Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Marea frumusețe a Sinodului despre familie

Extremismele nu trebuie să sufoce entuziasmul unui dialog senin și deschis

De Carlo Climati

Sinodul despre familie reprezintă un moment de reflecție foarte profund pentru noi toți. Pentru a-l defini am putea utiliza titlul filmului italian care a câștigat recent premiul Oscar: "La grande bellezza" ["Marea frumusețe"].

A dialog, a se confrunta, a discuta cu spirit de prietenie este mereu o expresie de frumusețe. Poate să ne ajute să creștem și să ieșim din păienjenișurile pe care le-am construit în jurul nostru.

În schimb este îngrijorătoare atmosfera de "Sinod anticipat", care se respiră în ultima vreme prin unele mijloace de comunicare. Două tabere diferite, la fel de extremiste, riscă să sufoce marea frumusețe a dialogului în desfășurare, având iluzia că pot să facă presiuni asupra papei și asupra comunității creștine.

Prima tabără este aceea care se autodefinește "tradiționalistă" sau "conservatoare" și care ar părea că nu digeră mult ideea unui dialog deschis despre temele familiei. Teama unora este aceea a unei posibile cedări a Bisericii cu privire la teme importante, într-o epocă marcată de relativism și de o puternică dezordine morală.

Nu sunt temeri nejustificate. Dar trebuie amintit că Biserica catolică nu este o firmă de congelate. Nu este nimic care trebuie "conservat", care trebuie pus în frigider. Este tradiție a Bisericii a dialog și a se confrunta mereu, pentru a încerca să stea în ascultare și să ofere răspunsurile cele mai corecte la întrebările din propriul timp.

Nu trebuie să ne fie frică de Sinod. Și nu trebuie să ne fie frică nici de conferința introductivă la dezbaterea consistorială, scrisă de cardinalul Walter Kasper, și nici de orice altă intervenție care poate să favorizeze o cultură a dialogului și a întâlnirii.

A doua tabără care riscă să sufoce frumusețea Sinodului este aceea care susține o evidentă legendă metropolitană, cu sprijinul unor mijloace de comunicare. Legenda, pusă în circulație cu artă, este că toți catolicii din lume s-ar fi săturat de învățătura Bisericii despre temele de etică și de bioetică. Anumite valori, de acum, ar trebui aruncate la fier vechi. Și acest lucru ar fi demonstrat de datele din presupuse statistici, publicate în ziare, conform cărora numai o minoritate infimă a catolicilor ar urma Magisteriul.

Mesajul înșelător care se încearcă să se propună este simplu: învățătura Bisericii ar fi, pentru mulți creștini, departe de realitate. Deci Biserica ar trebui să schimbe totul. Ar trebui să înceapă "să se deschidă" la avort, la divorț, la conviețuirile de probă, la raporturile sexuale înainte de căsătorie, la unirile civile, la perechile homosexuale cu copii, la pilulele abortive, la sarcinile în chirie, la eutanasie și la atâtea alte lucruri pe care le cunoaștem bine. Sunt obișnuitele chinuri repetate la infinit de acei catolici care se autodefinesc "adulți" sau "progresiști", ca și cum ar fi mai înțelepți și evoluați decât ceilalți.

Anumite etichete ar trebui evitate, și pentru că sunt inutile. Ce sens are a se autodefini cu adjective tip "adult", "tradiționalist", "progresist" sau "conservator"? N-ar fi mai bine a avea un pic de umilință și a încerca să fim pur și simplu creștini, cu deplina conștiință a umanității noastre imperfecte?

Ținta preferată a așa-numiților "progresiști" este Humanae vitae, enciclica profetică și curajoasă a papei Paul al VI-lea, pe nedrept amintită drept "condamnarea anticoncepționalelor".

Conform așa-numiților "progresiști", Humanae vitae ar fi eșuat. Dar suntem siguri de asta? Să privim în jurul nostru! În realitate, lumea a eșuat pentru că n-a ascultat mesajul din Humanae vitae în apărarea demnității fiecărei ființe umane.

Trăim într-o societate îmbătrânită, unde se nasc tot mai puțini copii. O societate în care vechile fantome din era nazistă retrăiesc prin eutanasie și eugenetică. O societate în care trupul feminin este transformat în marfă de către capitalismul sălbatic și femeile sărace sunt constrânse să închirieze propria sarcină pentru a supraviețui.

Faptul grav este că pentru a susține teza falsă a unei Biserici bătrâne și departe de realitate se ajunge până acolo încât să se instrumentalizeze gândirea papei Francisc. Cuvintele episcopului de Roma sunt în mod punctual tăiate din context și recusute cu un stil jurnalist de croitorie, pictând caricatura unui papă "revoluționar", în contrast cu predecesorul său, Benedict al XVI-lea.

Nimic mai fals. Sfântul Părinte a declarat mereu că este fiu al Bisericii. Preocuparea sa justă este aceea de a găsi soluții pastorale pentru a primi orice ființă umană, pentru ca Biserica să nu aibă aspectul unei "vămi" și nimeni să nu se simtă exclus.

Libertatea de exprimare este sacră. Însă atitudinile extremiste asupra Sinodului nu ajută la crearea unui climat constructiv pentru dialog. Dimpotrivă, alimentează conflicte și tabere. Creează false așteptări și generează legende metropolitane.

Spiritul corect pentru a trăi Sinodul despre familie ar trebui să fie acela al speranței, al entuziasmului, al bucuriei de a ști că o comunitate creștină se reunește pentru a vorbi și pentru a se confrunta. Tocmai aceasta este marea frumusețe pe care ar trebui să începem cu toții s-o percepem.

(După Zenit, 21 martie 2014)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 24.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat