Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Roman: Solemnitatea Sfântul Iosif la Seminarul Franciscan

Provincia "Sfântul Iosif" din România, în ziua de 19 martie 2014, a sărbătorit solemnitatea Sfântul Iosif, prin Liturghia solemnă celebrată la Institutul Teologic Romano-Catolic Franciscan din Roman de pr. Fabian Iacob, vicar provincial, în prezența a 40 de preoți concelebranți. Pe lângă profesori, studenți, elevi și mulți credincioși, au fost prezenți frații novici de la Prăjești, însoțiți de pr. Ioan Horvat, magistru de novici.

În cadrul omiliei, părintele vicar provincial a reliefat virtuțile sfântului Iosif. Interpretând Sfânta Scriptură, părintele îl definește pe sfântul Iosif ca fiind: drept și model de ascultare perfectă, credință desăvârșită și de umilință profundă. Pornind de la aceste caracteristici părintele a subliniat și rolul familiei contextul societății contemporane.

De asemenea, a amintit și de înființarea provinciei franciscane în anul 1885 de către cei 26 de părinți franciscani care activau în Moldova printre care numai trei erau indigeni. Aceștia l-au ales ca protector deosebit pentru viața și misiunea lor pe sfântul Iosif.

În spiritualitatea franciscană știm că Sfântul Părinte Francisc ne îndeamnă tuturora să ne considerăm ca frați. Aceasta implică egalitatea oricărui frate franciscan cu drepturi și obligații specifice în slujirea proprie. În provincia noastră, părintele afirmă că: "mereu s-a insistat asupra reperelor a fraților mai învârstă ca și cum mereu am fi în situația de a căuta un protector". În acest sens, părintele vice-provincial, ne reamintește că poate că a venit momentul ca acest rol de protector de grijă să ne revină fiecărui frate în parte.

Părintele viceprovincial ne propune cu ocazia acestei sărbători în primul rând să creștem în evlavia față de sfântul Iosif și de a imita exemplul său de viață. Totodată să fim unul altuia purtători de grijă să fim responsabili și să ne implicăm în viața spirituală a celui de lângă noi. Toate acestea pentru că știm că prin credință Cristos se naște și crește în sufletul nostru și practic devenim și noi purtători de grijă ai lui Isus.

Sfântul Iosif trăiește vocația de purtător de grijă al Mariei, al lui Isus, al Bisericii în atenția constantă față de Dumnezeu, deschis la semnele sale, disponibil la planul lui și nu atât la planurile sale proprii. Sfântul Iosif este "păzitorul, purtătorul", pentru că știe să-l asculte pe Dumnezeu, se lasă călăuzit de voința sa și tocmai de aceea este și mai atent la persoanele care-i sunt încredințate. În el vedem cum se răspunde la chemarea lui Dumnezeu, cu disponibilitate, cu promptitudine, dar vedem și care este centrul vocației creștine: Cristos! "Să-l luăm în grijă pe Cristos în viața noastră, să avem grijă de ceilalți", acesta fiind de fapt și îndemnul papei Francisc, în omilia la început de pontificat.

La sfârșitul Liturghiei părintele viceprovincial a transmis tuturor fraților salutul ministrului provincial și urarea de "La mulți ani", din partea ministrului provincial fr. Emilian Cătălin. A mulțumit fraților studenți, elevilor pentru pregătirea acestei sărbători și credincioșilor mereu prezenți la sărbătorile noastre.

Fr. Mihai Percă


 

lecturi: 16.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat