Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Vatican: Consistoriu extraordinar (20-21 februarie 2014)

A început în dimineața zilei de 20 februarie 2014, în Aula Sinodului din Vatican, Consistoriul Extraordinar care reunește Colegiul Cardinalilor cu Sfântul Părinte, pentru a reflecta îndeosebi asupra temei familiei. Lucrările Consistoriului Extraordinar - la care iau parte și cei care vor fi creați cardinali în Consistoriul Ordinar public de sâmbătă - sunt împărțite în două zile, astăzi și mâine, cu sesiuni de la ora 9.30 la 12.30 și de la 16.30 la 19.00. În această dimineață, după recitarea Orei a Treia și cuvântul de salut al cardinalului decan Angelo Sodano și înainte de conferința introductivă a cardinalului Walter Kasper, Sfântul Părinte Francisc a adresat cardinalilor prezenți salutul pe care-l prezentăm în continuare:

Fraților preaiubiți,

Vă salut cordial și îi mulțumesc împreună cu voi Domnului care ne dăruiește aceste zile de întâlnire și de lucrare comună. Le spunem bun-venit îndeosebi confraților care sâmbătă vor fi creați cardinali și îi însoțim cu rugăciunea și afectul fratern. Îi mulțumesc cardinalului Sodano pentru cuvintele sale.

În aceste zile vom reflecta îndeosebi asupra familiei, care este celula fundamentală a societății umane. Încă de la început Creatorul a pus binecuvântarea sa asupra bărbatului și asupra femeii pentru ca să fie rodnici și să se înmulțească pe pământ; și astfel familia reprezintă în lume ca reflexie a lui Dumnezeu, Unul și Întreit.

Reflecția noastră va avea mereu prezentă frumusețea familiei și a căsătoriei, măreția acestei realități umane așa de simple și în același timp așa de bogate, formate din bucurii și speranțe, din trude și suferințe, precum toată viața. Vom încerca să aprofundăm teologia familiei și pastorația pe care trebuie s-o realizăm în condițiile actuale. Să facem asta cu profunzime și fără a cădea în "cazuistică", pentru că ar face în mod inevitabil să coboare nivelul muncii noastre. Familia astăzi este disprețuită, este maltratată, și ceea ce ni se cere este să recunoaștem cât de frumos, adevărat și bun este a forma o familie, a fi familie astăzi; cât de indispensabil este acest lucru pentru viața lumii, pentru viitorul omenirii. Ni se cere să scoatem în evidență planul luminos al lui Dumnezeu cu privire la familie și să-i ajutăm pe soți să-l trăiască în existența lor cu bucurie, însoțindu-i în atâtea dificultăți, cu o pastorație inteligentă, curajoasă și plină de iubire.

Mulțumesc în numele tuturor cardinalului Walter Kasper pentru contribuția prețioasă pe care ne-o oferă cu introducerea sa.

Mulțumiri tuturor și vă doresc o zi bună!

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu

* * *

Spre Sinod. "Dar Biserica dă o a doua șansă persoanei căzute"

Consistoriul va fi un ajutor pentru toate familiile din lume


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat