Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa: Cu patriarhul Zakka, lumea creștină pierde pe unul dintre liderii săi, om de dialog și de pace

"Întreaga lume creștină a pierdut pe unul dintre excepționalii săi lideri spirituali, curajoși și înțelepți", un "om de dialog și de pace cu credincioșii de orice religie într-un Orient Mijlociu sfâșiat de conflicte care au semănat moarte și distrugere, îndeosebi în Irak și Siria". Așa îl amintește papa Francisc pe Ignatius Zakka I Iwas, patriarh al Bisericii siro-ortodoxe de Antiohia și al întregului Orient, care s-a stins într-un spital din Germania la vârsta de 80 de ani.

Într-o telegramă papa amintește apoi că patriarhul Zakka Iwas a luat parte la Conciliul al II-lea din Vatican ca "observator" și subliniază marea sa contribuție în întărirea comuniunii dintre Biserica siro-ortodoxă și Biserica catolică.

Moartea patriarhului siro-ortodox, a provocat emoție în Orientul Mijlociu - și îndeosebi la Damasc, sediul Bisericii sale -, dar și în India, unde el mergea adesea. Îl amintește Sajan K. George, președinte al Global Council of Indian Christians (GCIC), care într-o declarație subliniază "raporturile strânse" pe care patriarhul le avea îndeosebi cu statul Kerala, vizitat, ultima dată, în 2008. Acum Biserica siro-ortodoxă din acel stat a proclamat 40 de zile de doliu.

"De fiecare dată când a vizitat India - spune Sajan K. George agenției Asia News - mii de persoane se reuneau pentru a primi binecuvântarea sa. Biserica siro-ortodoxă a contribuit în mod semnificativ cu ajutoare materiale și monetare pentru a ajuta populațiile suferinde din Siria". Angajat împotriva încălcărilor drepturilor umane, "era pur și simplu milostiv și a lucrat neobosit pentru unitatea ecumenică".

Născut la Mosul, în Irak, Ignațiu Zakka Iwas era primat al Bisericii siro-ortodoxe din 1980. Înainte fusese episcop mitropolit de Mosul, apoi de Bagdad și Bassora. Devenit patriarh, a trăit și a lucrat la Damasc, sediu al Bisericii siro-ortodoxe. Vinerea viitoare, trupul patriarhului va fi transferat din Germania în Liban și apoi în Siria, unde se vor desfășura funeraliile.

(După agenția AsiaNews, 24 martie 2014)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 6.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat