Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Comunicat al Sălii de Presă a Sfântului Scaun: Nouă structură de coordonare a afacerilor economice și administrative ale Sfântului Scaun și ale Statului Vatican

Sfântul Părinte a constituit o nouă structuri de coordonare pentru afacerile economice și administrative ale Sfântului Scaun și ale Statului Vatican.

Anunțul de astăzi (24 februarie 2014), vine ca urmare a recomandărilor revizuirii riguroase făcute de Comisia Referentă de Studiu și de Direcție cu privire la Organizarea Structurii Economico-Administrative a Sfântului Scaun (COSEA). Ele au fost examinate și aprobate fie de Consiliul de Cardinali instituit pentru a-l sfătui pe Sfântul Părinte cu privire la reforma Curiei Romane, fie de Consiliul de 15 Cardinali "pentru studierea problemelor de organizare și economice ale Sfântului Scaun".

COSEA recomanda modificări pentru a simplifica și a consolida structurile de gestiune existente și a îmbunătăți coordonarea și supervizarea în tot Sfântul Scaun și Statul Vatican. COSEA recomanda o angajare explicită pentru adoptarea principiilor contabile, de gestiune financiară acceptate în general și pentru procedura de raport financiar, împreună cu controale interne avansate, transparență și conducere.

Modificările vor permite implicarea mai explicită a experților de înalt nivel de experiență în administrație financiară, planificare și reporting. Ele vor garanta o mai bună utilizare a resurselor, îmbunătățind suportul disponibil pentru diferite programe, îndeosebi cel îndreptate spre lucrul cu săracii și marginalizații.

Modificările anunțate de Sfântul Părinte sunt:

1. Instituirea unui nou Secretariat pentru Economie, care va avea autoritate asupra tuturor activităților economice și administrative în cadrul Sfântului Scaun și al Statului Vatican. Secretariatul va fi responsabil, printre celelalte lucruri, pentru pregătirea unui buget anual pentru Sfântul Scaun și Statul Vatican, precum și planificarea financiară și diferitele funcțiuni de suport, cum ar fi resursele umane și aprovizionarea. În afară de asta secretariatul va fi ținut să întocmească bilanțul detaliat al Sfântului Scaun și al Statului Vatican.

2. Secretariatul pentru Economie va pune în practică directivele formulate de un nou Consiliu pentru Economie: un consiliu de 15 membri, compus din opt cardinali sau episcopi, care reflectă universalitatea Bisericii, și șapte experți laici de naționalități diferite cu competențe financiare și profesionalitate recunoscută. Consiliul se va reuni periodic pentru a evalua directive și practici concrete și a pregăti și a analiza raporturile despre activitățile economice-administrative ale Sfântului Scaun.

3. Secretariatul pentru Economie va fi condus de un cardinal prefect care va face referință la Consiliul pentru Economie. Un secretar general va colabora cu cardinalul prefect în gestionarea activităților zilnice.

4. Sfântul Părinte l-a numit pe cardinalul George Pell, actual arhiepiscop de Sydney, Australia, ca prefect al Secretariatului pentru Economie.

5. Noile dispoziții cuprind și numirea unui revizor general, numit de Sfântul Părinte, care va fi înzestrat cu puterea de a desfășura revizii ale oricărei agenții sau instituții a Sfântului Scaun și a Statului Vatican.

6. Modificările confirmă rolul APSA ca Bancă Centrală a Vaticanului, cu toate obligațiile și responsabilitățile instituțiilor analoge din toată lumea.

7. AIF va continua să desfășoare rolul său actual și fundamental de supraveghere prudențială și disciplină a activităților în cadrul Sfântului Scaun și al Statului Vatican.

S-a cerut prefectului noului Secretariat pentru Economie să-și înceapă misiunea cât mai curând posibil. El va pregăti statutele și celelalte chestiuni legate de asistența consilierilor necesari și va lucra cu COSEA pentru a completa realizarea acestor dispoziții aprobate de Sfântul Părinte

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat