Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Cuca și Măcișeni: "Încălzind case și suflete" - acțiune a echipei de intervenție a Centrului Diecezan Caritas

Trei zile cu soare afară și în suflete, picioare ude, frig în oase, oboseală și pleoape grele. Cam așa se pot descrie cele trei zile, 10, 11 și 12 februarie 2014, în care echipa de intervenție a Centrului Diecezan Caritas Iași a distribuit lemne de foc în Cuca și Măcișeni, două dintre satele care au fost afectate de inundații în septembrie 2013.

După ajutoare de urgență, ajutor fizic la curățarea gospodăriilor de mâl, donații de sobe și pachete cu alimente de Crăciun, Centrul Diecezan Caritas Iași a rămas alături de sinistrații din cele două sate, continuând să îi ajute cu lemne de foc pe cei care au fost selectați în urma anchetelor sociale.

Oamenii de acolo au lăsat în urmă cele întâmplate și încearcă să își reconstruiască viața și gospodăriile, însă urmele lăsate de ape se văd nu numai în pereții caselor ude, ci și în lacrimile care izvorăsc din ochii lor când povestesc ce li s-a întâmplat, ca și cum dezastrul s-ar fi produs ieri. Noi am fost acolo să le oferim oamenilor lemne necesare pentru a putea trece cu bine iarna, dar și să îi ascultăm, sa le mai luăm din povara celor întâmplate. Bucuria și recunoștința pe care am văzut-o în ochii lor nu se poate compara cu mii de alte bucurii ale zilelor pe care noi le ducem în rutina noastră din oraș.

Cele două sate, Măcișeni și Cuca, erau învăluite în ceață și fum; oameni cu fețe căzute parcă veneau cu rușine să își încarce în căruțe lemnele care le-au fost oferite, spunând parcă prin mii de gesturi "Eu am avut tot ce aveam nevoie mereu și acum... iau pomană". Nu putem să le luăm acest sentiment de neputință, nu putem să salvăm toți oamenii sărmani din lume, dar măcar putem fi lângă ei din când în când, căutând motive să îi întâlnim: anchete sociale, pachete cu alimente, lemne, sobe, program agricol. Trebuie să știe că nu i-am uitat și nu avem cum să uităm unele chipuri gârbovite de ani, capete împodobite cu păr nins și mâini muncite. Ne place să credem că suntem oamenii potriviți la locul potrivit și că îi ajutăm să treacă peste un moment dificil din viața lor.

În aceste trei zile petrecute cu drag printre oameni, Centrul Diecezan Caritas Iași a donat 335 metri cubi de lemne de foc la un număr de peste 128 de familii afectate de inundații. Le mulțumim tuturor celor care au fost lângă noi și ne-au sprijinit, făcându-ne să ne simțim salvatori pentru trei zile.

"Sărut mâna, să mai veniți pe la noi... și în vremuri mai bune" - sunt cuvintele unui bătrânel care își încarcă căruța trasă de un căluț bătrân... ca și cum am fi oameni dragi ai casei.

Vom mai merge, deoarece din ziua în care i-am cunoscut ne-am luat angajamentul să fim lângă ei, până vor reveni la viața lor tihnită dintr-un sat liniștit. Vom continua cu pachete cu alimente, program agricol și un program de reducere a riscului de dezastre.

Trosnesc deja poate lemnele în sobe, și pe plită fierbe o mămăliguță, iar tușa Dumitra, o bătrânică cu mâini tremurânde, își șterge lacrimile cu pestelca înflorată. E ca și cum am pictat un tablou cu bunii fericiți.

Mihaela Condac și Mihaela Hurduc

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 10-12 februarie: Cuca și Măcișeni: "Încălzind case și suflete" - acțiune a echipei de intervenție a Centrului Diecezan Caritas


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat