Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Bacău: Profesiunea solemnă a sr. Monica Martin

În sărbătoarea Sfântul Iosif, Patronul Bisericii Universale, Parohia "Sfântul Nicolae" din Bacău a trăit moment de mare bucurie, deoarece Monica Martin, o tânără din comunitatea băcăuană, s-a oferit cu totul lui Dumnezeu, făcând voturile pe viață în Congregația Surorile Providenței, la 19 martie 2014. Sfânta Liturghie solemnă de la ora 10.30 a fost celebrată de pr. decan Isidor Dâscă. Au concelebrat 10 preoți. A fost un moment de bucurie pentru toți cei prezenți.

Sora Monica Martin a binevoit să răspundă la câteva întrebări.

Cine sunteți?

Mă numesc sora Monica Martin și sunt din Bacău, Parohia "Sfântul Nicolae", Bacău.

Am intrat în Congregația Surorile Providenței la 24 de ani și am parcurs etapele drumului de formare inițială (aspirandat, postulandat, noviciat) la Iași.

La 16 octombrie 2005, am făcut prima profesiune religioasă. Au urmat apoi 8 ani de juniorat, perioadă intensă de formare umană și spirituală, în spiritul carismei fondatorului, sfântul Alois Scrosoppi. A fost un timp și de experiență în misiunea apostolică, pe care l-am desfășurat atât în Italia, cât și în comunitățile din Romania: Iași, Cireșoaia și Adjudeni.

Cum ați simțit vocația la viața consacrată, într-o lume atât de derutantă? Ce mijloace v-au ajutat să rămâneți fidelă chemării primite?

Încă din perioada adolescenței am avut visul de a-l urma pe Isus. Acest vis a devenit mai concret în activitățile desfășurate în cadrul parohiei, fie la Scout, fie la Acțiunea Catolică.

Zilele de reculegere, cursurile de formare, catehezele, au întărit în mine această dorință; m-au atras mai mult și spre rugăciune.

Întrebarea provocatoare din timpul unor zile de reculegere a fost aceasta: "Dar tu ce vrei să alegi, viața consacrată?... căsătoria?" Până atunci nu mă mai gândisem la o alegere de viață, îmi doream doar să-l urmez pe Isus. Din acel moment, am început un drum de căutare a vocației mele: "Doamne, ce vrei ca eu să fac cu viața mea?"

Am cerut sfatul unui preot. M-a întrebat despre dorințele mele, spre ceea ce vreau... Imediat i-am răspuns că îmi doresc mult să lucrez cu copiii și că vreau să intru într-o congregație, numai că nu știu în care. În glumă mi-a spus că, dacă vreau, îmi poate da catalogul cu numele câtorva sute de congregații, pentru a alege una... dar apoi, luând în serios căutarea mea, mi-a recomandat Surorile Providenței și s-a oferit să mă ducă la ele. Foarte bucuroasă de această propunere, am decis și ziua... dar nu a mai fost posibil, din motive pe care doar Providența le cunoaște. Între timp mi-am pus inima în pace, mi-am terminat școala și mi s-a oferit chiar și un loc de muncă. Am lucrat în comerț ca vânzătoare. O muncă ce mi-a plăcut foarte mult, pentru că eu nu lucram cu marfa, ci cu persoanele...

Dorința de a intra în mănăstire nu murise. De aceea, m-am hotărât să merg singură și fiindcă Providența mă conducea am avut și multe peripeții până am ajuns la surori. Din prima clipă când le-am întâlnit am rămas impresionată: bucuria și entuziasmul se citeau în ochii lor. Cu puțină teamă și stupoare mi-am zis: "Doamne, unde am ajuns!!! Facă-se voia ta!" După câteva luni am cerut să intru și așa am început aventura fascinantă la școala iubirii lui Isus. Era 15 mai 2000! Azi am ajuns să-i mulțumesc lui Dumnezeu încă o dată pentru acest mare dar al vocației și să-i spun DA pentru toată viața!

De ce Surorile Providenței și nu altă carismă?

Am ales Surorile Providenței și nu altă congregație, pentru că aceasta a fost prima și a răspuns la exigențele mele interioare. Când Dumnezeu cheamă o persoană într-o anumită congregație, îndreaptă pașii persoanei prin mijloacele sale providențiale, acolo unde este mai bine pentru ea. Eu am lucrat mereu cu copiii, fie din centrele de zi (after-school), fie la cateheze, în colaborare cu parohiile unde suntem prezente. Desigur, acest serviciu, îl poate face oricine și din punct de vedere profesional și mai bine, însă ceea ce pentru mine este mai important e că în orice copil eu îl slujesc pe Isus Cristos.

Care este carisma congregației?

Carisma: a fi în mijlocul tuturor oamenilor un semn al Providenței, exprimat prin caritate, slujire, prin educarea și formarea inimii, al copiilor si tinerilor, așa cum ne-a învățat pr. Alois Scrosoppi. El a lăsat ca și testament pe patul morții sale tezaurul carismei noastre: "Caritate, caritate, să salvați sufletele și să le salvați prin caritate!"

Ce mesaj aveți pentru cei tineri? De ce au ei nevoie azi?

În societatea de azi, a provizoriului, a relațiilor cu dată limită de "expirare" și a materialismului, în care valorile umane și creștine sunt considerate de unii la "mâna a doua", cred că persoana consacrată este un semn al vieții veșnice care are rolul de a arăta azi cum se trăiește în cer. Este un semn profetic de speranță, într-o lume bolnavă care nu mai are speranță, iubire. Are rolul de a arăta lumii chipul adevărat al lui Dumnezeu, plin de compasiune și milostivire, de interes și grijă față de fiecare oiță în parte!

Tinerii, nu numai de azi, dar din toate timpurile, sunt însetați de Isus Cristos și de valorile pe care el le-a promovat. Văzând în mine, în persoana consacrată, trăirea coerentă a acestor valori, cred că vor dori și ei să-și caute și să-și trăiască vocația, oricare ar fi ea, la "înaltă tensiune". Mărturia vieții proprii, cred că rămâne cea mai mare provocare care arată că se merită și azi să faci alegeri curajoase și definitive.

Redacția Biserica și viața

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 19 martie: Bacău: Profesiunea solemnă a sr. Monica Martin


 

lecturi: 20.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat