Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Consistoriul va fi un ajutor pentru toate familiile din lume

De Osvaldo Rinaldi

Săptămâna aceasta va începe Consistoriul cu tema familiei, voit puternic de papa Francisc. Acesta este un eveniment de mare speranță pentru Biserică și pentru lumea întreagă, pentru că atunci când Biserica se reunește în jurul Sfântului Părinte cu toți cardinalii săi, exprimă dorința de a invoca și de a primi darurile Duhului Sfânt pentru a le distribui înmulțite lumii întregi.

Tema despre raportul dintre familie și Biserică nu este numai un fapt european, ci privește toate continentele din lume. Europa trăiește un rapid proces de descreștinare, în care drepturile familiei și ale celor mai slabi sunt în mod scăzut luate în considerare. Multe țări din America Latină au guvernanți care elimină din constituție principiile fundamentale ale vieții creștine. Africa este supusă la războaie fratricide cauzate de exploatarea țărilor mai bogate, iar în unele națiuni se suferă datorită flagelului persecuției împotriva creștinilor. Asia trăiește, pe de o parte, o rapidă dezvoltare economică însoțită de noi vicii care derivă din modernitate și din indiferența față de cei mai slabi și, pe de altă parte, menține o puternică închidere față de libertatea religioasă.

Dată fiind diversitatea de situații, ne vine spontan să ne punem întrebarea dacă este posibil să se găsească răspunsuri adecvate în așa fel încât să satisfacă exigențele tuturor familiilor din lume. Forța Bisericii este aceea de a propune un model de familie care este valabil pentru toate latitudinile planetei: o familie în care domnește dialogul, împărtășirea, dreptatea și pacea.

Intenția Bisericii nu este aceea de a uniformiza familiile eliminând diversitățile care derivă din tradițiile și din culturile tipice ale propriei țări de origine. Tot ceea ce este adevărat, bun și frumos vine de la Dumnezeu și pentru aceasta trebuie menținut cu angajare, deoarece constituie o forță de atracție în cadrul familiei.

Duhul Sfânt are capacitatea de a realiza unitatea în diversitate. Și acțiunea Duhului Sfânt trebuie să devină tot mai mult motorul misiunii fiecărei familii, care se realizează în mod concret în a căuta, a păstra și a răspândi unitatea familială. Aceste trei verbe sunt piloni pe care este posibil să se edifice fundamentul familiei.

A căuta unitatea nu este ceva simplu și imediat. În mod normal diferitele tradiții ale familiei de origine (a soțului și a soției) constituie deja un factor de diviziune. A căuta armonia familială înseamnă adesea a renunța la o proprie obișnuință consolidată, pentru a fi dispus să se adopte una complet diferită. Este un a muri pentru sine însuși pentru a face spațiu celuilalt. Este atunci când e vorba de a se dărui altuia, aceasta este o operă pe care numai Duhul Sfânt poate s-o împlinească prin voința docilă a persoanei.

A păstra unitatea ar putea să apară mai simplă față de a căuta unitatea, dar experiența învață că este mult mai complex. De fapt, a căuta unitatea este un ceva de moment, un a merge în întâmpinarea celuilalt pentru a trăi acea împărtășire temporară de viață bucuroasă. A păstra nu înseamnă numai a merge în acea armonie obținută cu trudă. A păstra înseamnă a deschide noi spații de comuniune și de împărtășire, pentru ca celălalt să fie sprijin și părtaș al oricărei decizii a vieții familiale. Am putea spune că a păstra înseamnă o căutare continuă și obositoare a unității. A răspândi unitatea presupune faptul de a fi făcut pașii căutării și păstrării, dar în același timp înseamnă a se deschide la întâlnirea și la ascultarea celorlalți.

Într-un moment istoric în care bisericile sunt golite de credincioși, deoarece credința a fost slăbită chiar înlăuntrul vieții familiei, este indispensabil a însufleți mișcarea misionară a Bisericii. Familiile care trăiesc unitatea în diversitate trebuie tot mai mult să iasă pentru a întâlni alte familii, pentru ca o familie să-l poată întâlni pe Dumnezeu prin intermediul unei familii care deja l-a întâlnit pe Dumnezeu.

Acea valoare sacramentală, unitatea în diversitate care rămâne un mister pentru cei care nu frecventează sacramentele creștine, devine vizibilă în relațiile din cadrul unei familii. Și în acest mod, bucuria credinței și a vieții trăite în familie, îl face vizibil pe Dumnezeu într-o lume care s-a trezit izolată în întuneric atunci când a renegat Evanghelia speranței. Nu este necesar să se folosească multe cuvinte sau să se inspire din tratate teologice pentru a explica misterul lui Dumnezeu Unul și Întreit.

Familia cuprinde în esența sa toate elementele vieții creștine: a fi un trup mistic, a fi Templul lui Dumnezeu, a fi mireasa unită cu mirele său, a fi mamă și tată a fiilor lui Dumnezeu, a fi frați și surori ai fiecărui om care trăiește pe pământ.

Sunt multe inițiativele diferitelor mișcări, asociații, realități ecleziale unde această misiune a familiei a avut deja începutul său imediat după Conciliul al II-lea din Vatican. Marele protagonist este Duhul Sfânt, realizatorul de unitate în diversitate. Este important ca Duhul lui Dumnezeu să fie primit, recunoscut și mărturisit. Și toate acestea vor trece de la intervențiile diferiților cardinali și de la intuițiile pe care papa Francisc va voi să le propună Bisericii și lumii întregi.

(După Zenit, 18 februarie 2014)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat