Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Spre beatificare: Martirii coreeni, un model de sfințenie în Orientul creștin

De Umberto Sirio

"Beatificarea martirilor coreeni este o veste foarte frumoasă pentru Biserica din Coreea. Sunt plin de bucurie și mulțumesc Sfântului Scaun pentru această decizie. Aș vrea să împărtășesc această fericire cu toți cei care s-au străduit în procesul de beatificare și toți credincioșii care se roagă cu ardoare pentru canonizare". Cu aceste cuvinte, arhiepiscopul de Seul, Monseniorul Andrew Yeom Soo-jung, care va fi creat cardinal de papa Francisc în consistoriul ordinar din 22 februarie, a comentat - după cum prezintă Agenția Fides - decretul semnat la 7 februarie de papa Francisc care a deschis calea pentru ca să decreteze Congregația pentru Cauzele Sfinților martiriul slujitorilor lui Dumnezeu Paul Yun Ji-Chung, laic și 123 de însoțitori, uciși în Coreea in odium fidei în anul 1791. "Martirii coreeni - a adăugat arhiepiscopul de Seul - sunt mari modele de sfințenie care au străbătut barierele de status social și l-au iubit pe aproapele fără discriminare de gen, clasă socială, religie. Erau promotori ai drepturilor umane și au jucat un rol important în istoria întregii națiuni coreene".

Istoria lui Paul Yun Ji-Chung. Biserica din Coreea venerează deja 103 martiri - victime ale persecuției lui Shinyu, care a avut loc în anul 1801 - canonizați în anul 1984 la Seul de Ioan Paul al II-lea, în prima ceremonie de canonizare care a avut loc în afara Vaticanului și care a avut loc cu ocazia aniversării a 200 de ani de la nașterea Bisericii coreene. Cel mai vestit dintre noii martiri este Paul Yun Ji-Chung. Aparținea unei familii nobile coreene. În anul 1791, la moartea mamei, a refuzat s-o înmormânteze conform ritului tradițional al confucianismului. A devenit primul martir coreean care provine din familie de grad social înalt și cu acest prilej a început persecuția creștinilor pe scară largă, numită Sin-hae.

Zeci de mii de martiri în arcul de un secol. Începutul evanghelizării în Coreea dăinuie din anul 1784, când primul coreean - Lee Seung Hun, un laic și om cult - a fost botezat la Pekin cu numele de Petru. Întors în Coreea, Lee i-a botezat la rândul său pe însoțitorii săi și a dat început primei comunități creștine. Numărul global de martiri coreeni este calculat în jurul cifrei de 10.000 în arcul de un secol. Persecuția creștinilor a început să se micșoreze ca urmare a tratatelor încheiate cu țările occidentale, în jurul anului 1880, pentru a se relua după anul 1910, când a fost interzisă folosirea Vechiului Testament și numai o versiune a Noului Testament, puternic cenzurată, putea să fie predicată. Cu independența obținută în anul 1945, peninsula coreeană a fost împărțită în două părți: Nordul și Sudul. În anii aceia, în Sud erau 100.000 de catolici în circa 100 de parohii, în Nord circa 55.000 în circa 50 de parohii. Misionarii s-au transferat în Coreea de Sud și niciun misionar, date fiind restricțiile foarte dure impuse creștinilor, n-a reușit să se întoarcă în nordul Coreei. În timpul războiului din Coreea (1950-1953), trupele nord-coreene au pătruns în sud și au ridicat misionari, călugări străini și creștini coreeni. În nord au fost rase la pământ mănăstirile și bisericile; călugării și preoții au fost arestați și condamnați la moarte. Persecuția religioasă a dus în lagăr 166 dintre preoții și călugării prezenți în teritoriu, despre care astăzi nu mai există vești. Catolicii prezenți în țară, în decursul anilor, au dispărut în necunoscut. Nicholas Cheong Jin-suk, arhiepiscop de Seul, numit cardinal de Benedict al XVI-lea la 24 martie 2006, a definit Biserica din Coreea o "Biserică a tăcerii".

(După agenția SIR, sâmbătă, 15 februarie 2014)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu
 


lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat