Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Ecuador: Evenimente din Parohia Palestina

Seminaristul Claudiu-Gabriel Neculăeși, de la Institutul Teologic Romano-Catolic "Sfântul Iosif" din Iași, aflat în pastorație în Parohia Palestina (Provincia Guayas, Ecuador), a trimis patru relatări de la evenimente la care a luat parte, în cadrul experienței sale pastorale.

Hramul secundar: "Virgen del Cisne"

Cea mai frumoasă sărbătoare din luna noiembrie în Parohia "San Bartolome" din cantonul Palestina este sărbătoarea numită "Virgen del Cisne". La această sărbătoare este sărbătorită patroana secundară a parohiei.

Pregătirea sărbătorii începe cu 10 zile înainte de comemorare. În toate aceste 10 zile novena de pregătire începe cu sfântul Rozariu de la ora 5 dimineața. În timpul rozariului statuia cu sfânta Fecioară Maria este purtată de către credincioșii din parohie prin oraș. Este un moment plin de credință și devoțiune față de sfânta Fecioară Maria.

Mie, această novenă de 10 zile mi-a dăruit un impuls în propria credință văzând cu cât devotament participă credincioșii la această minunată rugăciune urmând-o pe sfânta Fecioară Maria, mama noastră. M-a surprins faptul că mulți doreau să înceapă ziua alături de Maria venind la această novenă.

Zilele de novenă nu s-au limitat doar la sfântul Rozariu. În fiecare seară a avut loc sfânta Liturghie celebrată de părintele paroh Bartolomeu Blaj unde la predică le vorbea credincioșilor despre iubirea Mariei față de copii ei.

În primele cinci zile din novenă au avut loc misiunile ținute de către o familie misionară din Mexic (Familia Mejia).

Pe parcursul novenei a avut loc și un campionat de indoor feminin. Campionatul a fost compus de echipele școlilor din Palestina. În fiecare zi, după meciurile campionatului, părintele Bartolomeu Blaj i-a adunat pe copii în biserică pentru o sfântă Liturghie.

Tot în aceste zile de novenă tinerii din parohie au organizat o noapte albă de adorație, rugăciune și meditație având drept scop o mai mare apropiere de Maria și Isus. O altă pregătire pentru această minunată sărbătoare a fost adorația euharistică de patruzeci de ore la care au fost invitați toți credincioșii pentru a sta de vorbă cu Isus.

La 17 noiembrie 2013 s-a desfășurat o altă activitate legată tot de această novenă, numită "Ziua Agricultorului". La această activitate au avut loc activități culturale, gastronomice și vocale. Aici, părintele împreună cu cateheții parohiei a organizat o bucătărie tradițională locală cu diferite feluri de mâncare pentru credincioșii din parohie.

În ultima zi din novenă statuia cu sfânta Fecioară Maria a fost purtată prin tot cantonul pentru a da un impuls mai puternic credincioșilor din parohie.

Punctul culminant al acestei sărbători a fost Liturghia de comemorare celebrată la 21 noiembrie 2013, seara. La această frumoasă Liturghie a participat și părintele Ioan Blaj împreună cu seminaristul Flavian Bejan.

După sfânta Liturghie a avut loc un minunat "castillo", adică focuri de artificii, specific Americii Latine.

Toate activitățile din această novenă au fost organizate de către părintele Bartolomeu Blaj care s-a dedicat trup și suflet în pregătirea acestei sărbători.

Prima Sfântă Împărtășanie

Pregătirea acestor copii a durat doi ani și a fost făcută de cateheții din parohie. În fiecare an, copii au urmat itinerarul propus de un manual de religie special conceput pentru acest eveniment deosebit din viața oricărui creștin.

La Liturghia primei întâlniri cu Isus din Euharistie, fetițele s-au îmbrăcat în rochii albe de mireasă, iar băieții în pantaloni negri, cămașă albă și cravată. În ciuda sărăciei în care trăiesc majoritatea acestor copii, pentru momentul primei Împărtășanii s-au îmbrăcat mai frumos ca niciodată.

În timpul sfintei Liturghii, copiii, cu lumânări în mână, au reînnoit jurămintele de la Botez, iar în momentul împărtășirii cu trupul lui Cristos au fost conduși la altar de către nașii aleși special pentru acest eveniment. Aceștia s-au angajat, în fața comunității, să se implice în continuarea formării religioase și umane a finilor lor.

Cei 90 de copii au fost împărțiți în doua grupe și s-a celebrat câte o sfântă Liturghie pentru fiecare grup.

A fost o sărbătoare frumoasă, emoționantă, care a fost posibilă datorită marilor eforturi a cateheților care i-au pregătit, dar nu în ultimul rând a părintelui paroh Bartolomeu Blaj care a muncit necontenit pentru ca această sărbătoare să fie cât mai frumoasă

Prima Sfântă Împărtășanie a mai avut loc și în satele care aparțin de parohia Sfântul Bartolomeu. Copii din aceste sate au fost pregătiți de către cateheții care se îngrijesc de satele respective. Sărbătorile au avut loc la date diferite care au fost stabilite de către părintele paroh.

Sacramentului Confirmațiunii

O altă sărbătoare care avut loc în Parohia "Sfântul Bartolomeu" din Palestina este cea a dăruirii sacramentului Confirmațiunii. Ea a avut loc la 15 decembrie 2013, la Liturghia de la ora 12. Sărbătoarea a fost celebrată pentru 115 tineri din satele care aparțin de această parohie. Pregătirea acestor tinerii a durat doi ani și a fost făcută de către cateheții care se ocupă de aceste sate. În fiecare an al acestei pregătiri, tinerii au urmat un itinerariu propus de un manual de religie pregătit special pentru acest eveniment.

La Liturghie fetele au fost îmbrăcate în rochii albe, iar băieții în pantalonii negri cu cămașă albă și cravată. Toți au fost îmbrăcați minunați deoarece este un moment unic din viața lor. Sacramentul a fost dăruit de către Monseniorul Ricardo Lasso care a fost trimis din partea episcopului. În timpul primirii sacramentului tinerii a fost conduși la altar de către nașii aleși special pentru acest eveniment.

A fost o sărbătoare frumoasă și plină de emoție. Ea a fost posibilă datorită marilor eforturi a părintelui paroh Bartolomeu Blaj și a cateheților care s-au ocupat de acești tineri.

Novena și festivalul de Crăciun

Creștinii din întreaga Biserică Catolică se pregătesc în timpul Adventului pentru sărbătoarea Nașterii Domnului. Și comunitatea catolică din Palestina (provincia Guyas) Ecuador, s-a pregătit în tot timpul Adventului pentru această minunată sărbătoare. În primele două săptămâni din novenă, sfânta Liturghie a avut loc în fiecare dimineață la ora 5.30. În cadrul acestor Liturghii s-au intonat cântece specifice pentru timpul Adventului. Ultimele nouă zile din novenă au fost mai intense față de restul zilelor.

Pentru a putea participa câți mai mulți credincioși, sfânta Liturghie a fost celebrată la ora 20.00. În cadrul acestei Liturghii, după proclamarea evangheliei, toți copii erau invitați pe treptele altarului. În mijlocul lor se așeza părintele paroh Bartolomeu Blaj pentru a le ține o omilie cu temă specifică de Advent. După terminarea omiliei toți copiii în frunte cu părintele paroh mergeau în procesiune către presepiul amenajat în biserică. În fața presepiului toți copiii îngenuncheau și făceau o mică promisiune în fața pruncului Isus.

Ceea ce mi-a plăcut cel mai mult în aceste ultimele nouă zile de novenă pregătitoare pentru Nașterea Domnului au fost scenetele ținute de copii din parohie. El au fost reprezentate după fiecare omilie având ca teme evanghelia zilei corespunzătoare. În fiecare zi după sfânta Liturghie copiii care prezentau o scenetă primeau dulciuri din partea părintelui paroh.

Novena de Crăciun s-a terminat cu minunatul festival de Crăciun. Acesta a început cu o frumoasă paradă de mașini alegorice venite din cantonul Palestina și din satele care aparțin de acest canton. La această paradă au mai participat tinerii și copii din Parohia "Sfântul Bartolomeu" care au fost îmbrăcați în diferite costume specifice acestei sărbători. La sfârșitul paradei, cea mai frumos ornamentată mașină alegorică a primit un premiu din partea parohiei.

Momentul culminant al festivalului a fost sceneta pregătită de copii și tinerii din parohie. Aceștia au fost pregătiți de către profesoara de dans Brenda Goya, care a muncit din greu pentru ca totul să iasă bine. La sfârșitul scenetei copii prezenți au primit câte un cadou din partea lui Moș Crăciun.

Misiunea din Ecuador

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: Ecuador: Evenimente din Parohia Palestina


 

lecturi: 6.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat