Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Roman: Zi de formare pentru adulții din Acțiunea Catolică

Sâmbătă, 22 martie 2014, Acțiunea Catolică a organizat o zi de formare pentru membrii sectorului adulți la Roman în Parohia "Isus, Bunul Păstor". Au fost prezente 60 de persoane din cele 10 parohii unde exista ACA din zona Roman. Tema acestei întâlniri a fost: "Să trăim evangelia cu bucurie!"

Programul a început cu rugăciunea și discursul de bun venit al pr. Francisc Fărcășel, parohul din parohia gazdă, care a subliniat importanța AC in Biserică și împreună cu întregul cler trebuie să colaboreze, să se implice cât mai mult pentru că fiecare avem de învățat unul de la celălalt.

A fost prezentă la această întâlnire și responsabila zonală, d-na Cristina Mare, dar și vicepreședinta diecezană, d-na Viorica Spătaru, care și-a exprimat bucuria de a vedea toate parohiile prezente și ne-a amintit următoarele întâlniri ACA.

A urmat un moment formativ: "Să trăim evangelia cu bucurie!" ținut de pr. Alois Moraru, asistentul spiritual al ACA, care ne-a prezentat exortația apostolică Evangelii gaudium a papei Francisc, aprofunzând capitol cu capitol, frumusețea și bucuria cu care Sfântul Părinte ne propune noul mod de evanghelizare, pornind de la cei mici, cu umilință și simplitate putem găsi bucuria credinței și descoperi modalitățile prin care evangelia poate fi aplicată în viața de zi cu zi, în parohiile noastre.

După un moment de pauză a urmat intervenția reprezentantei zonale ACA, d-na Monica Erdeș, cu prezentarea temei: "Educarea la muncă în vremuri actuale, un bine pentru persoana și pentru demnitatea ei". S-a subliniat importanța muncii care dă demnitate omului și îl face "pe om mai om" și astfel colaborează la opera lui Dumnezeu prin muncă, ajungând la visul lui Dumnezeu unde planeta, grădina conviețuirii, este binecuvântată de Tatăl ceresc.

Prânzul nu a lipsit cu aperitive și sărmăluțe, dar și delicioase prăjituri.

Întâlnirea a continuat cu discuții pe patru grupuri reprezentând cele patru laturi ale AC. Fiecare a avut de aprofundat un text și diferite întrebări care ne-au dat suficient timp să ne confruntăm în idei și fiecare să ne îmbogățim unul de la celălalt. Concluziile celor patru grupuri au fost expuse de câte un reprezentant al grupului la întâlnirea comună din biserică. Grupul formativ a ajuns la concluzia că fiecare dintre noi trebuie să fie un evanghelizator. Grupul liturgic a ajuns la concluzia că este important să se implice în momentele liturgice prin apostolatul laic, punerea în comun a talanților prin rugăciunea comună. Grupul caritativ a ajuns la concluzia că trebuie să aibă în vedere relația noastră cu ceilalți, ținând cont că a acționa mereu este foarte important și foarte plăcut în ochii lui Dumnezeu. Grupul cultural recreativ nu a uitat să ne amintească că aceste momente recreative unesc grupurile și așa reușesc să se cunoască mai bine.

Împreună este mai multă bucurie, iar evanghelizarea trebuie privită cu bucurie nu ca o povară.

Nu în ultimul rând, dar ca o încoronare a momentelor frumoase trăite împreună a fost Calea sfintei cruci, urmată de sfânta Liturghie, unde reprezentanții parohiilor au participat și colaborat ca trăirea Evangheliei să bucure inima fiecărui participant.

Ziua de formare s-a terminat, dar ceea ce am trăit aici, în această zi minunată trebuie să punem în practică, în viața de zi cu zi, la muncă, în familie, în societate dar mai ales în parohiile noastre, printr-o trăire concretă a credinței, așa cum ne-a învățat Isus Cristos, modelul nostru.

Simona Enășoaie

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 22 martie: Roman: Zi de formare pentru adulții din Acțiunea Catolică


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat