Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Micile surori împotriva uriașului Obama care apără avortul

De la New York, Damiano Beltrami

În timp ce avorturile în Statele Unite scad ușor ca număr și sunt la cele mai mici cifre din 1973, un grup de surori americane și zeci de alte asociații catolice se opun noii reforme sanitare a președintelui Barack Obama pentru că, spun ei, vor să respecte conștiința lor și să cinstească viața.

David și Goliat. "Little Sisters of the Poor", micile surori ale săracilor din Baltimore, în statul Maryland, aparțin unei congregații dedicate îngrijirii bătrânilor. Călugărițele gestionează un network de treizeci de case de odihnă. Recent, după aprobarea reformei lui Obama, au ajuns în situația de a insera prin lege în planul de asigurare al angajaților și contracepția și medicamente abortive. Ceea ce este prevăzut de reformă pentru toți muncitorii din orice firmă, oricum ar fi ea, laică sau religioasă. Atunci surorile cu voal cenușiu și-au pus problema etică și au decis să-și facă auzit glasul. Provocarea nu era una dintre cele mai simple. În fața lor surorilor aveau un "uriaș", președintele Statelor Unite, probabil cel mai puternic om din lume, și administrația sa. Pe hârtie părea o provocare inegală, în stil David împotriva lui Goliat. "Și totuși nu puteam să renunțăm la principiile noastre. Când facem voturile călugărești promitem să tratăm viața cu respect, mereu", explică Loraine Marie Clare Maguire, maica superioară. "Și cauza noastră nu este una izolată, cu noi sunt zeci de entități religioase care cer să fie scutite de obligația de a furniza contracepție și medicamente care pot să ducă la avort".

Victoria nesperată. Prin intermediul Becket Fund, o organizație nonprofit cu baza la Washington care se interesează să apere libertatea religioasă cu acțiuni legale, surorile sărăciei s-au unit cu "Christian Brothers Investment Services", asigurarea sanitară care grupează aproape două mii de entități catolice. Împreună au făcut apel la Curtea Supremă a Statelor Unite. Și în mod surprinzător, chiar în seara zile de 31 decembrie 2013, cu 90 de minute înainte de a fi prea târziu, maica Maguire și surorile au învins prima rundă a provocării lor. Judecătorul Sonia Sotomayor a suspendat temporar mandatul contraceptiv.

O problemă nerezolvată. Nodul obligației de a acționa împotriva conștiinței pentru instituțiile religioase apăruse încă din 2010, când legea a fost aprobată. Într-un prim moment, entitățile catolice au căutat calea dialogului cu administrația cerând ca scutirea de la această normă să nu se refere numai la casele de cult, ci la toate instituțiile religioase. Se căuta o soluție. Guvernul credea că a găsit-o în martie anul trecut, când a stabilit că entitățile catolice nu trebuiau să furnizeze contracepție direct, ci prin intermediul unei a treia entități. Ceea ce însă era o soluție inacceptabilă pentru institutele religioase, pentru că rezultatul era același: nerespectarea vieții.

Situație controversată. Această bătălie a entităților catolice americane este încă deschisă. Sentința judecătorului Sotomayor este numai temporară și în curând efectele sale ar putea să decadă. Controversa ajunge într-un moment în care întreruperile de sarcină în Statele Unite descresc ca număr. S-au redus cu 13% din 2008 până în 2011 și cu o medie de 16,9 avorturi la fiecare o mie de femei americane cu vârstă cuprinsă între 15 și 44 de ani, se află - deși tot cu cifre inacceptabile - la nivelul cel mai scăzut din 1973 când practica a fost legalizată în țară. Cel care susține asta este ultimul raport al Guttmacher Institute. "Dacă se privește la cifrele de avorturi în diferitele state", a explicat Rachel Jones, principal autor al studiului, "se observă că scăderea este generalizată. Și asta nu atât prin noi legi restrictive. Și nici prin reducerea clinicilor care îl practică. Redimensionarea fenomenului este legat, în schimb, pe de o parte de metodele contraceptive, devenite în ultimii ani tot mai sofisticate, și pe de altă parte de criză economică recentă, care a determinat multe femei și cupluri să vrea să evite sau să întârzie sarcina și maternitatea". Cel mai mare număr de avorturi în America s-a înregistrat în 1981: de atunci fenomenul a scăzut lent, chiar dacă situația maternității, natalității și a apărării vieții rămâne oricum controversată și problematică.

(După agenția SIR, miercuri 19 februarie 2014)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 14.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat