Întâlnire Mondială a Familiilor, arhidieceza de Philadelphia a căutat un desen care să reflecte unitatea familială, orașul însuși și rolul orașului ca loc de naștere a libertății de cult în Statele Unite grație lui William Penn, al cărui nume a fost dat lui Commonwealth.

Logoul ilustrat mai sus este o reprezentare reușită a acestei viziuni. Clopotul, în afară de a fi o referință neîndoielnică la nenumăratele clopote care invită la liturghie familiile din toată lumea, este Liberty Bell, un punct de referință simbolic din Philadelphia. Cunoscut în toată lumea datorită "crăpăturii" sale istorice, micul fragment alb vizibil care corespunde figurii copilului de pe clopot care reprezintă motivul faimei lui Liberty Bell.

O familie este reprezentată de cinci figuri distincte în clopot, toate de statură și vârstă diferită, pentru a ilustra diferitele roluri ale membrilor familiei: soț, soție, tată, mamă, fiu, fiică, frate, soră, bunic, nepot și așa mai departe.

În trunchiul clopotului, designerul a încorporat crucea ca parte principală și centrală a imaginii pentru a transmite rolul lui Cristos în familie. Fontul selecționat pentru "World Meeting of Families" (Întâlnirea Mondială a Familiilor) este puternic, elegant și multilateral. Paleta folosește culori calde pentru a simboliza includerea publicului internațional care va fi binevenit la Philadelphia în septembrie 2015.

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat