Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Benedict al XVI-lea: în urmă cu un an discursul în latină care a revoluționat istoria

De Salvatore Cernuzio

Era o zi obișnuită de început de săptămână luni, 11 februarie 2013. Nimeni nu-și putea imagina că în jurul orei 11.30 urma să se scrie un nou capitol din istoria Bisericii și a lumii. În Palatul Apostolic vatican, papa Benedict al XVI-lea anunța renunțarea sa la scaunul lui Petru. Și o anunța cu aceeași discreție cu care în urmă cu opt ani, la 19 aprilie 2005, se prezentase lumii de la Loja Binecuvântărilor declarându-se "un umil lucrător în via Domnului" și cu care a trăit scurtul său pontificat.

În Vatican, în acea zi, era sărbătoare pentru aniversarea Pactelor Laterane, dar în acel moment nu se desfășurau celebrări deosebite, decât un consistoriu ordinar public pentru canonizarea martirilor din Otranto. Un eveniment de rutină care îi vedea reuniți în jurul papei mai mulți cardinali în Sala Consistoriului. Înainte de a încheia, liniștit ca și cum acele cuvinte ar fi o simplă adnotare, Benedict al XVI-lea și-a început fatidicul său discurs în latină: "Fratres carissimi, non solum propter tres canonizationes ad hoc Consistorium vos convocavi... Fraților preaiubiți, v-am convocat la acest Consistoriu nu numai pentru cele trei canonizări, ci și pentru a vă comunica o decizie de mare importanță pentru viața Bisericii. După ce mi-am examinat în mod repetat conștiința în fața lui Dumnezeu, am ajuns la certitudinea că forțele mele, datorită vârstei înaintate, nu mai sunt potrivite pentru a exercita în mod adecvat slujirea petrină".

"Sunt foarte conștient - a adăugat Pontiful cu o undă de tensiune - că acest ministeriu, prin esența sa spirituală, trebuie să fie îndeplinit nu numai cu faptele și cuvintele, ci nu mai puțin suferind și făcând rugăciune. Totuși, în lumea de astăzi, supusă la rapide schimbări și agitată de probleme de mare relevanță pentru viața credinței, pentru a conduce barca sfântului Petru și a vesti Evanghelia, este necesară și vigoarea fie a trupului, fie a sufletului, vigoare care, în ultimele luni, în mine s-a diminuat în așa fel încât trebuie să recunosc incapacitatea mea de a administra bine slujirea încredințată mie".

Pentru aceasta - a spus Ratzinger în fața unei adunări complet incredule (foarte puțini fuseseră prevestiți) - "foarte conștient de gravitatea acestui act, cu libertate deplină, declar că renunța la slujirea de episcop de Roma, succesor al sfântului Petru", în așa fel încât "de la 28 februarie 2013, la orele 20.00, scaunul Romei, scaunul Sfântului Petru, va fi vacant și va trebui să fie convocat, de cei cărora le revine acest lucru, Conclavul pentru alegerea noului Suveran Pontif".

Anunțul papei i-a lăsat literalmente cu gura căscată pe cei prezenți; "a fost un fulger din senin", a comentat cardinalul Angelo Sodano, decan al colegiului cardinalilor, unul dintre puținii care știau vestea în prealabil. Timp de câteva minute cuvintele papei au rămas suspendat într-o aură de indescifrabilitate, latina este o limbă vorbită în Biserică însă moartă pentru lume. ANSA a fost prima agenție jurnalistică ce a rupt tăcerea, răspândind scoop-ul cu un flash de la 11.46 care spunea "Papa părăsește pontificatul de la 28/2".

Pentru lume a fost un șoc. Sala de Presă vaticană, până cu câteva ore înainte semipustie, s-a umplut în jumătate de oră cu jurnaliști de la orice agenție provenind din toate părțile lumii. Este semnificativă fotografia părintelui Federico Lombardi "înconjurat" de peste 50 de microfoane și telecamere în ceea ce a fost probabil cea mai grea întâlnire cu jurnaliștii din cariera sa de purtător de cuvânt al Sfântului Scaun.

Cu înțelepciunea de pe urmă cuvintele pontifului sunt profetice, însă în urmă cu un an au dat naștere la mii de teorii și elucubrații jurnalistice: că scandalurile de la IOR și Vatileaks l-au descurajat pe Sfântul Părinte? Că lupte interne l-au constrâns să demisioneze? În pofida surprizei și, în anumite privințe, a "durerii" multor credincioși, decizia lui Ratzinger a fost primită totuși cu stimă și respect. Chiar dacă n-au lipsit unele critici și dezacorduri printre rândurile de cardinali, episcopi și monseniori.

Până la 28 februarie - dată anunțată ca ultima zi a pontificatului lui Benedict și început al scaunului vacant - zilele au fost frenetice, animate de o așteptare spasmodică de a cunoaște desfășurările acestui eveniment care nu avusese niciodată un adevărat precedent în istorie.

Părintele Lombardi a trebuit să fixeze zilnic un briefing cu cei peste 3.650 de jurnaliști din 61 de națiuni aparținând la 968 de agenții de 24 de limbi care, zi după zi, continuau să se îngrămădească la Roma. În fiecare dimineață întrebări vechi și noi la care să răspundă, noduri de desfăcut, curiozități bolnăvicioase de satisfăcut, știri false de dezmințit. În fiecare zi o actualizare: Benedict al XVI-lea va deveni "papă emerit", părintele Georg va rămâne alături de el, va continua să locuiască în Vatican, se va îmbrăca tot în alb, până la diferite întrebări cu privire la începutul și procedurile Conclavului.

În timp ce se aduna tot mai multă lume în Piața "Sfântul Petru" - unii credincioși așa de înduioșați încât se prezentau sub fereastra Palatului Apostolic cu pancarte pe care era scris "Rămâi cu noi, Sfinte Părinte!" - Benedict al XVI-lea a continuat în mod normal activitatea sa: a participat la exercițiile spirituale de Postul Mare cu Curia Romană predicate de cardinalul Gianfranco Ravasi, a întâlnit clerul din Roma la 14 februarie și pe președintele Giorgio Napolitano, a prezidat două rugăciuni Angelus și două audiențe generale de miercuri.

Ultima audiență istorică din 27 februarie, în care papa Benedict părea să asigure în omilia sa pe cei 150.000 de credincioși veniți să-i spună adio: "Dar am știut mereu că în barca aceea este Domnul și am știut mereu că barca Bisericii nu este a mea, nu este a noastră, ci a sa. Și Domnul n-o lasă să se scufunde; El e cel care o conduce, desigur și prin oamenii pe care i-a ales, pentru că așa a voit. Aceasta a fost și este o certitudine, pe care nimic n-o poate întuneca".

Ratzinger a luat și unele decizii de conducere înainte de a părăsi scaunul pontifical: a reînnoit comisia de cardinali de supraveghere a IOR și a numit pe noul președinte, germanul Ernst von Freyberg, a promulgat motu proprio Normas nonnullas pentru a anticipa Conclavul, a primit în audiență pe cardinalii Heranz, Tomko și De Giorgi angajați ca "detectivi" pentru dosarul despre Vatileaks.

Zile pline și ireale până la 28 februarie, când, după ce și-a luat rămas bun de la Colegiul cardinalilor în Sala Clementină și a salutat după-amiază un grup de episcopi și cardinali prieteni intimi, la ora 17.00 a urcat la bordul elicopterului vatican îndreptându-se spre Castel Gandolfo, unde a petrecut următoarele trei luni (s-a întors în Vatican, în mănăstirea Mater Ecclesiae, la 2 mai 2013). Acolo, în localitatea din Lazio, reședință tradițională de vară a papilor, o altă mulțime în sărbătoare și emoționată îl aștepta. Arătându-se la balconul palatului apostolic, pontiful revoluționar, de acum deja emerit, le-a adresat credincioșilor prezenți câteva cuvinte de neuitat în care s-a definit "pur și simplu un pelerin care începe ultima etapă a pelerinajului său pe acest pământ".

La ora 20.00, Gărzile Elvețiene au închis apoi portalul palatului: scaunul apostolic era în mod oficial vacant. Și a rămas așa până la 13 martie, când de la Loja Binecuvântărilor lumea l-a salutat pentru prima dată pe succesorul lui Ratzinger pe care cardinalii în conclav l-au ales "de la capătul lumii".

(După Zenit, 11 februarie 2014)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 14.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat