Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

De la consiliul celor opt

Reforma papei? "Proximitate, îngrijire și păzire"

De Vincenzo Corrado

"Un bilanț desigur pozitiv" al primelor trei sesiuni de lucru ale Consiliului de cardinali, în timp ce lucrul continuă "cu repeziciune, dar nu cu grabă, datorită seriozității chestiunii". La încheierea celei de-a treia reuniuni (17-19 februarie 2014), l-am întâlnit pe Monseniorul Marcello Semeraro, secretar al Consiliului cardinalilor. În colocviu, episcopul vorbește despre toate temele pe tapet: de la obiectivele consiliului la reforma Curiei, de la chestionarul sinodului la așteptările create, de la munca viitoare la primul an de pontificat al lui Francisc...

• Care este bilanțul acestor prime trei întâlniri?

"Bilanțul este desigur pozitiv. Activitatea Consiliului cardinalilor se desfășoară pe cei doi versanți pentru care a fost instituit: viața Bisericii și reforma Curiei Romane. Cât privește primul, este cunoscut că ei, cardinalii, au formulat deja câteva propuneri papei, ca acelea referitoare la următoarea Adunare a Sinodului episcopilor și la instituirea unei comisii pentru protecția copiilor și atenția pastorală față de victimele abuzurilor. Cât privește curia, cei opt analizează progresiv contribuțiile derivate dintr-o vastă consultare făcută la timpul său fie printre conducătorii de dicasterii, fie printre episcopatele din zonele geografice de referință ale fiecărui cardinal membru al consiliului".

• Există cuvinte-cheie pentru a fotografia munca din aceste luni?

"Instituirea celor opt a lărgit desigur pentru papa spațiile «sfătuirii», adăugând la cele existente deja un organism foarte agil, reprezentativ al Colegiului Cardinalilor, dar și al episcopatului în marile zone mondiale. Cred că, în această privință, sinodalitate este un cuvânt cheie pentru a indica metoda de lucru și că termenul pastoralitate indică suficient de clar intenția și scopul".

• În actul pontifical, cu care este instituit consiliul, papa îi precizează și finalitățile: "Să-l ajute pe Sfântul Părinte în conducerea Bisericii Universale" și "să studieze un proiect de revizuire a constituției apostolice Pastor bonus despre Curia Romană". Ne puteți clarifica termenii? A ajuta subînțelege incapacitate?

"Virtutea cea mai necesară pentru cel care conduce este, conform sfântului Toma, prudența, care în perspectiva unei virtuți «politice» este orânduită spre binele comun. Printre categoriile care-i formează semnificația există și umilința care induce la a cere sfat de la alții. Așadar, nicidecum incapacitate. Alegerea papei este mai degrabă exercitare a unei virtuți cardinale. Necesară în cel care este pus la conducerea unei comunități".

• Mult interes în opinia publică a trezit chestionarul răspândit pe rază largă pentru următorul Sinod despre familie. O formă de consultare nouă, care a avut consensuri enorme, dar și critici. Nu există riscul de a fi creat o așteptare a oamenilor cu privire la puncte delicate, cum ar fi împărtășania dată divorțaților, care după aceea nu va putea să fie satisfăcută?

"Chestionarul a fost și pentru Bisericile noastre din Italia o ocazie importantă pentru un discernământ aprofundat cu privire la situația familiei și a pastorației familiei. El a fost primit cu mult interes și chiar cu mare bucurie datorită stilului de ascultare pe care-l comportă. Eventuale evidențieri trebuie să se atribuie dorinței de a vedea lărgită această posibilitate de ascultare. Cât privește așteptările, cele ale unui creștin nu vor putea decât să fie ale unei cunoașteri tot mai aprofundate a voinței Domnului: lucru care are loc mereu atunci când există climatul spiritual corect, o studiere atentă și competentă și angajarea de a sta în comuniunea eclezială. Acestea sunt în mod substanțial căile care, conform Dei Verbum 8, conduc Biserica spre plinătatea adevărului".

Cu privire la reforma curiei. La ce punct s-a ajuns? Ce timpuri sunt prevăzute?

"Reforma curiei este a doua dintre finalitățile stabilite de papa în constituirea Colegiului. După o privire generală, atenția lor s-a îndreptat înainte de toate spre fiecare congregație care, așa cum se știe, sunt nouă. Cu privire la fiecare dintre ele, pe baza unui raport introductiv, cardinalii au exprimat propriile considerații căutând mereu o convergență în vederea propunerilor care trebuie prezentate papei pentru ca ele să corespundă mai bine exigențele schimbate și reînnoite cerute de viața Bisericii în lumea întreagă. Munca este angajantă și intensă; cardinalii acționează cu rapiditate, dar nu cu grabă, datorită seriozității chestiunii. Totuși, este cunoscut deja calendarul de lucru, care prevede deja alte două sesiuni în aprilie și în iulie. Un ritm, după cum se vede, foarte cadențat".

Peste câteva zile este prima aniversare a alegerii papei Francisc. Ce s-a schimbat pentru Biserică din acea zi de 13 martie 2013?

"Succesiunea unui nou papă, pentru cel care - așa cum ar spune sfântul Ignațiu - are acel sentire cum Ecclesia corect, este mereu un mesaj al lui Dumnezeu și, de asemenea, o interpelare adresată Bisericii. Încă de la prima sa apariție, în papa Francisc s-a perceput intensitatea unui mesaj spiritual prin care atâția oameni - nu numai catolicii - îl recunosc ca un conducător moral autentic. El n-a început cu propunerea unui program, nici măcar de «reformă» - acesta, eventual, astăzi se recunoaște în Evangelii gaudium, care este stimulentul energic la o ieșire misionară, pentru că bucuria Evangheliei nu poate să fie reținută - ci prin indicarea unui stil, care reînnoiește pentru om vechea istorie a samariteanului: apropiere, îngrijire și păzire. El, cel mai mult, locuiește în acest stil".

(După agenția SIR, luni, 24 februarie 2014)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat