Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Conferința cardinalului Kasper

Cum se conjugă fidelitatea față de cuvântul lui Dumnezeu și milostivirea

O conferință foarte coerentă cu perspectiva indicată de papa Francisc. Un text care ne face să "privim cu realism la familie și să-i vedem cu profunzime inserarea în planul lui Dumnezeu". Având convingerea că "tot ceea ce este frumos din familie este vestit și de Evanghelie, pentru binele persoanelor și al omenirii". Părintele Federico Lombardi, directorul Sălii de Presă a Sfântului Scaun, a explicat astfel sensul conferinței lungi și articulate pe care cardinalul Walter Kasper a ținut-o în această dimineață, joi 20 februarie, în Aula Sinodului din Vatican, la ziua inaugurală a consistoriului extraordinar convocat de papa Francisc.

Conferința, în redactarea sa voluminoasă - lectura s-a întins timp de circa două ore - va rămâne în folosirea exclusivă a cardinalilor. De fapt a fost cerută de ei cu scopul de a avea o bază pe care să orienteze reflecția și discuția. Părintele Lombardi a oferit o largă sinteză jurnaliștilor în cursul briefingului desfășurat pe la ora prânzului, în Sala de Presă a Sfântului Scaun.

Este vorba în mod clar de o reflecție orientată spre redescoperirea evangheliei familiei. Primul punct al textului tratează despre familie în ordinea creației, propunându-i o viziune în perspectiva biblică a Genezei și a planului lui Dumnezeu.

Al doilea punct se referă în schimb la structurile păcatului în viața familiei. Adică sunt tratate problemele, tensiunile, înstrăinările care pun astăzi nenumărate provocări instituției familiale în societatea contemporană: de la dificultatea raportului dintre bărbat și femeie, dintre trup și spirit, dintre om și natură, la certurile și la tensiunile care se dezvoltă în familie, până la suferințele și la dificultățile femeilor și mamelor.

Al treilea punct se referă la familie în ordinea creștină a răscumpărării. "Și aici cardinalul Kasper, la rândul său - a afirmat Lombardi - preia cuvintele Evangheliei și al Noului Testament referitoare la familie, cuvintele lui Isus și cuvintele din Scrisoarea către Efeseni, împreună cu alte referințe neotestamentare, vorbind despre căsătorie ca sacrament, ca instrument al vindecării și chiar ca instrument al harului sfințitor". Din acest punct iezuitul a subliniat îndeosebi "un text foarte frumos, despre legea gradualității, despre faptul de a continua să creștem în mod mereu nou și mai profund în misterul lui Cristos".

Această lege a gradualității este prezentată ca un element foarte important pentru viața și pentru pastorația matrimonială și familială: "Nu înseamnă gradualitate a legii - a specificat părintele Lombardi - ci gradualitate, adică o creștere în înțelegerea și în realizarea legii și a Evangheliei, care este o lege de libertate. Credincioșii în situații adesea devenite dificile au nevoie de timp și de însoțitori răbdători pe drumul lor". Și probabil că tocmai în asta se găsește spiritul Papei Francisc, modul în care vorbește despre necesitatea unei Biserici care însoțește. Mai mult, cardinalul Kasper, așa cum a explicat directorul Sălii de Presă, "a făcut și câteva referințe la folosirea cuvintelor «te rog, mulțumesc și scuze» în viața zilnică pe drum conform spiritului Evangheliei". Cuvinte, așa cum se știe, indicate de mai multe ori de pontif ca indispensabile în viața de cuplu.

O parte foarte importantă a conferinței se referă la familie ca Biserică domestică. "Propunând o viziune pastorală a familiei astăzi și a situării ei în viața Bisericii - a notat Lombardi - Kasper insistă mult pe această temă". O viziune a Bisericii domestice considerate "cu o anumită lărgime: nu numai familia nucleară ci și familia care se lărgește, care este ospitalieră, care este loc de întâlnire, de spiritualitate familială, de grupuri de rugăciune". Textul evocă "și micile comunități, comunitățile de bază. În jurul ideii de Biserică domestică, punct central de vitalitate și de experiență a Bisericii, se dezvoltă așadar tema despre rolul familiei, a locului în viața Bisericii și în noua evanghelizare".

Aici conferința cardinalului introduce problema divorțaților recăsătoriți. O problemă tratată "pe larg - a subliniat părintele Lombardi - în mod diferențiat, reafirmând că e vorba de a ține împreună binomul indisolubil al fidelității față de cuvântul lui Isus și al milostivirii, al înțelegerii milostivirii lui Dumnezeu în viața persoanelor".

Spațiu, în intervenția cardinalului, și pentru temele care se referă la validitatea căsătoriei. Există un citat lung din discursul papei Francisc de la 24 ianuarie adresat oficialilor de la tribunalul Rota Romana, mai ales din partea în care subliniază că dimensiunea juridică și cea pastorală nu sunt în contrapoziție. Și există și multe referințe la contribuțiile pe care Joseph Ratzinger le-a dat - atât când era cardinal cât și când era pontif - pentru a trata aceste teme. Îndeosebi conferința, a mai explicat Lombardi, se oprește asupra faptului că "dincolo de rigorism și de laxism" este necesar "să se reflecteze dacă drumul sacramentului pocăinței este un drum cu care trebuie să se caute soluții la situațiile dificile. Și mai ales pentru divorțații recăsătoriți".

Lombardi a prezentat apoi că, indicând figura sfântului Alfons Maria de' Liguori, cardinalul Kasper a invitat să se privească la înțelepciunea sa pastorală și mai ales la discretio a sa: "«Îmi doresc - a spus Lombardi citându-l literalmente pe conferențiar - ca pe calea acestei discreții în decursul procesului sinodal vom reuși să găsim un răspuns comun pentru a mărturisi în mod credibil cuvântul lui Dumnezeu în situațiile umane dificile»". Un "mesaj de fidelitate, dar și de milostivire", a comentat iezuitul, pe care trebuie "să reușim să le conjugăm în mod credibil".

O ultimă observație importantă se referă la raportul cu drumul Sinodului episcopilor: consistoriu și sinod. "Kasper - a specificat directorul Sălii de Presă - spune că intervenția sa nu pretinde să trateze toate problemele, nici nu pretinde să anticipeze rezultatele Sinodului, adică ale drumului comun al întregii Biserici, drumul ascultării reciproce atente și al schimbului de rugăciune. Vrea mai degrabă să fie un soi de ouverture care conduce spre temă, având speranța ca la sfârșit să ne fie dăruită o simfonie, adică un ansamblu armonios al tuturor vocilor în Biserică, și acelea care eventual sunt disonante. Este o contribuție care este dată, cu această conferință, la o reflecție a cardinalilor care se situează în drumul mai larg al întregii Biserici, care merge și spre următoarele sinoade pentru a căuta răspunsuri armonioase și credibile la tema pastorației familiei în lumea de astăzi".

Este semnificativă concluzia conferinței citită integral de Lombardi: "Trebuie să luăm un punct de plecare pozitiv și să redescoperim și să vestim Evanghelia familiei în toată frumusețea sa. Adevărul convinge prin frumusețea sa. Trebuie să contribuim cu cuvintele și faptele pentru a face în așa fel încât persoanele să găsească fericirea în familie și în acest mod să poată da celorlalte familii mărturia acestei bucurii a lor. Trebuie să înțelegem din nou familia ca Biserică domestică, s-o facem calea privilegiată a noii evanghelizări și a reînnoirii Bisericii, o Biserică ce este un drum la oameni și cu oamenii. În familie persoanele sunt acasă sau măcar caută o casă în familie. În familii Biserica întâlnește realitatea vieții, pentru aceasta familiile sunt bancul de probă al pastorației și urgență a noii evanghelizări. Familia este viitorul și este calea viitorului și pentru Biserică".

(După L'Osservatore romano, 21 februarie 2014)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat