Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Editura "Sapientia": Cred în viața veșnică

Editura "Sapientia" anunță apariția cărții Cred în viața veșnică, scrisă de pr. Claudiu Dumea. Cartea apare în colecția Credo, formatul 14x20 cm, are 344 de pagini și poate fi procurată de la Librăria Sapientia (www.librariasapientia.ro), precum și de la celelalte librării catolice din țară la prețul de 20 lei.

Ultima frază a Simbolului Apostolilor spune: "Cred în viața veșnică". Pentru creștini, moartea nu este un sfârșit definitiv al existenței persoanei umane, ci mai degrabă se prezintă ca o trecere la o nouă viață, cea veșnică. După moarte, fiecare om este judecat. Sfântul Ioan al Crucii spunea că "vom fi judecați după iubire". "Fiecare om primește în sufletul său nemuritor răsplata veșnică imediat după moarte, la o judecată particulară care îi pune viața în relație cu Cristos, fie trecând printr-o purificare, fie intrând imediat în fericirea cerului, fie osândindu-se îndată pentru totdeauna", afirmă Catehismul Bisericii Catolice la numărul 1022.

Nu suntem capabili să ne imaginăm cerul, dar credem cuvintele Scripturii. Sugestive în acest sens sunt cuvintele sfântului Paul adresate romanilor: "Căci împărăția lui Dumnezeu nu constă în mâncare și băutură, ci în dreptare, pace și bucurie în Duhul Sfânt" (14,17).

"Iadul constă în despărțirea veșnică de Dumnezeu" (CBC 1035). Dumnezeu însă face tot posibilul pentru a-i salva pe toți oamenii. Condamnarea este așadar o auto-condamnare, o situație în care omul îi spune în mod definitiv "nu" lui Dumnezeu și refuză milostivirea sa.

"Cei care mor în harul și prietenia lui Dumnezeu, dar imperfect purificați, deși sunt siguri de mântuirea veșnică, suferă după moarte o purificare ca să dobândească sfințenia necesară pentru a intra în bucuria cerului", spune același Catehism despre realitatea Purgatorului.

Părintele Claudiu Dumea, în lucrarea Cred în viața veșnică, pe care o prezentăm cititorilor, tratează despre viața care va urma după inaugurarea "cerului nou și a pământului nou" (cf. Ap 21,1), plecând tocmai de la aceste trei realități: cerul, purgatorul și iadul. Cu această lucrare se încheie seria reflecțiilor părintelui asupra crezului, reflecții publicate în colecția "Credo" începând cu anul 2003 (8 volume) la Editura Sapientia.

Lucrarea, împărțită în 59 de titluri, scrise sub formă de meditații scurte și pătrunzătoare, încearcă să aducă mai multă lumină asupra unui subiect destul de neluat în seamă de societatea contemporană. Autorul, totodată, aduce anumite clarificări la numeroase întrebări cu privire la soarta omenirii după trecerea acestei lumi materiale care apar, tot mai frecvent, pe buzele oamenilor de astăzi, confruntați cu fenomenul de secularizare și pătrunși de un profund indiferentism religios. Părintele pleacă întotdeauna de la argumentele pe care le prezintă Sfânta Scriptură în această direcție. Iată câteva exemple de astfel de întrebări: "Există viața veșnică sau totul se termină cu prăbușirea definitivă în neant?", "Pentru ce purgatorul?", "Sunt mulți cei care se osândesc?", "Ce însușiri vor avea trupurile noastre la înviere?", "Ce suferă osândiții în iad?" etc. La final, autorul adaugă o scurtă bibliografie necesară pentru cei care doresc să continue aprofundarea acestei teme.

Scrisă într-un limbaj accesibil și plăcut, specific autorului, cartea este o excelentă cateheza despre realitățile de pe urmă, fiind, de asemenea, de un real folos pentru cei care doresc o analiză detaliată a ultimului articol al Simbolului Apostolilor "Cred în viața veșnică", fapt pentru care nu ezit să o recomandam tuturor.

Laurențiu Turbuc

* * *

Cred în viața veșnică,
Claudiu Dumnea, Ed. "Sapientia", 2014, ISBN 978-606-578-126-9, 14x20 cm, 344 p., 20 lei

* * *

Această carte, în limita stocului disponibil, poate fi procurată prin comandă (cu plata taxelor poștale aferente expedierii):

Din Librăria "Presa Bună":

  • prin poștă: Librăria "Presa Bună", Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26; 700064-Iași;
  • prin telefon și WhatsApp: 0770.477.565: de luni până vineri, între orele 9.00 și 19.00; duminica, între orele 10.00 și 18.00
  • prin e-mail: libraria@ercis.ro
  • prin Internet: www.ercis.ro/libraria

* * *

Vă invităm să accesați pagina "Noutăți editoriale" pe www.ercis.ro


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat