Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Consistoriul: provocările pastorale ale familiei și păcii în lume

De Salvatore Cernuzio

Antropologia creștină a familiei și raportul său cu cultura secularizată actuală, locurile pastorației familiale, divorțații recăsătoriți și problemele despre validitatea căsătoriei. Acestea sunt temele aflate în centrul celei de-a doua zile de Consistoriu, în desfășurare în Aula Nouă a Sinodului din Vatican, așa cum a confirmat părintele Federico Lombardi în briefingul de astăzi (21 februarie 2014), în Sala de Presă Vaticană.

Într-un climat "senin", "nu de plângere", ci de "realism", cei 150 de cardinali prezenți au continuat să vorbească despre familie, încercând să găsească un răspuns la provocările și la așteptările pastorală, însă fără a anticipa lucrarea Sinodului din octombrie.

Directorul Sălii de Presă a amintit imediat cuvintele solidare ale lui Francisc pentru cardinalii din Ucraina, tulburată în aceste zile de violențe și proteste. Apoi a citit o declarație, "încredințată" lui de Colegiul Cardinalilor și aprobată de papa ca declarație formală a Consistoriului, în care este reafirmată rugăciunea Bisericii pentru toate țările sfâșiate de persecuții și conflicte interne și condamnarea oricărei violențe săvârșite în numele apartenenței religioase.

Îndeosebi, părintele Lombardi a remarcat voința papei și a cardinalilor de a da, în acest moment, "un semnal clar al conștiinței lor cu privire la toate problemele care există astăzi în omenire", dintre care multe "sunt cu adevărat teribile și dramatice", "nefiind străine de gândul și de inima părinților reuniți în Consistoriu".

Printre noutățile reuniunii de astăzi - a prezentat apoi iezuitul - numirea celor trei președinți ai Sinodului Familiei, care se vor alterna în timpul marii adunări din octombrie: cardinalul Vingt-Trois, arhiepiscop de Paris; cardinalul Tagle, arhiepiscop de Manila; cardinalul Damasceno Assis, arhiepiscop de Aparecida.

Între ieri după-amiază și astăzi, a mai afirmat purtătorul de cuvânt vatican, au fost 43 de intervenții ale cardinalilor din diferitele continente. Discuțiile vor continua după amiază, mulți cardinali au cerut cuvântul, dar "probabil că nu toți vor reuși să vorbească" dat fiind timpul puțin. "Unii - a explicat Lombardi - vor da oricum contribuțiile lor scris care vor fi adăugate apoi la actele Consistoriului".

Printre tematicile principale de astăzi: "o perspectivă amplă cu privire la viziunea despre familie" în optica antropologiei creștine, și "o evaluare a raportului dintre aceasta și contextul culturii secularizate care duce înainte viziuni despre realitate, despre familie, despre sexualitate, despre persoană foarte diferite". Nu se subevaluează "dificultatea viziunii creștine într-o cultură care desigur merge prevalent în alte direcții". Și de mai multe ori a fost evocată teologia trupului a lui Ioan Paul al II-lea, împreună cu documentele "clasice" precum Familiaris consortio, Catehismul Bisericii Catolice și așa mai departe.

Alte intervenții au atins tema pastorației familiei, analizând locurile, subiecții, grupurile de spiritualitate, parohiile etc., și insistând prevalent asupra temelor pregătirii la căsătorie și a spiritualității conjugale și familiale. O aluzie și la unele contexte specifice, precum familiile de imigrați sau de minorități religioase.

În centrul dezbaterii, desigur și problema divorțaților recăsătoriți și a admiterii la Sacramente. Apropierea de temă a fost "foarte interesantă", a spus părintele Lombardi, lipsită de orice formă de "tensiune" sau de "neliniște". Ca și ieri, n-a fost luată nicio decizie sau pronunțare în această privință, ci a fost reafirmată numai "marea angajare de a reuși să se conjuge fidelitatea față de Cuvântul lui Cristos și față de milostivire în viața Bisericii", cu mare "discernământ" și "atenție față de situațiile concrete".

"Consistoriul - a reafirmat purtătorul de cuvânt - nu vrea să condiționeze nici să prefigureze rezultatele Sinodului". Deci, "nu vă așteptați la o concluzie sau la o orientare precisă", ci numai "o introducere încurajatoare la drumul de doi ani ai adunării sinodale". Și evaluând intervențiile de astăzi, "pare că Biserica este pe drumul bun pentru a răspunde la provocările de astăzi".

În sfârșit, o serie de intervenții au tratat, "din punct de vedere juridic și canonic", procedurile "pentru chestiunile și cauzele în care se pune problema nulității", cum ar fi, adică, "eventual a îmbunătăți, a simplifica, a relua în considerare acest domeniu". Părintele Lombardi a mai prezentat că, la deschiderea reuniunii, papa a adresat un salut călduros cardinalului Silvano Piovanelli, arhiepiscop emerit de Firenze, pentru cei 90 de ani împliniți astăzi.

(După Zenit, 21 februarie 2014)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 17.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat