Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Cardinalul Stepinac conform papei Francisc

"Coactus feci" semna el după interogatorii

"Vineri după-amiază l-am informat pe Sfântul Părinte că medicii au evaluat ca inexplicabilă din punct de vedere științific presupusa minune prezentată de postulatura pentru canonizarea fericitului martir Alojzije Stepinac". Asta a revelat cardinalul Angelo Amato, prefect al Congregației Cauzelor Sfinților, în timpul Liturghiei din biserica romană "Sfântul Ieronim al croaților", luni 10 februarie, comemorarea liturgică a fericitului arhiepiscop de Zagreb, mort în 1960.

"Papa Francisc s-a bucurat mult de această etapă importantă" în iter-ul cauzei de canonizare, a mai afirmat cardinalul Amato, prezentând și un alt aspect semnificativ. Pontiful i-a destăinuit "că de tânăr, în Argentina, a urmărit cu mare interes și participare viața martirului croat, adăugând un amănunt necunoscut de mine. La sfârșitul interminabilelor și ucigătoarelor interogatorii - a spus el - când arhiepiscopul Stepinac, epuizat de oboseală era constrâns să semneze mărturisiri false, adăuga la semnătura sa două litere: cf". Și papa, a precizat cardinalul prefect, "mi-a explicat după aceea semnificația acestor două litere: coactus feci. Adică: am făcut asta pentru că am fost constrâns". Așadar, a remarcat cardinalul, "în pofida șubrezeniei fizice, spiritul său de credință menținea încă un rest de luciditate pentru a comunica lumii fidelitatea sa neclintită față de Evanghelie, care nu a fost doborâtă nici măcar de cea mai atroce tortură".

Cardinalul Amato a amintit că Stepinac a fost victima "furtunii anticatolice care s-a dezlănțuit în Europa în secolul trecut și care, ca un cutremur ucigător, a omorât nevinovați, a devastat biserici, a distrus școli și instituții catolice". Astfel "secolul al XX-lea, care ar fi trebuit să fie timpul libertății, în realitate pentru Europa a fost timpul tiraniei ideologice antireligioase, comuniste și naziste". Așa încât a fost "timpul invențiilor diabolice a gropilor comune, a lagărelor, a gulagurilor". Acei "tirani moderni - a spus el - nu ascultau de niciun drept care nu era cel al ideologiei lor perverse. Erau "criminali care au ucis bărbați și femei, copii și bătrâni". Și "studii istorice credibile", a adăugat el, calculează că "niciodată în istorie n-au fost atâția martori uciși din ură față de credința lor creștină, ca în secolul trecut. În Christian World Encyclopedia studiosul american David B. Barrett vorbește despre 26.685.000. Este ca și cum întregi orașe și națiuni ar fi fost șterse de furia celui rău".

Fericitul Alojzije Stepinac este un martor autoritar al acestor persecuții. O confirmă scrierea sa citată de cardinalul Amato în omilie: "Dacă oamenii te judecă pe nedrept, în special dacă se va întâmpla să fii condamnat pentru fidelitatea ta față de Cristos, bucură-te și tresaltă de bucurie, pentru că Isus suferă cu tine. Și când se suferă cu Isus, totul devine mai ușor". Stepinac s-a opus cu fermitate persecuțiilor de orice proveniență, ridicând glasul în apărarea libertății și dreptății. Împotriva lui regimul, care "nu voia să creeze martiri, a folosit strategia picurării, a morții lente, mai ucigătoare și grea decât orice altă formă de martiriu. În afară de asta, a lovit conducătorul pentru a-i doborî pe credincioși".

Mărturia lui Stepinac, a explicat cardinalul Amato, rămâne foarte actuală: și "astăzi este combătută în mod deschis viziunea creștină despre bărbat, despre femeie, despre căsătorie, despre educația tinerilor, despre respectarea și despre demnitatea vieții umane de la nașterea sa până la sfârșitul său natural. Astăzi virtuțile sunt luate în râs și viciile sunt exaltate. Fericirile evanghelice sunt înlocuite de atitudini violente și de nesupunere. Libertatea, pe care ideologia antievanghelică o revenidcă pentru ea însăși, este negată cu litere clare celor care o gândesc în mod diferit. Se impune cu forța brutală a unei propagande calomnioase ceea ce nu se obține cu rațiunea". De la Stepinac, a încheiat el, "învățăm să fim fideli față de Cristos, față de Biserică, față de papa; să fim puternici în fața disprețului, a nedreptății, a persecuției; să apărăm cu curaj drepturile omului împreună cu drepturile lui Dumnezeu". Și "învățăm mai ales să-i iertăm pe dușmanii noștri și să-i iubim. Ideologiile umană se sfârșesc, dictaturile dispar prin implozie. Numai caritatea lui Dumnezeu rămâne pentru totdeauna".

(După L'Osservatore romano, 12 februarie 2014)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 25.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat