Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Cardinalul Poli: "O Biserică ce se apropie, grație apropierii lui Francisc"

De H. Sergio Mora

Printre noii cardinali creați de papa Francisc în consistoriul de sâmbătă dimineață (22 februarie 2014) era și "succesorul" său la Buenos Aires, arhiepiscopul Mario Poli. Noul cardinal, sâmbătă după-amiază, la sfârșitul vizitelor de curtoazie, mergea la locuința sa romană, la câțiva kilometri de Vatican. Mai întâi o persoană și apoi trei surori s-au oferit să-l însoțească în mașină, însă Poli a preferat să meargă cu mijloacele publice. Și chiar în timp ce mergea la stația de autobuz, a întâlnit agenția Zenit cu care a vorbit despre papa Francisc și despre Biserica de astăzi. Prezentăm în continuare interviul:

• Cel care trăia alături de Bergoglio spune că s-a schimbat mult. De ce, mai înainte cum era?

Card. Poli: Mi se pare o afirmație exagerată. Este adevărat că din 1992, an în care a fost numit arhiepiscop de Buenos Aires, și chiar mai înainte când era auxiliar, vicar general cu cardinalul Qarracine, apoi episcop, cardinal, președinte al Conferinței Episcopale Argentiniene etc., a avut atâtea responsabilități și era mereu foarte obosit. A menținut mereu buna dispoziție însă, acea spiritualitate care-l caracterizează și a fost mereu foarte creativ cu Evanghelia, cum este și acum, pentru că papa este un mare cititor al Scripturii. Și toate acestea acum le manifestă în magisteriul său universal. Și face asta foarte bine! Aceasta este noutatea: o mare vână pastorală care nu pierde statura morală și doctrinală. Cred că aceasta este cheia pentru a-l înțelege pe pontif.

• Mai în detaliu, pentru dumneavoastră care-l cunoașteți îndeaproape de mulți ani, care sunt caracteristicile papei?

Card. Poli: Are un mare echilibru. Și apoi capacitatea de a asculta, mereu; am văzut asta joi și vineri (zilele reuniunilor cardinalilor pentru consistoriu n.r.), papa a rămas să asculte tot timpul. Acest lucru l-au făcut toți pontifii din ultimele timpuri. Aici, la Roma, sunt sinoadele, episcopii, experții și așa mai departe, deci prin intermediul lor papa ascultă glasul Bisericii. Astăzi Magisteriul Bisericii are posibilitatea de a aduna mai întâi și după aceea a păstra, pentru ca apoi să elaboreze; în sfârșit cuvântul papei dă formă magisteriului și autorității. Caracteristica principală a papei Francisc este să știe să asculte mult. Și acest lucru noi l-am văzut foarte bine când eram auxiliarii săi la Buenos Aires.

• Cum a influențat asupra lui Bergoglio harul de a fi pontif?

Card. Poli: Francisc spune mereu că Duhul Sfânt e cel care-i dă forța și veselia. Continuă să se trezească foarte devreme, fizic se simte foarte bine, trebuie recunoscut că aici, la Roma, toți l-au luat în grijă imediat. Noi, în Argentina, așa cum spuneam, îl vedeam adesea foarte obosit, avea greutăți să stea mult timp în picioare datorită unei probleme cu picioarele. Astăzi are o vitalitate surprinzătoare, cu adevărat mi se pare că Dumnezeu are grijă de apostolul său.

• În Argentina, se văd roade de convertire grație lui Francisc?

Card. Poli: În Argentina, alegerea lui Bergoglio este cel mai bun lucru care ni s-a întâmplat și se vede la orice nivel: de la oamenii care păstrează o fotografie de-a lui la toate persoanele care, grație lui, s-au apropiat de Biserică. Acest lucru îl confirmă toți: preoții, rectorii sanctuarelor, capelanii din spitale, din închisori... A fost o mare apropiere de Biserică, rod al apropierii papei de oameni. A trezit mare simpatie, aceeași de care se bucura la Buenos Aires, grație acestei carisme așa de frumoase care atrage persoanele. Și asta nu se întâmplă numai în Argentina, ci și la nivel universal, în diferitele limbi, în Filipine ca și în Burundi, așa cum ne-au conformat înșiși cardinalii în timpul consistoriului.

• Și printre oamenii săraci din Argentina se simte acest "efect Francisc"?

Card. Poli: Când merg la periferii împreună cu ceilalți preoți cu care mențin relațiile cu acești oameni, văd că papa are un milion de prieteni: fiecare dintre aceste persoane are o amintire a fostului arhiepiscop de Buenos Aires. Nu știu cum, nici când, dar fiecare are un tablou al lui, o fotografie a lui și îmi povestesc când a intrat în casele lor și așa mai departe. Au o amintire foarte limpede a acelor momente și cred că astăzi a simți un papă așa de apropiat este o mare bucurie pentru oameni. Există o vorbă în Argentina pe care o auzeam mereu de mici copii: "Pe papa trebuie să-l iubim". Francisc realizează asta: oamenii îl iubesc, așa cum l-au iubit pe Benedict al XVI-lea, mai ales după renunțarea sa exemplară.

• Mai povestiți-ne ceva despre papa Benedict...

Card. Poli: Pentru mine este un om înțelept, sfânt, un bătrân venerabil care a ajuns la anii săi de maturitate făcând pași importanți. Ne-a lăsat un magisteriu prolific și o teologie extraordinară. Mai ales în trilogia sa despre Isus din Nazaret, pe care după ce am citit-o o recomand mereu tuturor seminariștilor, preoților și oricui care n-a avut încă ocazia s-o citească. Apogeul adevărului și autenticității lui Benedict al XVI-lea a fost renunțarea sa virtuoasă și exemplară. Cred că ea va fi un obligatoriu punct de referință pentru a demonstra ce înseamnă a nu se alipi de nicio putere, mai ales de cea papală care nu este o putere ci o slujire. În pofida criticilor pe care le-a primit și a exemplului unui papa ca Ioan Paul al II-lea care n-a coborât de pe cruce până în ultimul moment, el a avut această luciditate de a face o alegere de acest gen. Și tocmai acest lucru a dat naștere tuturor harurilor pe care astăzi le trăim.

• Biserica trăiește deci un moment deosebit, grație ultimilor pontifi care se poate spune că sunt unul mai bun decât altul?

Card. Poli: Ca profesor de istoria Bisericii, pot spune că în secolul al XX-lea am avut papi buni, sfinți și că realmente fiecare a lăsat un magisteriu fantastic, o Biserică misionară, vie, serioasă, în pofida păcatelor sale datorate slăbiciunilor noastre. Totuși este o Biserică ce are o față în care se reflectă fața lui Dumnezeu.

(După Zenit, 24 februarie 2014)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 16.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat