Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Vatican: Angelus (23 februarie 2014)

Iubiți frați și surori, bună ziua!

În lectura a doua din această duminică sfântul Paul afirmă: "Nimeni să nu se laude cu oamenii, căci toate sunt ale voastre: fie Paul, fie Apolo, fie Chefa, fie lumea, fie viața, fie moartea, fie cele prezente, fie cele viitoare: toate sunt ale voastre, iar voi sunteți ai lui Cristos, iar Cristos al lui Dumnezeu" (1Cor 3,21-23). De ce spune asta apostolul? Pentru că problema pe care apostolul o are în fața este aceea a diviziunilor în comunitatea din Corint, unde s-au format grupuri care făceau referință la diferiții predicatori considerându-i conducătorii lor; spuneam: "Eu sunt al lui Paul, eu sunt al lui Apolo, eu sunt al lui Chefa..." (1,12). Sfântul Paul explică faptul că acest mod de a gândi este greșit, deoarece comunitatea nu aparține apostolilor, ci ei - apostolii - aparțin comunității; însă comunitatea, în întregime, aparține lui Cristos!

Din această apartenență derivă că în comunitățile creștine - dieceze, parohii, asociații, mișcări - diferențele nu pot să contrazică faptul că toți, prin Botez, avem aceeași demnitate: toți, în Isus Cristos, suntem fii ai lui Dumnezeu. Și aceasta este demnitatea noastră: în Isus Cristos suntem fii ai lui Dumnezeu! Cei care au primit o slujire de conducere, de predicare, de a administra Sacramentele, nu trebuie să se considere proprietari ai unor puteri speciale, stăpâni, ci să fie în slujba comunității, ajutând-o să parcurgă cu bucurie drumul sfințeniei.

Biserica încredințează astăzi mărturia acestui stil de viață pastorală noilor cardinali, cu care am celebrat astăzi sfânta Liturghie. Putem să-i salutăm cu toții pe noii cardinali, cu aplauze. Să-i salutăm pe toți! Consistoriul de ieri și celebrarea euharistică de astăzi ne-au oferit o ocazie prețioasă pentru a experimenta catolicitatea, universalitatea Bisericii, bine reprezentată de proveniența variată a membrilor Colegiului Cardinalilor, adunați strânsă comuniune în jurul Succesorului lui Petru. Și fie ca Domnul să ne dea harul de a lucra pentru unitatea Bisericii, de a construi această unitate, pentru că unitatea este mai importantă decât conflictele! Unitatea Bisericii este a lui Cristos, conflictele sunt probleme care nu sunt mereu ale lui Cristos.

Momentele liturgice și de sărbătoare, pe care am avut oportunitatea de a le trăi în decursul ultimelor două zile, să întărească în noi toți credința, iubirea față de Cristos și față de Biserica sa! Vă invit și să-i susțineți pe acești Păstori și să-i asistați cu rugăciunea, pentru ca ei să conducă mereu cu zel poporul care le-a fost încredințat, arătând tuturor duioșia și iubirea Domnului. Dar câtă nevoie de rugăciune are un episcop, un cardinal, un papă, pentru ca să poată ajuta poporul lui Dumnezeu să meargă înainte! Spun "să ajute", adică să slujească poporul lui Dumnezeu, pentru că vocația episcopului, a cardinalului și a papei este tocmai aceasta: să fie slujitor, să slujească în numele lui Cristos. Rugați-vă pentru noi, pentru ca să fim slujitori buni: slujitori buni, nu stăpâni buni! Toți împreună, episcopi, preoți, persoane consacrate și credincioși laici trebuie să oferim mărturia unei Biserici fidele față de Cristos, însuflețite de dorința de a-i sluji pe frați și gata să meargă cu curaj în întâmpinarea așteptărilor și exigențelor spirituale ale bărbaților și femeilor din timpul nostru. Sfânta Fecioară Maria să ne însoțească și să ne ocrotească pe acest drum.

_______________

După Angelus

Salut pe toți pelerinii prezenți, îndeosebi pe cei veniți cu ocazia Consistoriului, pentru a-i însoți pe noii cardinali; și mulțumesc mult țărilor care au voit să fie prezente la acest eveniment cu delegații oficiale.

Salut pe studenții din Tolosa și comunitatea venezuelanilor care locuiesc în Italia.

Salut pe credincioșii din Caltanissetta, Reggio Calabria, Sortino, Altamura, Ruvo și Lido degli Estensi; pe tinerii din Reggio Emilia și pe cei din dieceza de Lodi; Asociația ciclistă din Agrigento și pe voluntarii de la Protecția Civilă din Bassa Padovana.

Tuturor vă doresc duminică frumoasă și poftă bună. La revedere!

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 20.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat