Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Sărbătoarea Sfântul Iosif - hramul Institutului Teologic și instituirea de lectori și acoliți

"Fericit este slujitorul credincios" - aceste cuvinte luate din Psalmul 88 au fost pe buzele tuturor celor care au participat la 19 martie 2014, la sfânta Liturghie de hram al Institutului Romano-Catolic "Sfântul Iosif" din Iași. Celebrarea a fost prezidată de PS Petru Gherghel, avându-i alături pe pr. Benone Lucaci, rectorul Institutului, pr. Eduard Soare, vicerector, precum și pe ceilalți preoți profesori și preoți din parohiile ieșene și alți preoți invitați; un moment de mare sărbătoare și bucurie, nu numai pentru că astăzi a fost celebrat sfântul Iosif, patronul secundar al Diecezei de Iași și patronul Seminarului ieșean, dar mai ales pentru faptul că în această zi, cei 27 de studenți din anii IV și V au fost instituiți lectori, respectiv acoliți.

Întreaga Liturghie a fost dominată de o atmosferă de emoție și speranță, sentimente care au fost împărtășite atât de studenți, cât și de familiile și prietenii acestora - momentul a fost unul înălțător, mai ales în clipa în care părintele rector i-a invitat pe studenții din anii IV și V să se aproprie de altar și să răspundă prezent la noua slujire la care sunt chemați; prezenți pentru a duce cuvântul lui Dumnezeu tuturor oamenilor, pentru a-l urma pe Cristos Isus Euharisticul.

La omilie, PS Petru ne-a invitat să contemplăm figura sfântului Iosif, un bărbat de mare modestie, de o simplitate profundă, de o umilință extremă, însă care și-a dedicat întreaga viață slujirii voinței lui Dumnezeu. Această atitudine de supunere și ascultate în fața marilor mistere trebuie să fie urmată și de noii lectori și acoliți, a căror slujire se identifică cu slujirea lui Cristos, căci prin faptele lor se angajează în misiunea lui Dumnezeu ce coboară prin cuvânt.

După omilie, a urmat momentul central al sfintei Liturghii - ritualul instituirii lectorilor și acoliților. Fiecare student a îngenuncheat în fața Preasfințitului și a răspuns printr-un "Amin" la noua slujire la care este chemat, aceea de a proclama cuvântul lui Dumnezeu, de a-l vesti cu fidelitate, pentru ca el să devină mai puternic în mâinile oamenilor, și de trăi astfel încât să poată sluji cu vrednicie la masa Domnului și în biserică.

O zi care va rămâne mereu vie în amintirile noastre, o zi în care am avut ocazia să-i aduce preamărire lui Dumnezeu prin mijlocirea sfântului Iosif și a Sfintei Fecioare, adevărate modele de credință și ascultare - aceasta a fost sărbătoarea Institutului nostru, familiei noastre.

Studenții care au fost instituiți lectori sunt:

  1. Andrei Blaj (Gherăești)

  2. Alois Cancel (Faraoani)

  3. Iulian Gabriel Cocianga (Luizi Călugăra)

  4. Liviu Marian Focioroș (Moinești)

  5. Ionuț Gabriel Giurgică (Buruienești)

  6. Valentin Giurgică (Gherăești)

  7. Ciprian Miclăuș (Valea Seacă)

  8. Cătălin Mititelu (Târgu Trotuș)

  9. Iulian Năiță (Butea)

  10. Cristian Nistor (Pustiana)

  11. Robert Petrișor (București - AMD)

  12. Iulian Sescu (Săbăoani - "Sfântul Mihail")

  13. Robert Tamaș (Tămășeni).

Studenții care au fost instituiți acoliți sunt:

  1. Mădălin Bărbuț (Nicolae Bălcescu)

  2. Ovidiu Bejenaru (Bacău "Sfântul Nicolae")

  3. Cezar Chelaru-Dămoc (Buhonca)

  4. Cosmin Croitoru (Barticești)

  5. Iosif Claudiu Doboș (Horgești)

  6. Gheorghe-Tarciziu Erdeș (Roman "Isus Bunul Păstor")

  7. Anton Galațanu (Gherăești)

  8. Gabriel Hălănduț (Mircești)

  9. Andrei Petrică Imbrea (București - "Sfânta Elena")

  10. Emilian Jitaru (Cleja I)

  11. Alexandru Percu (Răducăneni)

  12. Cristian Pușcașu (Gherăești)

  13. Eugen-Dragoș Tamaș (Bacău - "Sfânta Cruce")

  14. Eusebiu Tulbure (Bacău "Fericitul Ieremia").

Câteva mărturii ale celor care au primit azi noi slujiri:

  • "Ziua de azi a fost una plină de har, de emoții și de bucurii. Astăzi am simțit cum harul lui Dumnezeu lucrează în mine. Cu ce aș putea să compar harurile primite astăzi? Am avut emoții cât trei examene la un loc! Nu există cuvinte potrivite să descrie exact ce am simțit astăzi! Mulțumesc lui Dumnezeu pentru că am primit un dar atât de mare." (Andrei Blaj, Gherăești)

    "Sunt mai aproape de slujirea altarului, mai aproape de Cristos în sfânta Euharistie. Acest pas îmi cere mai multă angajare și hotărâre în a-l urma pe Cristos și în a-l dărui oamenilor. Mulțumesc lui Dumnezeu pentru acest har pe care mi l-a dăruit astăzi prin rugăciunea Preasfințitului Petru Gherghel de instituire ca acolit. Totodată îi ofer lui Dumnezeu viața mea și îl rog să facă din mine un slujitor după inima sa". (Ovidiu Bejenaru, Bacău "Sfântul Nicolae")

  • "Deși cum se cuvine, nu pot să mulțumesc Domnului pentru că m-a ales să slujesc poporului său prin ministerul acolitatului, totuși gândul meu de preamărire se înalță către Dumnezeu, aducându-i laudă pentru bogăția de haruri pe care le-a revărsat asupra mea, în această zi de sărbătoare, și pentru minunatul dar de a putea sluji pe cei care au nevoie de Isus Euharisticul, mai ales cei bolnavi și suferinzi". (Andrei-Petrică Imbrea, București "Sfânta Elena").

  • "Ministeriul acolitatului este un har, un dar, o chemare pe care Dumnezeu o adresează prin sfânta Biserică poporului creștin. Prin această slujire, ajutat de harul său, vreau să mă angajez mai profund în trăirea comuniunii cu Cristos care se jertfește pe altar la sfânta Liturghie și, de asemenea, cu toți credincioșii care formează trupul mistic al lui Cristos, mai ales cu cei aflați în suferință. Am avut o emoție deosebită când mi-am auzit numele! Cristos mă cheamă să-l urmez și mai aproape, mă cheamă la masa sa! Cântările din această zi m-au marcat profund, Missa in honorem S. Norbeti de Lazlo Halmos trezindu-mi amintiri din trecutul meu ca seminarist al Seminarului mic din Bacău. Implor mijlocirea Sfintei Fecioare Maria și a sfântului Iosif pentru a mă ajuta să-mi împlinesc cu fidelitate această slujire nobilă!" (Alexandru Percu, Răducăneni)

Michail Iulian Echert (www.itrc.ro)

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 19 martie: Iași: Sărbătoarea Sfântul Iosif - hramul Institutului Teologic și instituirea de lectori și acoliți


 

lecturi: 14.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat