Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

A apărut revista "Lumina creștinului" pe luna martie 2014

Cel mai recent număr al revistei "Lumina creștinului", nr. 3 (291) - martie 2014, se deschide cu scrisoarea pastorală semnată de PS Petru Gherghel, episcop de Iași, intitulată "Logica sărăciei care îmbogățește", prilejuită de Postul Mare, care începe cu "Miercurea Cenușii". Scrisoarea pastorală conține câteva reflecții pe baza mesajului Sfântului Părinte papa Francisc adresat Bisericii întregi pentru perioada Postului Mare. "Îi mulțumesc Sfântului Părinte - scrie PS Petru Gherghel - pentru această lecție de iubire și conviețuire și pentru acest mesaj încurajator pe care ni-l prezintă pentru a înțelege și descoperi logica întrupării și a crucii, logica îmbogățirii adevărate".

Părintele Adrian Blăjuță publică articolul intitulat "Mesajul pentru Postul Mare", în cuprinsul căruia rezumă principalele idei cuprinse în primul său mesaj pentru Postul Mare semnat de papa Francisc la 26 decembrie 2013, cu tema "S-a făcut sărac pentru a ne îmbogăți cu sărăcia sa (2Cor 8,9)".

Rubrica "Actualitatea" conține alte două articole care au ca temă activitatea neobositului papă Francisc. Astfel, părintele Mihai Patrașcu publică, sub titlul "Papa Francisc: De ce ne spovedim", câteva fragmente din cateheza de la audiența generală de miercuri, 19 februarie, iar Andrei Stolnicu publică "Întâlnirea papei cu logodnicii", cu referire la întâlnirea papei Francisc cu aproximativ 25.000 de tineri logodnici din circa 30 de țări, întâlnire care a avut loc în Piața "Sfântul Petru" din Vatican, vineri, 14 februarie 2014.

Continuă seria de articole comemorative dedicate episcopului martir dr. Anton Durcovici, care va fi ridicat la cinstea altarelor la 17 mai a.c. Astfel, părintele profesor dr. Anton Despinescu publică articolul intitulat "Primiți, cu mult curaj, crucea", pornind de la cuvintele pe care episcopul Anton Durcovici le-a adresat enoriașilor săi din Dieceza de Romano-Catolică de Iași în anii prigoanei comuniste.

Părintele Cornel Cadar publică un interesant articol intitulat "Ep. Anton Durcovici. Locuri pe unde a trecut", autorul întocmindu-și studiul pe baza registrului "Liber Missarum. 1943-1949", în cuprinsul căruia episcopul Anton Durcovici și-a notat cu scrupulozitate unde și când a celebrat Liturghia în zilele din perioada sus-menționată.

Rubrica "Mesajul sfinților" găzduiește articolul intitulat "Episcopul Anton Durcovici. Anticamera persecuției " scris de dr. Dănuț Doboș, cu referință la aspecte comune asemănătoare în viața martirică a episcopilor Anton Durcovici și Ioan Suciu, episcop greco-catolic, uciși de comuniști prin înfometare în penitenciarul de la Sighetu-Marmației. Pagina 18 a revistei conține articolul intitulat "Impresii despre episcopul Anton Durcovici", care cuprinde cele mai interesante impresii primite la redacția revistei "Lumina creștinului", în urma concursului, lansat de revistă în luna ianuarie, cu întrebarea: "Ce v-a impresionat mai mult în viața episcopului Anton Durcovici?". Aceste impresii sunt semnate de Ana Feraru din Rotunda și Edith Pintea din Arad, desemnați, de altfel, câștigătorii din luna ianuarie ai concursului și beneficiarii premiului care constă într-o carte intitulată "Articole și studii despre viața și activitatea episcopului Anton Durcovici", apărută recent la editura "Sapientia" din Iași, sub coordonarea părintelui profesor dr. Ștefan Lupu.

Serialul "Din istoria revistei", publicat de părintele Cornel Cadar, a ajuns la episodul al XIII-lea și este dedicat directorului revistei "Lumina creștinului" în perioada martie 1936 - noiembrie 1937, părintele dr. Petru Pal.

Rubrica "Gânduri la centenar" cuprinde articolul "Mai multă lumină" semnat de părintele Emanuel Imbrea.

Rubrica "Istorie" este dedicată de dr. Dănuț Doboș unei figuri ilustre a laicatului catolic din Dieceza de Iași, profesoara de limba franceză Charlotte Sibi (1901-1989), colaboratoare de prestigiu la revista "Lumina creștinului" în perioada 1941-1943.

Continuă serialul dedicat, de părintele Iosif Dorcu, sanctuarelor mariane, în acest număr fiind prezentat sanctuarul de la Czestochowa (Polonia), unul dintre marile sanctuare ale Europei.

Începând cu acest număr al revistei, în cadrul rubricii "Pentru tineri", părintele Felix Roca va aprofunda mesajul fiecărei fericiri evanghelice proclamate de Cristos, oprindu-se pentru început asupra primei fericiri: "Fericiți cei săraci în duh, pentru că a lor este împărăția cerurilor (Mt 5,3)". Articolul are titlul "Barca ușoară a vieții".

La fel de interesant este și interviul luat de părintele Florin Petru Sescu, preotului misionar Isidor Mîrț (Kenya), în cadrul rubricii "Misiuni", titlul articolului fiind: "Dacă educi o mamă, educi o națiune".

Recomandăm, de asemenea, articolele "Ucenici ai crucii", de părintele profesor dr. Anton Despinescu, în cadrul rubricii "Mesaj terezian", "Evangelii Gaudium în limba română", de Andrei Stolnicu, "Vizită în Italia", de părintele Adrian Blăjuță, cu referire la vizita efectuată în Italia de PS Petru Gherghel, în perioada 3-10 februarie 2014; "Adunare a Departamentului de Cercetare Biblică", de părintele Adrian Blăjuță; "La revedere, iubire", de părintele Felician Tiba, în cadrul rubricii "Pentru Familii"; "Trandafirii roșii și cei albi", istorioară morală de Cristofor von Schmidt, în cadrul rubricii "Pentru copii"; "Așa răspund copiii despre durerea lui Isus", prelucrare de părintele Felician Tiba; "Rănile păcatului" de părintele Cristian Chinez, în cadrul rubricii "Tablete spirituale"; "Petrecerile și abstinența la alcool", scris de asistenta socială Ramona Ciobanu, în cadrul rubricii "În apărarea sănătății"; poeziile "Inimă străpunsă" de Martin Cata respectiv "Șiroaie de sânge" de Petru Dugulescu.

Revista conține de asemenea rubricile tradiționale "Știri", "Poșta redacției", "Noutăți editoriale" și "Rebus", ultima rubrică fiind susținută de Magda Coșa.

În sfârșit, revista este bogat ilustrată cu fotografii, având pe copertă o fotografie cu episcopul Anton Durcovici realizată la Fărcășeni, cu prilejul vizitei canonice din 12 iunie 1948

Dr. Dănuț Doboș

* * *

Pentru abonamente la revista "Lumina creștinului" și la celelalte publicații ale Editurii "Presa Bună" consultați pagina de abonamente.


 

lecturi: 57.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat