Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Vatican: Angelus (16 februarie 2014)

Iubiți frați și surori, bună ziua!

Evanghelia din această duminică face parte tot din așa-numita "predică de pe munte", prima mare predică a lui Isus. Astăzi tema este atitudinea lui Isus față de Legea ebraică. El afirmă: "Să nu socotiți că am venit să desființez Legea sau Profeții. Nu am venit să desființez, ci să împlinesc" (Mt 5,17). Așadar, Isus nu vrea să șteargă poruncile pe care Domnul le-a dat prin intermediul lui Moise, ci vrea să le ducă la plinătatea lor. Și imediat după aceea adaugă că această "împlinire" a Legii cere o dreptate superioară, o respectare mai autentică. De fapt le spune discipolilor săi: "Dacă dreptatea voastră nu o va întrece cu mult pe cea a cărturarilor și a fariseilor, nu veți intra în împărăția cerurilor" (Mt 5,20).

Dar ce înseamnă această "împlinire deplină" a Legii? Și această dreptate superioară în ce anume constă? Isus însuși ne răspunde cu câteva exemple. Isus era practic, vorbea mereu cu exemple pentru a se face înțeles. Începe de la porunca a cincea a decalogului: "Ați auzit că s-a spus celor din vechime: Să nu ucizi!... Dar eu vă spun că oricine se mânie pe fratele său va fi condamnat la judecată" (v. 21-22). Cu asta Isus ne amintește că și cuvintele pot să ucidă! Când se spune despre o persoană că are limbă de șarpe, ce vrea să se spună? Că ucid cuvintele sale! De aceea, nu numai că nu trebuie atentat la viața aproapelui, dar nici nu trebuie revărsat asupra lui veninul urii și lovit cu calomnia. Nici nu trebuie să fie vorbit de rău. Ajungem la bârfă: și bârfa poate să ucidă, pentru că ucide faima persoanelor! Și atât de urât a bârfi! La început poate să pară un lucru plăcut, chiar distractiv, cum ar fi suptul unei caramele. Dar la sfârșit, ne umple inima de amărăciune și ne otrăvește și pe noi. Vă spun adevărul, sunt convins că dacă fiecare dintre noi și-ar face propunerea de a evita bârfa, la sfârșit ar deveni sfânt! Este un drum frumos! Vrem să devenim sfinți? Da sau nu? [Piața: Da!] Vrem să trăim alipiți de bârfe ca obișnuință? Da sau nu? [Piața: Nu!] Așadar, suntem de acord: fără bârfe! Isus îi propune celui care-l urmează perfecțiunea iubirii: o iubire a cărei unică măsură este de a nu avea măsură, de a merge dincolo de orice calcul. Iubirea față de aproapele este o atitudine așa de fundamentală încât Isus ajunge să afirme că raportul nostru cu Dumnezeu nu poate să fie sincer dacă nu vrem să facem pace cu aproapele. Și spune așa: "Dacă îți aduci darul la altar și acolo îți amintești că fratele tău are ceva împotriva ta, lasă acolo darul tău, în fața altarului, du-te, împacă-te mai întâi cu fratele tău și apoi, venind, oferă-ți darul!" (v. 23-25). De aceea suntem chemați să ne reconciliem cu frații noștri înainte de a manifesta evlavia noastră față de Domnul în rugăciune.

Din toate acestea se înțelege că Isus nu dă importanță pur și simplu respectării disciplinare și conduitei exterioare. El merge la rădăcina Legii, insistând mai ales asupra intenției, deci pe inima omului, de unde iau origine acțiunile noastre bune sau rele. Pentru a obține comportamente bune și cinstite nu sunt suficiente normele juridice, ci este nevoie de motivații profunde, expresie a unei înțelepciuni ascunse, înțelepciunea lui Dumnezeu, care poate să fie primită grație Duhului Sfânt. Și noi, prin credința în Cristos, putem să ne deschidem la acțiunea Duhului, care ne face capabili să trăim iubirea divină.

În lumina acestei învățături, fiecare precept revelează semnificația sa deplină ca exigență de iubire și toate se unesc în cea mai mare poruncă: să-l iubești pe Dumnezeu cu toată inima și pe aproapele ca pe tine însuți.

_______________

După Angelus

Salut cu afect pe toți romanii și pe pelerinii prezenți, familiile, parohiile, tinerii din atâtea țări ale lumii. Îndeosebi salut pe numeroșii credincioși din Republica Cehă care i-au însoțit pe episcopii lor în vizita ad limina, și pe cei spanioli, care provin din Diecezele de Orihuela-Alicante, Jerez de la Frontera, Cádiz y Ceuta.

Salut grupurile parohiale din Calenzano, Aversa și Napoli; pe cel din Santa Maria Regina Pacis din Ostia și din Sant'Andrea Avellino din Roma; precum și Mișcarea de Tineret Guanellian, pe tinerii din Mișcarea Curcubeul din Modena și Corul "Sfântul Ștefan" din Caorle.

Tuturor le doresc duminică frumoasă și poftă bună! La revedere!

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu

* * *


 


lecturi: 16.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat