Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Consistoriu ordinar public pentru crearea a 19 noi cardinali

Sâmbătă, 22 februarie 2014, în bazilica vaticană, Sfântul Părinte Francisc a ținut un Consistoriu Ordinar Public pentru crearea a 19 noi cardinali.

La deschiderea Consistoriului, secretarul de stat Pietro Parolin, primul dintre noii cardinali, a adresat papei un mesaj de salut și recunoștință, în numele tuturor noilor cardinali.

Celebrarea a început cu salutul, rugăciunea și proclamarea Evangheliei (Mc 10,32-45). Apoi papa a ținut alocuțiunea sa.

Sfântul Părinte a citit apoi formula de creare și a proclamat solemn numele noilor cardinali, anunțându-i ordinul prezbiteral sau diaconal.

Ritul a continuat cu mărturisirea de credință a noilor cardinali în fața poporului lui Dumnezeu și jurământul de fidelitate și de ascultare față de papa și față de succesorii săi.

Noii cardinali, după ordinea de creare, au îngenuncheat apoi în fața Sfântului Părinte care le-a impus tichia și bereta de cardinal, le-a încredințat inelul și a acordat fiecăruia o biserică din Roma ca semn de participare la grija pastorală a papei în urbe. După încredințare bulei de creare de cardinal și de acordare a titlului sau a diaconiei, Sfântul Părinte Francisc a schimbat cu fiecare neocardinal îmbrățișarea păcii.

Printre noii cardinali creați astăzi, în bazilică nu era prezent cardinalul Loris Francesco Capovilla, căruia bereta de cardinal îi va fi încredințată în zilele următoare la Sotto il Monte, localitatea natală a fericitului Ioan al XXIII-lea, unde locuiește bătrânul neo-cardinal.

La Consistoriul Ordinar Public de astăzi în bazilica "Sfântul Petru" era prezent, alături de cardinalii din Ordinul Episcopilor, papa emerit Benedict al XVI-lea.

În continuare prezentăm alocuțiunea pe care Sfântul Părinte a rostit-o în cursul Consistoriului și salutul inițial al cardinalului Parolin:

Alocuțiunea Sfântului Părinte Francisc

"Isus mergea înaintea lor..." (Mc 10,32).

Și în acest moment Isus merge înaintea noastră. El este mereu înaintea noastră. El ne precede și ne deschide calea... Și aceasta este încrederea noastră și bucuria noastră: să fim discipolii săi, să stăm cu el, să mergem în urma lui, să-l urmăm...

Când am celebrat împreună cu cardinalii prima sfântă Liturghie în Capela Sixtină, "a merge" a fost primul cuvânt pe care Domnul ni l-a propus: a merge, și apoi a construi și a mărturisi.

Astăzi revine acel cuvânt, dar ca un act, ca acțiune a lui Isus care continuă: "Isus mergea...". Asta ne uimește în Evanghelii: Isus merge mult și îi instruiește pe ai săi de-a lungul drumului. Acest lucru este important. Isus n-a venit să învețe o filozofie, o ideologie... ci o "cale", un drum care trebuie parcurs cu el, și drumul se învață parcurgându-l, mergând. Da, iubiți Frați, aceasta este bucuria noastră: să mergem cu Isus.

Și acest lucru nu este ușor, nu este comod, pentru că drumul pe care Isus îl alege este calea crucii. În timp ce sunt pe drum, el le vorbește discipolilor săi despre ceea ce i se va întâmpla la Ierusalim: prevestește pătimirea, moartea și învierea sa. Și ei sunt "uimiți" și "plini de teamă". Uimiți, desigur, deoarece pentru ei a urca la Ierusalim însemna a participa la triumful lui Mesia, la victoria sa - se vede asta din cererea lui Iacob și Ioan; și plini de teamă pentru ceea ce Isus va trebui să sufere și ceea ce și ei riscau să sufere.

Diferite de discipolii de atunci, noi știm că Isus a învins și n-ar trebui să ne fie frică de cruce, dimpotrivă, în cruce avem speranța noastră. Și totuși, și noi suntem mereu umani, păcătoși și suntem expuși ispitei de a gândi în maniera oamenilor și nu a lui Dumnezeu.

Și atunci când se gândește în mod lumesc, care este consecința? Spune Evanghelia: "Cei zece au fost cuprinși de indignare față de Iacob și Ioan" (v. 41). Au fost cuprinși de indignare. Dacă prevalează mentalitatea lumii, vin rivalitățile, invidiile, facțiunile...

Așadar acest cuvânt pe care astăzi Domnul ni-l adresează este atât de salutar! Ne purifică interior, face lumină în conștiințele noastre și ne ajută să ne sintonizăm pe deplin cu Isus și să facem asta împreună, în momentul în care Colegiul Cardinalilor se mărește cu intrarea de noi membri.

"Chemându-i la sine, Isus..." (Mc 10,42). Iată celălalt gest al Domnului. De-a lungul drumului își dă seama că este nevoie să le vorbească celor doisprezece, se oprește și îi cheamă la sine. fraților, să lăsăm ca Domnul Isus să ne cheme la sine! Să ne lăsăm con-vocați de el. Și să-l ascultăm, cu bucuria de a primi împreună Cuvântul său, de a ne lăsa instruiți de el și de Duhul Sfânt, pentru a deveni tot mai mult o singură inimă și un singur suflet, în jurul Lui.

Și în timp ce suntem așa, convocați, "chemați la sine" de unicul nostru Învățător, vă spun de ce anume are nevoie Biserica: are nevoie de voi, de colaborarea voastră, și mai înainte încă de comuniunea voastră, cum mine și între voi. Biserica are nevoie de curajul vostru, pentru a vesti Evanghelia în orice ocazie oportună și inoportună, și pentru a da mărturie despre adevăr. Biserica are nevoie de rugăciunea voastră, pentru drumul bun al turmei lui Cristos, rugăciunea - să nu uităm asta! - care, cu vestirea Cuvântului, este prima misiune a episcopului. Biserica are nevoie de compasiunea voastră mai ales în acest moment de durere și suferință în atâtea țări din lume. Să exprimăm împreună apropierea noastră spirituală de comunitățile ecleziale, de toți creștinii care suferă discriminări și persecuții. Trebuie să luptăm împotriva oricărei discriminări! Biserica are nevoie de rugăciunea noastră pentru ei, pentru ca să fie tari în credință și să știe să reacționeze la rău cu binele. Și această rugăciune a noastră se extinde la fiecare bărbat și femeie care îndură nedreptate din cauza convingerilor sale religioase.

Biserica are nevoie de noi și pentru ca să fim oameni ai păcii și să facem pacea cu faptele noastre, cu dorințele noastre, cu rugăciunile noastre. Să facem pacea! Artizani ai păcii! Pentru aceasta să invocăm pacea și reconcilierea pentru popoarele care în aceste timpuri sunt încercate de violență, de excludere și de război.

Mulțumesc, Fraților preaiubiți! Mulțumesc! Să mergem împreună în urma Domnului și să ne lăsăm tot mai mult convocați de el, în mijlocul poporului credincios, al sfântului popor credincios al lui Dumnezeu, al sfintei maici Biserici. Mulțumesc!

Franciscus

_______________________

Mesajul de omagiu al cardinalului Pietro Parolin

Sfinte Părinte,

Cu suflet emoționat și agitat, Vă adresez un salut evlavios în numele meu și al celorlalți Episcopi pe care astăzi Sanctitatea Voastră îi agregă la Colegiul Cardinalilor.

Îl salutăm, cu același afect și venerație, pe papa emerit, Sanctitatea Sa Benedict al XVI-lea, bucuroși pentru prezența sa în mijlocul nostru.

Aș vrea să rezum și să exprim multele gânduri și sentimente care se îngrămădesc în minte și în inima cu două cuvinte. Primul este: "mulțumesc".

Mulțumim, Sfinte Părinte, pentru marea încredere manifestată în privința noastră! Este încrederea că vom ști să răspundem, cu fidelitate, generozitate și perseverență, la chemarea conținută în simbolul purpurei și explicată de îndemnul care însoțește impunerea beretei, de a fi gata "să ne comportăm cu tărie usque ad sanguinis effusionem pentru creșterea credinței creștine, pentru pacea și liniștea poporului lui Dumnezeu și pentru libertatea și răspândirea Sfintei Biserici Romane".

Dacă, încă de la începutul drumului nostru vocațional și grație exemplului bun al atâtor frați și surori, care ne-au însoțit în diferitele faze ale vieții, am primit harul de a înțelege că a fi discipoli ai lui Isus înseamnă a ne îmbarca într-o aventură de sfințenie și de iubire, a cărei măsură este aceea de a nu avea măsură și care poate să ceară și darul vieții - așa cum s-a întâmplat și se întâmplă pentru atâția creștini în lume - astăzi, într-un anumit sens, ratificăm în mod public și solemn această opțiune.

Faptul de a fi cardinali ne abilitează la o misiune și la o slujire ecleziale și mai încărcate de responsabilități și cere o voință tot mai mare de a asuma stilul Fiului lui Dumnezeu, care a venit în mijlocul nostru ca acela care slujește (cf. Lc 22,25-27), și de a-l urma în dăruirea sa de iubire umilă și totală pentru Biserica mireasa sa, pe Cruce. "Pe acel lemn - spunea papa Benedict - bobul de grâu, lăsat de Tatăl să cadă în ogorul lumii, moare pentru a deveni rod copt. Pentru aceasta este nevoie de o înrădăcinare și mai profundă și trainică în Cristos, în așa fel încât să putem spune cu sfântul Paul «nu mai trăiesc eu, ci Cristos trăiește în mine» (Gal 2,20)" (Omilia în Consistoriul Ordinar Public, 20 noiembrie 2010).

Nu în manieră diferită se exprima Sanctitatea Voastră în scrisoarea frumoasă și afectuoasă pe care ne-ați trimis-o după anunțarea numirii și pentru care vă suntem profund recunoscători. Dumneavoastră ne aminteați: "Cardinalatul nu înseamnă o promovare, nici o onoare, nici o decorație; pur și simplu este o slujire care cere lărgirea privirii și lărgirea inimii. Și, deși pare un paradox, acest a putea privi mai departe și a iubi mai universal cu intensitate mai mare se poate dobândi numai urmând aceeași cale a Domnului: calea înjosirii și a umilinței, luând formă de servitor (cf. Fil 2,5-8). De aceea cer, vă rog, să primești această desemnare cu o inimă simplă și umilă".

Al doilea cuvânt este: "Iată-mă". Sunt pline paginile Bibliei de acest cuvânt, pentru că a răsunat pe buzele tuturor celor care au primit chemarea lui Dumnezeu și s-au pus la dispoziția sa pentru a realiza un proiect de mântuire și de pace. Și noi îl rostim astăzi. Și am vrea să facem asta cu sinceritate și convingere profunde, cu aceeași credință a lui Abraham, "părintele nostru în credință" (Rom 14,11), și a Mariei, slujitoarea umilă a Domnului (cf. Lc 1,48), cu umilința celui care se încrede mai mult pe harul lui Dumnezeu și pe rugăciunile Bisericii decât pe slabele sale voințe și pe forțele sale fragile.

Iată-ne, așadar, Sfinte Părinte, pentru a asuma acea misiune pe care inserarea în Colegiul Cardinalilor o semnifică și o comportă, adică de a fi colaboratori speciali ai dumneavoastră, uniți mai strâns cu Biserica din Roma și cu acela care "prezidează în caritate" și martori ai unității Bisericii și ai universalității sale, continuând cu entuziasm reînnoit în desfășurarea misiunilor specifice încredințate nouă, în Curia Romană sau în diferitele sedii episcopale.

Iată-ne, Sfinte Părinte, pentru a merge, a edifica și a mărturisi împreună, așa cum chiar Dumneavoastră ne îndemnați să facem în prima zi a pontificatului, cu curajul "de a merge în prezența Domnului, cu Crucea Domnului; de a edifica Biserica pe sângele Domnului, care este vărsat pe Cruce; și de a mărturisi unica glorie: pe Cristos Răstignit. Și astfel Biserica va merge înainte" (Omilia de la Sfânta Liturghie cu Cardinalii, 14 martie 2013).

Iată-ne, Sfinte Părinte, pentru a întreprinde și a continua, cu dumneavoastră și sub conducerea Dumneavoastră, "drumul unei convertiri pastorale și misionare, care nu poate să lase lucrurile așa cum sunt", constituindu-ne în toate regiunile pământului într-o "stare permanentă de misiune" (cf. EG 25), conform orientărilor Conciliului Ecumenic al II-lea din Vatican.

Vă asigurăm de rugăciunea noastră și încredințăm propunerile noastre Mariei, Mama Bisericii și Regina Apostolilor. Ea, împreună cu sfântul Iosif, cu fericitul Ioan al XXIII-lea și cu toți sfinții să mijlocească pentru Dumneavoastră, Sfinte Părinte, pentru noi toți prezenți aici, pentru Biserică și lumea întreagă!

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat