Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Tămășeni: Hramul secundar "Sfânta Fecioară Maria de la Lourdes"

Parohia "Sfânta Fecioară Maria, Regină" din Tămășeni a sărbătorit marți, 11 februarie 2014, hramul secundar al comunității: "Sfânta Fecioară Maria de la Lourdes".

Biserica a fost împodobită cu cele mai alese ornamente florale, într-un mod deosebit statuia sfintei Fecioare Maria.

Întreaga comunitate, la invitația păstorilor noștri: părintele paroh Petru Beșleagă și a părintelui vicar Mihai Savin, s-a pregătit sufletește trecând pe la scaunul de spovadă, dar și făcând repetiții la cântări, precum și la organizarea tuturor momentelor din cadrul sfintei Liturghii.

Credincioșii din parohie, copii, tineri și adulți, dar și din parohiile învecinate au fost "trup și suflet" pentru a trăi în comuniune bucuria acestei sărbători a mamei noastre cerești.

Vocile melodioase ale coriștilor au aclamat la începutul sfintei Liturghii cântecul "Fecioara la munte", iar în acest timp, în procesiune, convoiul de circa 30 preoți și foarte mulți ministranți înaintau încet spre altar.

Onoarea noastră a fost mare! Am avut în mijlocul nostru pe Preasfințitul Aurel Percă, episcopul auxiliar al Diecezei de Iași, care a celebrat această sfântă Liturghie împreună cu preoții prezenți.

În cadrul sfintei Liturghii am trăit momente unice ascultând lecturile propuse și cântările înălțătoare, in inimile fiecăruia răsunând versurile psalmului: "Preasfântă Regină, tu mama noastră ești!"

La predică, părintele Iosif Dorcu a captivat atenția credincioșilor din biserică. Toți, de la mic la mare, erau atenți să nu piardă firul călătoriei minunate pe care ne-a făcut-o părintele, propunându-ne ca modele de urmat în rugăciune și faptă, multe persoane care s-au încredințat sfintei Fecioare Maria de la Lourdes. Părintele a subliniat importanța de a o căuta în viața noastră, de a apela cu încredere la ajutorul ei pentru o anumită vindecare, dar și pentru a putea duce cu demnitate suferința trupească pe care o avem. În predica sa, părintele ne-a vorbit și de aparițiile sfintei Fecioare: cum ea s-a arătat în mai multe feluri și locuri zâmbind, cu ochii închiși sau plângând, făcând asemănarea apropierii sfintei Fecioare de noi, cei care trecem prin toate aceste stări. Sfânta Maria este aproape de noi și ne vine în ajutor atunci când apelăm la ea. A mai vorbit despre frumusețea Mariei "cea fără pată". Frumusețea ei provine din faptul că nu are urmă de păcat, iar în acest sens sfânta Bernadeta a numit-o "Doamna cea frumoasă".

Multe cuvinte frumoase a spus părintele la predică și ne-a recomandat un pelerinaj la Lourdes afirmând că acolo multe întrebări își găsesc răspunsul, iar acest loc de pelerinaj plin de cărucioare cu bolnavi împinse de voluntari, oameni din toată lumea, e un loc al miracolului, un loc unde rugăciunea e comună, e "Ave Maria!"

La sfârșitul sfintei Liturghii PS Aurel Percă și-a exprimat bucuria de a fi și de a trăi în mijlocul comunității noastre această zi specifică a apariției sfintei Fecioare Maria la Lourdes. Părintele paroh s-a prezentat cu o scrisoare în care a afirmat importanța de a fi prezenți în fața sfintei Fecioare Maria, a tuturor celor care au venit să o aclame astăzi în zi de sărbătoare și a mulțumit tuturor și fiecăruia în parte pentru prezența și atribuția adusă ca totul să decurgă frumos și bine.

A urmat procesiunea cu statuia sfintei Fecioare, pe străzile satului, din jurul bisericii. Afară se făcuse noapte. Toți și-au aprins lumânările și-ntr-un glas intonând cântări mariane au însoțit-o pe mama cerească cu mare bucurie. Nimeni un a ținut cont că e copil, tânăr, adult sau vârstnic și însuflețiți de speranță au parcurs traseul propus al procesiunii. Înălțător a fost momentul procesiunii când la refrenul "Ave Maria", toți ridicau lumânările aprinse cât mai sus așa încât mama cerească să le vadă mai bine.

La încheierea procesiunii, PS Aurel Percă ne-a împărțit binecuvântarea solemnă.

Nu au lipsit focurile de artificii care ne-au încântat privirile.

Sărbătoarea s-a încheiat, dar salutarea îngerească, pe care am cântat-o din inimă toți va răsuna mereu în comunitatea noastră: "AVE MARIA!"

Simona Enășoaie

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 11 februarie: Tămășeni: Hramul secundar "Sfânta Fecioară Maria de la Lourdes"


 

lecturi: 21.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat