Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Shanghai: Funeraliile Monseniorului Fan Zhongliang cu 70 de preoți și 5000 de credincioși din Biserica oficială și subterană

De Jian Mei

Circa 5.000 de credincioși din comunitățile oficiale și subterane din Shanghai și din alte dieceze din China s-au adunat la 22 martie 2014, dimineața, în funeral home din Shanghai pentru a celebra funeraliile monseniorului Iosif Fan Zhongliang, episcopul ordinar de Shanghai, nerecunoscut de guvernul de la Pekin.

Liturghia a fost prezidată de pr. Zhu Yude, din comunitatea subterană din Shanghai. Pr. Zhu a subliniat credința și slujirea răposatului și a cerut catolicilor să urmeze exemplul monseniorului Fan.

Monseniorul Tadeus Ma Daqin, episcop de Shanghai la arest domiciliar, era absent. Până ieri seara, credincioșii sperau ca monseniorul Ma să fie prezent, însă conform unor surse locale, el a fost sub control strict.

La concelebrare, cei 70 de preoți purtau o stolă roșie. "Culoarea roșie - a spus unul dintre participanți agenției AsiaNews - simbolizează martiriul", caracteristică a monseniorului Fan.

În timpul rugăciunii euharistice, la menționarea episcopului, toți au proclamat "episcopul nostru Tadeus".

În sala din funeral home era expusă o pancartă. Pe ea termenul "episcop" a fost înlocuit cu termenul "păstor": guvernul chinez interzice pentru episcopii subterani - chiar și cei răposați - folosirea termenului "episcop", precum și să îmbrace însemnele episcopale. Oricum, în timpul întregii celebrări, monseniorul Fan a fost mereu citat ca "episcop".

Pentru liturghia de requiem a fost pregătită o broșură a celebrării în 4.000 de exemplare, care n-au fost suficiente pentru toți participanții.

Tocmai pentru că monseniorul Fan n-a fost recunoscut ca episcop de guvernul chinez, autoritățile n-au permis ca el să fie îngropat în catedrala "Sfântul Ignațiu" din Shanghai, în cartierul Xujiahui. Atunci credincioșii au cumpărat un spațiu la cimitirul Sheshan, aproape de sanctuarul Sfintei Fecioare Maria, patroana Chinei, pentru a îngropa cenușa răposatului după cremațiune.

În această dimineață, cu două ore înainte de celebrare, curtea din fața lui funeral home era plină de mii de catolici. Poliția dirija traficul și ordinea din zonă. În curte a fost amplasat un mare ecran pentru a putea fi urmărită celebrarea care se desfășura în interior. Poliția a pus bariere pentru a organiza distribuirea mulțimii în diferite zone ale curții.

Liturghia a durat circa trei ore și pentru că la sfârșit, fiecare credincios unul câte unul, a trecut prin fața sicriului pentru ultimul omagiu adus episcopului Fan.

La ora prânzului, participanților li s-a distribuit pâine și apă, înainte de a participa la ceremonia ultimului salut de după-amiază. După aceea, sicriul monseniorului Fan a fost transportat la crematoriu.

Un preot subteran a spus agenției AsiaNews că el a fost mulțumit că liturgia s-a desfășurat în mod liniștit, cu binecuvântarea lui Dumnezeu. Prezența de preoți oficiali și subterani, a adăugat el, dă speranță în unitatea Bisericii din China.

(După agenția AsiaNews, 22 martie 2014)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat