Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Locul unde a fost înmormântat Anton Durcovici

Fotografie aeriană a cimitirului rutean

Din anul 2008 și apoi de la finalul lui 2012 cercetătorii au abandonat ipoteza că episcopul Anton Durcovici ar fi înmormântat în Cimitirul Săracilor sau în cel evreiesc. Tot mai mult, mai ales după descoperirea, în anul 2008, a dosarului de anchetă al lui Vasile Ciolpan, fostul director al închisorii, s-a conturat ideea că de fapt episcopul a fost înmormântat în cimitirul orașului, în zona ruteană.

Cimitirul orașului Sighet este împărțit în trei: în stânga este cimitirul ortodox care până în anul 1948 a fost greco-catolic, în centru se află cimitirul romano-catolic, în dreapta, cimitirul rutean (rutenii până în 1948 au fost greco-catolici).

La 10 februarie 2014, cercetătorul Emanuel Cosmovici a trimis o fotografie primită de la istoricul Andrea Dobes de la Memorialul Sighet: cimitirul orașului din Sighet (axat pe zona ruteană). La dorința dlui Cosmovici de a studia amplasamentul cimitirului în 2010-2011, dna Dobes l-a rugat pe Liviu Șiman, un prieten aviator, să facă o fotografie de la înălțime. Informațiile despre cimitir provin de la istoricul dr. Andrea Dobes.

Cimitirul rutean este triunghiul cu vârful ascuțit din extrema dreaptă a fotografiei, care vine către casa cu acoperiș gri (din partea de jos a fotografiei) și are una dintre laturi lipită de gardul de la stradă. Zona ruteană se învecinează cu zona catolică printr-o cărare cu iarbă. Zona catolică pare un trapez mare, care ocupă partea principală a imaginii. Zona ortodoxă (care se vede foarte puțin în fotografie) începe în colțul de jos stânga a imaginii și este tot atât de mare cât zona catolică. În zona catolică, în spatele capelei din care iese fum, acum câțiva ani nu era niciun mormânt. Se observă cum au înaintat mormintele risipite către spatele grădinii cimitirului. Dar asta, doar pentru zona catolică.

În zona ruteană se vede în spate, la dreapta, un gard jos, perpendicular pe gardul cimitirului. Acolo e un perimetru cu morminte sovietice. Se observă și un fel de monument în acel perimetru. Deținuții morți la Sighet n-ar fi putut fi înmormântați în perimetrul sovietic.

În continuarea zidului sovietic sunt trei pomi mari, cu coroana rotundă. Între timp pe locul lor s-a construit o capelă a rutenilor, care au rămas ortodocși.

Dincolo de capelă e spațiu liber, până în spatele grădinii cimitirului (zona cu soare dincolo de cei trei copaci). Bătrânii spun că pentru asfaltarea și lărgirea străzii s-a luat o fâșie din cimitir. Dar este greu de crezut că Ciolpan a îngropat morții lângă zid, s-a ferit să nu audă trecătorii.

În acest spațiu din zona ruteană, care, după cum se vede, a rămas neutilizat până azi, când s-a construit capela, ar fi putut fi îngropat episcopul Durcovici.

În acest fel ne-am apropiat de locul înmormântării episcopului Durcovici. Așadar, locul este delimitat, probabil, astfel: la dreapta (cum privim poza) zidul cimitirului sovietic (care se poate bănui); la stânga, poteca de iarbă (și prelungirea ei) care separă zona ruteană de zona romano-catolică; spre privitor: zidul noii capele construite în dreptul celor trei copaci mari; opus privitorului: marginea cimitirului, de la stradă și până la punctul în care poteca de iarbă intersectează casa cu acoperiș gri și coș.

În această zonă s-ar putea face săpături, sugerează dl. Emanuel Cosmovici, și ar mai fi de întrebat cei care au făcut șantierul noii capele dacă n-au dat peste oase.

Trupul neînsuflețit al episcopului a fost înmormântat în noaptea de 10 spre 11 decembrie 1951, în secret, locul fiind apoi nivelat, "mascat ca să nu se mai poată identifica".

A consemnat pr. Cornel Cadar


Fotografie aeriană Liviu Șiman. Informațiile despre cimitirul rutean provin de la istoricul dr. Andrea Dobes.

* * *

Secțiunea "Ep. Anton Durcovici" (in memoriam) pe www.ercis.ro


 

lecturi: 71.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat