Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Vatican: Angelus (2 martie 2014)

Iubiți frați și surori, bună ziua!

În centrul liturgiei din această duminică găsim unul dintre adevărurile cele mai mângâietoare: Providența divină. Profetul Isaia o prezintă cu imaginea iubirii materne pline de duioșie și spune așa: "Uită oare o femeie de cel pe care-l alăptează, fără ca să aibă milă de fiul sânului ei? Chiar dacă ea ar uita, eu nu te voi uita" (49,15). Ce frumos e acest lucru! Dumnezeu nu uită de noi, de fiecare dintre noi! De fiecare dintre noi cu nume și prenume. Ne iubește și nu uită. Ce gând frumos... Această invitație la încredere în Dumnezeu are o paralelă în pagina din Evanghelia lui Matei: "Priviți păsările cerului, spune Isus: nu seamănă, nu seceră, nici nu adună în hambar, iar Tatăl vostru ceresc le hrănește... Observați cum cresc crinii câmpului: nu trudesc și nu țes. Totuși vă spun că nici Solomon, în toată gloria lui, nu s-a îmbrăcat ca unul dintre aceștia" (Mt 6,26.28-29).

Însă gândindu-ne la atâtea persoane care trăiesc în condiții precare sau chiar în mizeria care ofensează demnitatea lor, aceste cuvinte ale lui Isus ar putea să pară abstracte, dacă nu iluzorii. Însă în realitate sunt mai actuale ca oricând! Ne amintesc că nu putem sluji la doi stăpâni: Dumnezeu și bogăția. Atât timp cât fiecare caută să adune pentru sine, nu va fi niciodată dreptate. Trebuie să auzim bine asta! Atât timp cât fiecare caută să adune pentru sine, nu va fi niciodată dreptate. În schimb dacă, încrezându-ne în providența lui Dumnezeu, căutăm împreună împărăția sa, atunci nimănui nu-i va lipsi necesarul pentru a trăi demn.

O inimă ocupată de dorința de a avea este o inimă plină de această dorință de a avea, dar goală de Dumnezeu. Pentru aceasta Isus i-a avertizat de mai multe ori pe cei bogați, pentru că este puternic pentru ei riscul de a-și pune propria siguranță în bunurile din lumea aceasta, iar siguranța, siguranța definitivă, este în Dumnezeu. Într-o inimă posedată de bogății nu mai este mult loc pentru credință: totul este ocupat de bogății, nu este loc pentru credință. Dacă în schimb se lasă lui Dumnezeu locul care-i revine, adică primul, atunci iubirea sa conduce la împărtășirea și a bogățiilor, la punerea lor în slujba proiectelor de solidaritate și de dezvoltare, așa cum demonstrează atâtea exemple, chiar recente, în istoria Bisericii. Și astfel providența lui Dumnezeu trece prin slujirea noastră față de ceilalți, prin împărtășirea noastră cu alții. Dacă fiecare dintre noi nu acumulează bogății numai pentru sine, ci le pune în slujba celorlalți, în acest caz providența lui Dumnezeu se face vizibilă în acest gest de solidaritate. Dacă în schimb cineva acumulează numai pentru sine, ce i se va întâmpla atunci când va fi chemat de Dumnezeu? Nu va putea să ducă bogățiile cu el, pentru că - știți - ștergarul nu are buzunare! Este mai bine a împărtăși, pentru că noi ducem în cer numai ceea ce am împărtășit cu alții.

Drumul pe care Isus îl indică poate să pară mai puțin realist față de mentalitatea comună și față de problemele crizei economice; însă, dacă ne gândim bine, ne duce la scara corectă de valori. El spune: "Oare nu este viața mai mult decât hrana, iar trupul mai mult decât îmbrăcămintea?" (Mt 6,25). Pentru a face în așa fel încât să nu-i lipsească nimănui pâinea, apa, îmbrăcămintea, casa, munca, sănătatea, este nevoie ca toți să ne recunoaștem fii ai Tatălui care în ceruri, deci frați între noi, și să ne comportăm în consecință. Acest lucru îl aminteam în Mesajul pentru Pace de la 1 ianuarie: calea pentru pace este fraternitatea: acest a merge împreună, a împărtăși lucrurile împreună.

În lumina cuvântului lui Dumnezeu din această duminică, s-o invocăm pe Fecioara Maria ca Mamă a providenței divine. Ei să-i încredințăm existența noastră, drumul Bisericii și al omenirii. Îndeosebi, să invocăm mijlocirea sa pentru ca toți să ne străduim să trăim cu un stil simplu și sobru, cu privirea atentă la necesitățile fraților mai nevoiași.

_______________

După Angelus

Vă cer să vă rugați iarăși pentru Ucraina, care trăiește o situație delicată. În timp ce doresc ca toate componentele țării să se străduiască pentru a depăși neînțelegerile și pentru a construi împreună viitorul națiunii, adresez comunității internaționale un apel din inimă pentru ca să susțină orice efort în favoarea dialogului și a înțelegerii.

Adresez un salut cordial familiilor, grupurilor parohiale, asociațiilor și tuturor pelerinilor veniți din Italia și din diferite țări.

Salut pe credincioșii care provin din diecezele de Valladolid și Ibiza; precum și pe cei italieni din Amantea, Brescia, Cremona, Terni, Lonate și Ferno, și corul din Tassulo.

Salut numeroasele grupuri de tineri din diecezele de Como, Vicenza, Padova, Lodi, Cuneo și Cremona. Dragi tineri, unii dintre voi ați primit de curând Mirul sau vă pregătiți să-l primiți, alții veți face mărturisirea de credință și sunteți activi în oratoriile voastre. Dragi tineri, legătura voastră cu Isus să devină tot mai puternică și profundă, pentru a aduce mult rod! Înainte, dragi tineri!

În această săptămână vom începe Postul Mare, care este drumul poporului lui Dumnezeu spre Paște, un drum de convertire, de luptă împotriva răului cu armele rugăciunii, postului, milostivirii. Omenirea are nevoie de dreptate, de reconciliere, de pace, și va putea să le aibă numai întorcându-se cu toată inima la Dumnezeu, care este izvorul lor. Și noi toți avem nevoie de iertarea lui Dumnezeu și de solidaritatea fraternă cu aceia care, în aceste timpuri, sunt mai încercați de lipsuri și de conflicte violente.

Vouă tuturor vă doresc o duminică frumoasă și poftă bună. La revedere!

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 19.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat